Színes » Divat

Kifejezetten ínyenc menyasszonyoknak

Eszter és Emőke azon dolgozik, hogy a nagy napon se kelljen kivetkőznünk önmagunkból. Ruháik nem futnak veled szembe minden templomi lépcsőn.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

Delikates-menyasszony
Két lány, egy fiú. Ők a Delikates alkotói. A lányok az ízléses és kifinomult stíluson, a fiú az eladáson munkálkodik. Vagy fordítva.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2013. március 21., 09:01
0 hozzászólás. 

Csíkszeredában járunk, Erdély egyik legízléstelenebbül összekollázsolt városában, ahol a szocreál tömbházsorok, termopán ki- és beszögellések között vérzik még egy-két polgári ház.

Ennek ellenére vagy talán éppen ezért csodaszép dolgok teremnek itt. Apróságok, amelyek megszépítik az életünket, a délig tartó hajnali ködöket, a fogcsikorgató hideget. Az itt élők hozzák létre őket. Köztük Szász Emőke és György Eszter, a Delikates divatműhely tulajdonosai.

Delikates-menyasszony

Fotók: Egyed Ufó Zoltán

Mindketten divattervezők, Emőke gyergyói, és Iaşi-ban, Eszter sepsiszentgyörgyi, és Bukarestben végzett. Mindkettőjük Csíkszeredából választott párt magának, így itt, a két város között félúton hozták létre a divatműhelyt, melyet a felhasznált anyagok, szabásvonalak és létrejött ruhák finomságáról Delikates-nek neveztek el.

Babaszoba nagylányoknak

Eszter övtáskákat tervezett és tervez, következtek a laptoptáskák, válltáskák, mostanra egy folyamatosan bővülő kiegészítő-vonal született. Prêt-à-porter kollekciójuk is van, de jelenleg mindennél jobban a menyasszonyi ruhákra összpontosítanak.

Delikates-menyasszony

A magyar konzulátus közelében, egy ház földszintjén, a hátsó udvarban találjuk meg őket. Picike cetli integet az ablakban: jó helyen járunk. Egy hónapja, hogy kétszobásra bővült a műhelyük, plusz egy irodai részre, jó ideig ennél sokkal szűkösebben tervezgették a nem mindennapi felvevőt.

Kezdetben egyetlen szobába zsúfoltan terveztek, szabtak, varrtak, fogadták a klienseket – meséli Emőke. Még szokják a luxust, hogy paravánok helyett igazi falak választják el a különböző funkciójú helyiségeket.

Rózsaszín-fehér lányszobába kalauzolnak. Oldalt menyasszonyi ruhák sorakoznak gondosan csomagolva. Még nem bontjuk ki őket, egyelőre beszélgetünk: Emőkével és Csabával. Arról, hogyan alakultak, mit szeretnének, kinek terveznek, és miért választották ezt az utat.

Rockerből menyasszony

Egyszerre kaptak felkérést, hogy tervezzenek ruhákat. Eszter rock bandának kellett, hogy fellépő ruhát tervezzen, Emőke egy kórusnak. Együtt oldották meg mindkét feladatot, és rájöttek, hogy ketten sokkal jobban tudnak dolgozni, mint egyedül.

Delikates-menyasszony

Kezdetben voltak a táskák, aztán egy ismerősük égen-földön kereste a megfelelő menyasszonyi ruhát, végül megkérte a lányokat, varrják meg neki. Azóta csodaszép menyasszonyi öltözékeket, kiegészítőket gyártanak. Olyanokat, amelyek nem futnak veled szembe minden templomi lépcsőn. Ízlésesek, szépek, és picit másak, mint amit a kölcsönzőkben kapni lehet.

Sosem akartak menyasszonyi ruhákat tervezni, az egyetemen sem jelentkeztek soha ilyesmire. Aztán megtalálták azt az oldalát a témának, amit szeretni is tudnak.

A fényesen elegáns, olaszos stílusra nem vállalkoznak. Ha Swarowski-kristályok özönét, vagy egyéb díszes izéket szeretnénk a nagy napra, akkor nem ők a mi embereink. Emőke és Eszter inkább az angolszász öltözködési kultúrából ihletődnek, és enyhén a vintage fele hajlanak. Imádják a bohémságot, a vidámságot, főleg ha keveredik közé egy kis patina.

