Színes » Benzingőz

Többet kapsz, ha zöldre váltasz

Március közepén indul az idei roncsautó-program. Nagyobb összegből gazdálkodik idén a környezetvédelmi minisztérium.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

ElektromosAutoToltes
Elektromosra, hibridre kell váltani
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 27., 13:20
0 hozzászólás. 

Az elektromos és hibrid autók vásárlására nagyobb összeget kaphatnak 2015-ben a régi autójukat lecserélő személyek. A "rábla-program" költségvetése is nőtt, így több leendő újautó-tulajdonost ki tudnak szolgálni.

Nem vagyunk elég zöldek

Románia az európai ranglista végén található zöldautók tekintetében. A toplistát Norvégia vezeti, ott 19 772 elektromos és hibrid (Plug-In) autó van beírva a forgalomba, a franciák (16 22) a másodikak, a harmadik helyen pedig Hollandia (15 261) áll.

Tavaly például 52 új elektromos és hibrid autó érkezett Romániába, ebből 35-öt 2014-ben írtak forgalomba a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) adatai alapján. A DRPCIV szerint a 35 romániai zöldautóból 26 hibrid, a többi pedig elektromos.

Serkentik a zöldséget vásárlókat

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter korábban bejelentette, hogy március közepén indulhat az idei roncsautó (rábla) program. A tárcavezető szerint az ekó-bónuszt háromszorosára növelik majd, így az eddigi 500 lej helyett 1 500 lejt kapnak az ökoautót vásárlók, és ez még nem minden.

Ez azt jelenti, hogy aki új zöldautót szeretne vásárolni, és leadná a régi gépkocsiját, 8 000 lej értékű voucherhez jut - ez az összeg abban az esetben igényelhető, ha a leendő tulajdonos olyan autót vásárol, melynek széndioxid-kibocsátása kevesebb, mint 100 g/km.

A 8 000 lejes összegből 6 500 lejt jelent a megsemmisítésért járó jutalom (prima de casare), ehhez pedig hozzáadják az 1 500 lejes ekó-bónuszt. A megsemmisítésért járó jutalom az új gépkocsi beszerzési árának része, amelyet a Környezetvédelmi Alap (Fondul de Mediu) térítésmentesen fedez, a használt gépkocsi megsemmisítésének fejében.

Az a személy, aki él a lehetőséggel, és zöldautót vásárol (és a gépkocsi megfelel az előírásoknak), maximum két ekó-bónuszt használhat fel, így összesen 9 500 lejes támogatásban részesülhet.

2015-ben a roncsautó-programra 200 millió lejt különítettek el, ez 33 százalékkal jelent többet az előző évhez képest. Idén pedig összesen 25 ezer vouchert állítanak majd ki, ebből 20 ezret a fizikai személyek részére.

A Környezetvédelmi Alap statisztikája alapján tavaly 20 394 régi autót semmisítettek meg, és ugyanennyi értékjegyet értékesítettek jogi és magánszemélyeknek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."