Színes » Benzingőz

Olcsón lehet a miénk Ceaușescu bakancsa

  Törpeméretű városi jószággal rukkolt elő a Dacia. A jövevény némileg a Lăstunra hajaz, amit annak idején nem véletlenül tituláltak a diktátor lábbelijének. Jön a Citadine.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Törpeméretű városi jószággal rukkolt elő a Dacia: jön a Citadine.
Törpeméretű városi jószággal rukkolt elő a Dacia: jön a Citadine.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. március 29., 16:03
0 hozzászólás. 

Nem fogunk a Sanderónál kisebb gépjárművet gyártani", hangzott el pár éve a mioveni-i autógyártó egyik sajtókonferenciáján. A kijelentést cáfolni készülnek, hiszen a nagytestvér Renault-val karöltve nekifogtak egy kisméretű városi dzsungelharcos megalkotásához.

Szines_benzingoz/dacia_citadine

A gyártó történelmében már előfordult egyszer, hogy temesvári egyetemistákkal terveztetett egy miniatűr népszekeret. A műanyagból összetákolt, bakancs formájú csodajárgányt egy fél Dacia-motorblokkal hajtotta. A Lăstun (ejtsd: lösztun, gondold: parti fecske) becenévre hallgató csodabogár üde kisautónak számított a komcsi verdák által benépesített forgalomban.

Most úgy látszik, hogy a nagytestvér unszolására (valószínűleg újrahasznosítanak egy kidobásra szánt padlólemezt) fejleszteni, tervezni és az elkövetkezőkben gyártani fognak egy öt ajtós, kis város járgányt, amely a hangzatos Citadine keresztnevet viseli.

 

Igazi low cost kisszekérnek készül

a mutatvány, a cél beférni a Logannál elvétett 5000 eurós küszöb alá. Hogy mennyire híg az olcsó miccs leve, hamarosan kiderül. Az egyelőre csak 2015-ben érkező újdonság már megtestesült a virtuális tuning több megszállottjának fejében.

Néhány technikai adat már most sejthető. Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy végsőkig kifacsart fejlesztésről a Dacia segítségével még egyszer lehúzzák a bőrt. Ha szétnézünk a Renault boszorkánykonyháján, akkor a nemrég frissített Twingo előző generációs padlólemeze a legideálisabb. A 3,5 méter hosszú gördeszka alap tökéletesen megfelelne a Citadine-nak, ekkora felületre könnyedén felvakolhatnak egy öt ajtós kasztnit.

Nem titkolt céljuk, hogy a miniszegmensben rendesen aláássanak a PSA csoport által összedobott Aygo, C1 és 106-os triónak, közben fityiszt mutassanak a világautónak megálmodott Volksvagen UP-nak és ikertestvéreinek. A harctér tehát jól körvonalazott, a játékosokat mindenki ismeri.

 

Ha tényleg sikerül berobbantani a Citadine bombát,

akkor komoly slamasztikában lesz a konkurencia. Értelmetlen a mások photoshoppolta látványterveket elemezni, mégis van olyan eset, ahol a fantázia és a valóság közötti határ elmosódik.

A képen látható teremtmény nagyon ízléses, eleganciája szokatlan a Daciától. Szépen látszik a Twingo RS alu felniszettje és komoly fékrendszere, ilyen komoly technika valószínűleg soha nem kerül majd a Citadine alá, sőt más Dacia modell alá sem. Az előző generációs Renault kisautó vonalvezetése köszön vissza a grafikán, valószínűleg művészünk a francia rombusz egyik sajtógalériájából merítette az alapokat. Az arányok jók, a formavilág meggyőző, sőt még tetszetősnek is mondható az alkotás.

Szines_benzingoz/dacia_citadine

Remélhetőleg a sorozatgyártásban kerülő négykerekű is hasonló lesz. Természetesen felszereltségről, beltérről és egyéb nyalánkságról még semmilyen információ nincs, de sejthető, hogy a kitűzött eladási ár megvalósításához nélkülözni kell a luxust és a fényűzést. Ha tényleg tartani akarják a kitűzött ötezer eurós vételárat, és közben a nyugati piacot szeretnék meghódítani, akkor fel kell kötni a francia tervező román anyagból varrt nadrágját.

Egyetlen komoly európai uniós országból származó vásárló sem fog szervo nélküli, légkondi mentes, tekerős ablakkal felvértezett, kopogós műanyagba burkolt vékony pléhkasztnis városi szekeret vásárolni. A mutatvány nem könnyű, az olcsóság és az eladhatóság pengeélén kell a Ciatdine-nak táncolnia. Ha a román tornászlányok tehetségével van megáldva, akkor biztosan gyerekjáték lesz.

 

Az egyetlen betonbiztos információ

a meghajtás felől érkezett. A városi dacskó szíve egy 9 decis, azaz 900 köbcentis, három hengeres varrógép-motor lesz három teljesítménylépcsővel. A legkisebb 60 pacis, ezt a 75 lovas kivitel követi, míg a csúcsot a nem tudom hogyan lett ennyi, 90 pónis ménessel megáldott aggregát jelenti.

Érdekes jelenségnek lehetünk tanúi, hiszen senki nem gondolta volna, hogy a selejtgyárként működött román autóipar fénye egy napon igazi világmárkává növi ki magát, és kis segítséggel egyre bővíti kínálatát. A hajdan „egy fejlesztés 30 évig" mottóval tevékenykedő Dacia dömpingszerűen gyártja a modelleket, de sportautóra azért ne várjunk.

A bennfentesek szerint a Citadine 2015-ben mutatkozik be hivatalosan a nagyérdeműnek. Ez persze változhat, sőt valószínűleg hamarabb összedobják majd a kis szekeret, amelyet a román kispolgár Roncsprogram jeggyel, két kölcsönnel és zálogházas kiegészítéssel akár olcsón is megvehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."