Borzas elegancia igazi lányoknak

Azt szeretnék, hogy senkinek se kelljen kivetkőznie magából a nagy napra. „Vannak delikates-es menyasszonyok, és nem delikates-es menyasszonyok" – mondja ki Emőke a hozzá érkező arák első parancsolatát. Ugyanígy: van, akinek hozzátartozik a személyiségéhez, hogy mindig jólfésült és elegáns, és van, akinek a borzosság és a lezserség (szaknyelven casual) stílus áll jól. Mert ő ilyen.

Delikates-menyasszony

Azt hiszem, inkább az utóbbi típusú kliensek a kedvenceik, de azok is találnak ruhát náluk, akik csak simán valami egyedit és szépet szeretnének az esküvőjükön viselni, miközben még a fürdőkádban is elegánsak és jólfésültek.

Az ideális kliensük modern, kozmopolita nő, szereti a nőieset, kreativitást, semmiképp sem a bátortalan, kiskosztümös stílus követője. „Szerencsénk volt, mert eddig mind olyan lányok kerestek meg bennünket, akik az általunk képviselt stílust keresték és hasonlóan szemlélték a dolgokat" – mondja Emőke, és hozzáteszi: „arra törekszünk, hogy a kifinomultság és stílusérzék álljon a tervezés középpontjában, figyelemmel követjük a kedvenc divattervezőink munkáit, és folyamatosan inspirálódunk vizuális világukból".

Természetesen, kézzel

A kényesebb darabok kézzel készülnek, a legdrágább francia csipkéket szorgalmasan öltögetve varrják fel a ruhára. Ha valaki sok gyöngyöt akar, napokig szinte fel sem áll Erna, a varrónő, aki a kivitelezésben segédkezik.

A csipke nagy divat idén, akárcsak a pánt nélküli, a félpántos, az aszimmetrikus, a sellő, a nem sellő, a viktoriánusan zárt nyakú, a minimál, a romantikus, a régi hollywoodi, a vintage, a fodros, s ami még nem jut most eszünkbe.

Delikates-menyasszony

„Igyekszünk a mű hatású anyagok helyett a lehető legtermészetesebb megoldásokat választani. Ha egy menyasszony terjedelmesebb szoknyát szeretne ,mi a tüll-alsószoknyát részesítjük előnyben a drótkosárral szemben, melynek mozgása természetesebb, és kényelmesebb a viselése" – tájékoztat a divattervező.

A legtöbb delikates-es menyasszony is csipkét akar, minél többet a ruhájára. Megtudtuk, hogy egy méter francia csipke több száz lej, de a férfiak kedvéért kár törnünk magunkat érte, mert szerintük a kicsiszobafüggöny szebb. A nők előtt azonban lehet villogni vele.

Ha a Delikates-lányokat meg akarjuk fűzni, akkor Vera Wang ruháit dicsérjük nekik, aki idén tavaszra vérlázítóan piros kollekcióval rukkolt elő. „Nem bánnánk, ha menyasszonyaink az ő ruháit nézegetnék az interneten és senki másét" – nevet Emőke.

Kinek a princesz, kinek a mini

A színeket mifelénk még csak a kiegészítők szintjén viszik be a menyasszonyi öltözékbe: piros csipke, színes öv, nagyon divatos a színes cipő és azonos árnyalatú táska a fehér ruha mellé. Bár Eszter és Emőke a hófehér ruhákkal szemben inkább a törtfehér árnyalatokat ajánlják, szerintük előnyösebb bőrünk színéhez, mint a vakítóan fehér.

Delikates-menyasszony

Az a ruha áll mindenkinek jól, amelyik szép derekat tud varázsolni. Ez függ a modelltől is, például azok a sellőruhák, amelyek nem teljesen testhezállóak, jól állhatnak egy molettebb vagy kevésbé karcsú derékkal rendelkező menyasszonynak is. Az is számít, honnan bővül a ruha, tíz centivel már sokat lehet javítani optikailag egy kevésbé modellalkatú lány alakján. Az első konzultáció során segítenek kiválasztani a menyasszonynak azt a szabásvonalat, amelyik a legelőnyösebb számára.

„Bár a külső szemlélő számára úgy tűnik, hogy a menyasszonyi ruhák évszázadok óta nem változtak, már két év alatt is sokat alakul a divat – világosít fel Emőke. – Például háttérbe szorul a fátyol és a kalap, diszkrét fejdísz, csipkés pánt most a sikk. A kilencvenes években még hatalmas műrózsás, buggyos ujjú, esetleg kalapos ruhákban mentek férjhez a lányok, ez ma nagyon olcsónak hatna. Nagymama kézzel készült ruhája ellenben kifinomultnak."

