Színes » Benzingőz

Elektromos dodzsem a városi dzsungelben

Felvillanyozott, kislányos névvel ellátott városi kisautót alkotott a Renault. A friss Zoe az elektromos gépkocsik nem túl népes táborát erősíti.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_RenaultZoe
Benzingoz_RenaultZoe
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. március 08., 18:51
0 hozzászólás. 

Mivel lehetne szebben köszönteni a naptári tavaszt, mint egy nagyszabású autó-motor szalonnal, ami azonnal kivájja téli depressziójukból az autófanatikusokat? Ha ez idő tájt netán Svájcba kényszerítene minket egy üzleti út, erőltettet családi kiruccanás, esetleg a puszta kíváncsiság, akkor mindenképp látogassunk el Genfbe, ahol tegnap nyitották meg az év első igazi autóvillogtató kirakodós vásárát.

Benzingoz_RenaultZoe

Azok a szerencsések, akik eljutnak oda, maradandó élményekkel térhetnek haza: a legkisebbtől a legnagyobbig minden gyártó parádésan próbálja prezentálni a portékáját. Nem kivétel a franciák egyik legnagyobb gyártója sem: a Dacia nagytestvére, a Renault is felvonultatja legjobb és legújabb darabjait.

 

Zoe, a felvillanyozott kisszekér

Az elektromos meghajtás forradalmát éljük, amelyből senki nem akar kimaradni, ezért a Renault is előállt egy nem mindennapi városi törpével. A közúti dodzsem-szakosztály kizárólag elektromos meghajtású sztárjai nulla gramm káros anyagot bocsájtanak ki. Ráadásul nem holmi Prius-borzalom gurult ki a francia gyárkapun, hanem egy konnektoros, vidám kis járgány, amely nem pöfög, zörög, hanem lágyan zümmög, vagy éppen hangtalanul suhan.

A Renault törpéje egész pontosan 210 kilométerig, ami globális viszonylatban nem is olyan rossz. Persze ez csak féligazság, mert a környezeti viszonyok drasztikusan csökkenthetik az elérhető hatótávolságot, a vezetési stílusról nem is beszélve. Egyszerűen másképpen kell vezetni egy elektromos autót.

Benzingoz_RenaultZoe

A nálunk honos téli klímával az elméleti hatótávolság valahol 100-150 km körül van, ami nem is rossz egy megfizethető és zéró emissziós városi szekértől. Ha mellédobjuk, hogy egész pofás a jövevény, máris kecsegtetőbb a franciák ajánlata.

 

Nagyon futurisztikusra sikeredett a dizájn,

nyújtott, macskaszemszerű reflektor uralja az orrészt. A márkajelzés természetesen hatalmas, nehogy elfelejtsük, ki adta a fenekünk alá a masinát, de alá rejtették a töltőállomás csatlakozóját is. Két legyet egy csapásra à lá Renault. Néhol az új Lancia Y-t vélem felfedezni benne, de biztosan csak optikai csalódás, a franciák ugye nem koppintanának egy sikeres olasz dizájnt.

Teljesen kisautós a külső, némi japánosság is felfedezhető benne, de mivel a Nissan is a csoport részét képezi, megbocsátható az átfedés. A Zoe teljesen kis-, illetve átlagautós arányokkal rendelkezik: pofás, kicsi, aranyos, városba való jelenség.

Benzingoz_RenaultZoe

A beltérben tudatosulhat bennünk, hogy ez nem egy hétköznapi gördeszka. Modern anyagok, rengeteg LCD, navigáció, kék fény, de a megszokott Renault-elemek is fel-felcsillannak. Minden nagyon okos, high-tech és minimalista. Csak az van a gépben, amire tényleg szükség van. Az összkép megnyerő, főleg ha a gyárkapun kigördülő végső verzió is ilyen lesz.

 

Zavarodjunk bele a technikába

A Zoe-egyenlet legegyszerűbben megérthető tagja az elektromotor és az akkumulátor. Most akkor kezdhetjük az integrálást. A fékezéskor elvesztett mozgási energiát egy intelligens rendszer tölti vissza az akkumulátorokba, ilyenkor az elektromos motor dinamóként működik. Ha esetleg didergősre fordul az időjárás, beépített hőfúvó biztosítja a meleget, egyben klímaként is fungál.

Egy francia szabvány, a Cameleon névre keresztelt feltöltési rendszer biztosítja az aksinak az elektronellátást, amely akár teljesen hagyományos fali csatlakozóval is kompatibilis. A rendszer a hálózat teljesítményétől függően 30 perc és 9 óra intervallum között tudja teljesen feltölteni a telepeket.

Benzingoz_RenaultZoe

A Zoéban mutatják be a Renault legújabb info-média rendszerét, az R-Linket. Az okos rendszer egy hét colos érintőképernyős kezelőfelületből, hangutasításokat felismerő rendszerből és teljesen mezei kormánygombokból épül fel.

A hab a tortán a kicsi villám elektromos szíve. Átszámítva 88 villanyló erejét teljesíti, és a dízelkategóriában versenyképes 220 Nm nyomatékkal rendelkezik. Bár nem arra tervezték, de ha valaki ki akarná taposni a lelkét, akkor 135 km/órás végsebességet érhet el. Nem fenomenális, ezt még egy 30 éves Dacskó is tudja, de az ugye fosszilis üzemanyaggal működik.

 

Az igazi durranás az ára

Mindegyik gyártó próbálkozott már elérhető árfekvésű elektromos autót gyártani, de nagy részük csúfosan elbukott. Magas vételáruk miatt még a legelvetemültebb zöld brigád is elfordult az ajánlatoktól, inkább hibridszmogos négykerekűeket hajtottak.

Benzingoz_RenaultZoe

Dobpergés nélkül is bejelenthető, hogy a Renault már nagyon közel áll a pénztárcák valóságához. A Zoe franciaországi bevezető ára 15 700 euró, természetesen áfával. Az eredeti, közel 20 000 eurós indulóárból náluk állam bácsi ötezret jóváír, így a showroomok már megfizethető árral cédulázzák fel a járgányt.

Még nem tudni, hogy a romániai piac kap-e az új elektromasinából, sajnos még nem elég fejlett: nem létezik még villanycsap a hagyományos töltőállomásokon. Mindenesetre hatalmas lépéseknek lehetünk tanúi a közeljövőben az elektromos meghajtás terén, és a Renault kinyilvánította, hogy komoly játékos akar lenni a szegmensben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."