Színes » Divat

Belőttük a sérót

Van stílusunk, de túl gyávák vagyunk, hogy igazi frizuránk legyen. Udvarhelyiek hajápolási szokásairól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

000-sero-beloves
fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. március 09., 16:33
0 hozzászólás. 

Kobak terén a végletek embere vagyok. Az elmúlt másfél évtizedben vagy hosszú hajam volt, vagy pár milliméteres. Néha elmegyek a fodrászhoz, és csináltatok valami számomra szokatlant a magam szórakoztatására. Hogy tisztább képet kapjak az itthoni hajviseletről, a Yoo szalonban kaptam lencsevégre, mire adják a fejüket az udvarhelyi nők és férfiak. 

Kényelmesednek a nők, Balázs-frizurát a férfiaknak

Joó László szalonvezetővel beszélgetve érdekes információkhoz jutottam. A náluk megforduló női vendégek átlagban havonta ötven lejt költenek a hajukra. Ami meglepett, hogy ugyanennyit adnak a férfiak is. Míg a nők egy, másfél havonta járnak fodrászhoz, a férfiak háromhetente, havonta térnek be egy vágásra.

2012_fodrasz

Amikor a szőke kényezteti a barnát

Frizura ide, frizura oda, szeretjük a szép hajat, de a kényeztetést még jobban. Férfiaknál nem annyira jellemző, de a hölgyek szeretnek hajmosást is kérni, mielőtt elkezdik átszabatni a hajukat.

2012_fodrasz

A kis törpe nem érti, hogy apa miért nem az ő hajkoronáját szépíti

Közben apa megbeszéli a készülő frizura paramétereit. Fontos megismerni az embert, csak így lehet olyan frizurát készíteni, ami illik az egyéniségéhez, meséli László.

Az avatatlan füleknek üres fecsegésnek tűnik, de Laci a hétköznapi témákból, mozdulatokból, jelenlegi hajból alkot profilképet az alanyáról. Hogy mire előkerül az olló, már tudja, mi is a hozzá legjobban passzoló frizura.

2012_fodrasz

Közben alanyunk haja is rövidül. Laci határozott mozdulatokkal csattintja le azt, ami nem kell oda.

Azt gondolnánk, hogy a nők sokkal több időt és energiát fektetnek abba, hogy hajuk tökéletes legyen, mint a férfiak. Laci szerint nem teljesen így van. Míg a nők kényelmesednek, a férfiak egyre igényesebbek lesznek a hajukat illetően. A nők felcsatolják, összekötik, vagy csak lazán kiengedik, ha kell. Frizurában is ritkán változtatnak. Megvan egy jól bevált séma, és ezt akár 1-2 évig is használják. Aztán legtöbbször radikális váltás következik, ami újabb 1-2 évig kitart.

Végül az utolsó simítások, jobban mondva göndörítések. Megkapja a haj a végső formáját és fényét. Az egyszerű rövidítés helyett új pompát kapott a teljes hajkorona. Avatatlan szemeim nem látják az apró stikákat, de Laci elmondja, hogy több van itt a dolgok mögött, mint egy átlagos frizura.

Úgy van vágva, hogy ha majd otthon szárítja be a hajat, akkor is így álljon. Hisz családanyaként nem biztos, hogy a következő látogatásig lesz ideje otthon pepecselni.

2012_fodrasz

A művelet lassan a végéhez közeledik, de nem szívesen akar senki sem kiszállni a fodrászszékből. Ott valahogy mindig olyan nyugi van.

Most hogy befejezte a fodrász, kezdhetné elölről és varázsolhatna valami mást. Na, nem ezért, mert ez nem jó, hanem mert még lehetne egy órát lazulni a fodrász keze alatt. Ez most sajnos elmarad, mert érkezik a következő kliens.

2012_fodrasz

Férfialanyunk megnyugodva konstatálja, hogy van megoldás az ősz hajszálak ellen. Nem festék, egyéb spéci szer. Nem jellemző a férfiakra a hajfestés. A hölgyek körében inkább bevett szokás, hogy új színt adnak a hajnak. Igaz legtöbbször valamilyen hiba elfedését szolgálja.

2012_fodrasz

Most hogy megvan az örök fiatalság eszenciája, legalábbis haj terén, következhet a séró belövése. Levente haját már 14 éve Laci aprítja. Mondania sem kell, hogy milyen legyen. Laci tudja, a szokásos, de valami új: jellemzően egy-egy sémát követünk, de azon belül mindig egy kicsit eltérőt, néhány új elemmel megspékelve.

Így lehet mindig naprakésznek, de mégis állandóan megújulónak lenni. Huszonöt év alatt vagyunk a legnyitottabbak. Ilyenkor még keresgéljük, mi a hozzánk való hajviselet.

2012_fodrasz

Nincs cicózás - hulljon, aminek le kell hullnia

Precíz mozdulatok, milliméterre pontos ollócsattanások. Tévedésnek helye nincs, a végeredmény hibátlan kell, hogy legyen. Itthon is van néhány úttörő, aki szereti az extrémebb frizurát, de a többség marad a megszokott séma mentén. Az itt kiemelkedő hajviseletűek viszont egy nagyobb városban teljesen beleolvadnak az ottani környezetbe. Van még hová fejlődni.

2012_fodrasz

Nem gondolatátvitel történik, hanem néhány tanács hangzik el

Az ide járó vendégek ismerik a hajukat. Tudják mi a jó, neki, hogyan kezeljék otthon. Mert – bár lehet, ha csak nekem meglepő – de jellemzően szeretünk otthon is foglalkozni a hajunkkal. Nem csak belőni az esti bulihoz, hanem kezelni is.

2012_fodrasz

Végül megújult frizurával mindenki boldogan távozik. Ami lehullt az marad, megy a gyűjtő dobozba. De nem kell félni, egy hónap múlva újból itt lehetünk. Bár az is kiderült, hogy ha szeretnénk nagyon odafigyelni a buksinkra, akkor heti gyakorisággal érdemes lenne betérni a fodrászhoz ilyen-olyan spéci kezelésre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."