A sellőruhák még mindig divatosak, a csipke, tüll jelen van minden mennyiségben, de az egyszerű szabásvonalú ruhák is kelendőek, a minimál stílus dívik. A Delikates-menyasszonyok szeretik a pöttyöset, Eszter az esküvőjén egy babos, rövid ruhát viselt, ez sokaknak megtetszett, és most már egyre elterjedtebb a minta.

Így szerezz Delikates-ruhát

Az ő alkotásaik tehát nem princesz típusú, csupa csipke, csupa gyöngy ruhák, amiket minden kölcsönzőben lehet találni. Bár náluk is lehet kölcsönözni. Nem megvetendő az üzleti modell: akinek sok pénze van – na jó, nem olyan túl sok– , és kizárólag új göncben hajlandó oltár elé vonulni, az rendelhet magának, és meg is tarthatja örökre.

Delikates-menyasszony

Azok, akik ragaszkodnak az új esküvői ruhához, de nem tudják megvenni, vagy nem szeretnék egy életen át őrizgetni, vissza is adhatják a Delikatesnek. Ehhez azonban bele kell egyezniük, hogy méretre alakítható legyen a ruha. Ezeket aztán kikölcsönözhetik mások.

És végül a harmadik kategória, akik a pillanatra gondolnak: kibérelnek egy szép ruhát, átélik életük legszebb napját benne, és szépen visszaadják. A három ruhaszerzési forma között persze van árkülönbség, ami számolgatásra késztetheti a menyasszonyt: a kölcsönzés 700 lejtől, a visszaadható új ruha 1500 lejtől, a megtartható pedig 2500-tól kezdődik, és a modell bonyolultságától, az anyagok minőségétől függően drágulhat.

Az idei szezon első két hónapjára már sajnos nem rendelhetünk saját ruhát, május-júniusra teljesen le vannak foglalva, de a második szakaszban, mondjuk augusztusban, szeptemberben férjhez menő lányok még jelentkezhetnek, ha igazán eredeti ruhát szeretnének. Új ruha rendelése esetén fél évvel, de minimum három hónappal az esküvő előtt be kell jelentkezni konzultációra, kölcsönzéskor is javasolt minél hamarabb körülnézni.

Milyen a székely menyasszony?

„A legtöbb lány hosszasan keresgél az interneten, gyorsan kialakít magában egy képet a tökéletes ruháról, amiből nehéz kimozdítani, pedig sokszor távol járunk a kényelem, hordhatóság és előnyösség fogalmaitól. A lehetőségek tárháza óriási, és sokkal több kreativitást lehet belevinni egy-egy ruhába, a részletekre, megoldásokra odafigyelve. Abban tudunk mi segíteni, hogy picit eltávolodjunk a sémás, interneten talált opcióktól" – lelkesedik Emőke.

Delikates-menyasszony

A székely menyasszonyok igényei eltérnek például a román piac kínálatától. Környezetünkben inkább keresik a diszkréten elegáns modelleket, mintsem a túldíszített ruhákat. Talán a székely násznép az ünnepi öltözékből sem csinál akkora dolgot, mint a román közösségek.

Az egyensúly Emőke meglátása szerint valahol a kettő között van: életünkben csak néhány különlegesebb alkalom van, ezeken legyünk igényesek. Nálunk még divat kiskosztümben járni lagziba, máshol nagy estélyivel, különleges ruhával, kiegészítőkkel tisztelik meg az alkalmat.

Ha esküvőre vagyunk hivatalosak, nem baj, ha elfelejtjük az „azonos színű cipő és táska" című vagy „ékszereket csak szettben viselünk" szabályt – tanácsolja Emőke. Az a lényeg, hogy a színek harmonizáljanak, és ékszerből a kevesebb több. Egy klasszikus gyöngysorral, diszkrét fülbevalóval nem lőhetünk nagyon mellé menyasszonyként, koszorúslányként, vendégként sem.

A Delikates-menyasszony, bárhol is él, úgy tör ki a hétköznapok szürkeségéből, hogy az esküvője napján gyönyörű, mégis rá lehet ismerni.


címkék: esküvő delikates

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."