Színes » Benzingőz

Adrenalinbombát robbant a VW

Ha óriási talicskának látod a Golf GTI-t, akkor neked gyártották a kicsi, morcos, sportosra klónozott Polót. Igaz, a kavicságy nem az ő asztala.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Polo R WRC Street
Ralihangulatba hoz a WRC R Street
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 24., 12:32
0 hozzászólás. 

Miről álmodik minden Volkswagen Polo? Hogy egyszer megnő, és akkorára duzzad majd, mint bátyja, a kategóriakirály Golf. A kisautó-szegmens nemcsak a piacon terjeszkedik, a termék fizikai méretei is egyre jobban feszegetik a kategória határait. Így sikerült a 2011-ben frissített Polo R WRC Street3

Polót akkorára növeszteni, mint öregapja, a '70-es évek derekán bemutatott egyes Golf.

A népautó alsó középcsatára akkora lett, mint a szegmensalapító legenda első generációja. A belteres helyigényünk egyre nő, de a külső méretnövekedést lassan nem bírják el a közútjaink. Azért még lehet izgalmas négykerekűeket alkotni, és kiélvezni a maradék fosszilis energiahordozók egyre csappanó készleteit. A VW pedig még több borsot tört a konkurencia orra alá: igazi WRC-hacukába bújtatta az amúgy sem vérszegény GTI Polót.

Tuningshow-ra érkezett

A Wörthersee kiállításon elvetemültek és megszállottak mutatják be akár házilag is tuningolt verdáikat egymásnak és a nagyérdeműnek. Egy ilyen összeröffenés mindig jó alkalom arra is, hogy a nagy márkák elhúzzák a mézesmadzagot az ügyfelek orra előtt: a VW elhozta a Golf és a Polo 2013-ra tervezett különkiadásait. Hogy ne csak a hamburgeren, sült kolbászon és sörön legyen mit csámcsogni.

Polo R WRC Street5

A legérdekesebb jövevény a rali világbajnokságra kifejlesztett Polo R WRC versenyautó utcai változata. Ez nem egy felhergelt GTI, ez egy R, azaz az illető Volkswagen modell képzeletbeli táplálékláncának csúcsa. Nemcsak a sisak harcias, a motorháztető alá is bepiszkáltak a mérnökök. Az első dolog, ami távozott, az a 180 lőerős, 1,4 literes TSI.

Ralihangulatba hoz a WRC R Street

Teljesítményorientált gépkocsin is sokat dob a jól eltalált külső. A Polo R keltette első benyomást nem bízta a véletlenre a VW tervezőcsapat, megpróbálta a szó szoros értelmében a közutakra hozni a ralit.

Az első és legszembetűnőbb változtatást az orrészen eszközölték. Adios, ködlámpa, Isten hozott légbeömlő. Mélyre húzott kötény, méretes nyílások még több levegőért, és kacér R logó a hűtőrácson. Természetesen a lámpabúra is sötétebb lett néhány árnyalattal, morcosítani kellett a barátságos Polo-tekintetet.

Polo R WRC Street4

Oldalt földet súroló, decens szoknya, méretes kerékjáratok fekete peremmel, 14 ágas, rali inspirálta felniszett. Óriáspapucsokat kapott az R Polo, méreteihez képest úthengerkerékként hat a 18 colos kvartett. Nem maradhatott el a harci matricázás sem, igaz, a jó ízlés határain belül: stilizált csíkokat és decens WRC feliratokat kapott az oldalajtó.

Hátulra valódi kacsafarok tetőspojler került, alsó szoknya diffúzorral és az elmaradhatatlan, dupla végű, krómozott dörrenccsel. A far néhány villogó plakettát is kapott, amolyan kitüntetés jelleggel, R logó és WRC felirat díszeleg a csomagtartó fedelén.

Belül a VW-re jellemző, nagyon szürke de jó minőségű műanyag elemeket világos metálkékre fényezték. Az utastér Alcantara burokban tobzódik: a sportülések közepét, a csapott aljú sportkormány és a váltó szoknyájának egy részét is ez a nemes anyag borítja. A belvilág sportosságot sugall, épp ezért a könyöklő kifejezetten nem illik bele.

Kiűzték a motortérből a legerősebb Polo-ketyegőt,

helyét egy igazi sportszív vette át. Noha amúgy sem volt gyengécske a 180 lovas TSI, de nagy(obb)ágyút kellett a helyére pakolni. A donor az azonos génekkel rendelkező, sportos nagytestvér, a Golf GTI volt, így a véercés, utcai R-es kisszekér aggregátja egy 220 lovas, 2 literes turbó erőforrás lett.

Polo R WRC Street6

Természetesen az egész hajtásláncot átpakolták, így a fenomenális motorral áttelepült a nagy kedvenc DSG váltó is, amelynek hét előremeneti fokozatát akár a kormány mögül is kapcsolgathatjuk. A WRC inspirálta gépeknek akkor is az úton kell maradniuk, amikor kifacsarják belőlük az utolsó csepp teljesítményt is, ezért a legvadabb Polo valódi sportfelfüggesztést kapott, és a motor többletteljesítményét átdolgozott, hatékonyabb fékrendszer zabolázza.

Komoly csomag és igazi ralifeelinget ígérő kisszekér érkezik majd 2013-ban. A legnagyobb kérdés, hogy ki izzad ki közel 30 ezer eurót a pénztárcájából egy ilyen WRC álklónért. Ha Loeb nem is leszel benne, de mosolyt csal majd az arcodra, csak murvás terepen ne kínozd a lelkét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."