Színes » Divat

Itt a tavasz, légy jó bőr

Arcunknak is szüksége van egy kis feltámadásra. Mit ajánlott, szabad, és mit tilos művelnünk a megújulás jegyében. A szakember válaszol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

000-jobor
fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, PÁL EDIT ÉVA
2012. április 03., 14:00
0 hozzászólás. 

Gálffy Ildikó kozmetikust kérdeztük arról, hogyan restauráljuk tavasszal a képmásunkat, hogy ember elejébe való ábrázattal álljunk az úr asztalához, és a kölnizuhany alá.

szines_erdekessegek/kozmetika

Gálffy Ildikó, kozmetikus. Fotók: Csedő Attila

Az első és legfontosabb lépés az, amikor betoppanunk a kozmetikai szalon ajtaján, és kérünk egy általános tisztító kezelést, ami gőzölésből, és a pattanások, mitesszerek kinyomkodásából áll. Ezt semmiképp se próbáljuk meg otthon, a kozmetikus jobban tudja, hogy milyen típusú a bőrünk, és mennyi ideig kell gőzölni, milyen kozmetikumokat érdemes használni.

Negyedévente érdemes elvégeztetnünk, majd havonta ajánlatos karbantartó kezelésre bejelentkeznünk, ami mélytisztításból, ionizálásból, és a bőrünket látványosan felüdítő vitaminos pakolásokból áll.

De ezzel még nincs vége, ha tartós eredményre vágyunk, akkor fájó szívvel váljunk meg a téli zsíros, vastag krémjeinktől, és válasszunk vizesebb állagú, könnyű hidratálókat. 

Házi takarítószerek

A krémet az alaposan megtisztított bőrre vigyük fel, különben hiába költjük el a húsvéti bárány árát kozmetikumra. Minden reggel és este mossuk le langyos vízzel, majd arclemosóval, végül tonikkal az arcunkat, nyakunkat és dekoltázsunkat.

Ezután vihetjük fel a nappali, vagy éjszakai arckrémet, bár kozmetikusunk azoknak a szakembereknek a táborába tartozik, akik megkérdőjelezik az éjszakai krémek hasznosságát, és inkább a tiszta bőr pihentetésére voksolnak.

Csodát tehetnek bőrünkkel az egyszerű és olcsó házi bőrradírok, pakolások. Ildikó receptje a következő: 3 evőkanál kefirt keverjünk össze 2 dkg élesztővel, kenjük fel a bőrünkre, majd száradás után enyhén dörzsölő mozdulatokkal távolítsuk el. Ugyanerre a célra alkalmas a tejjel leforrázott puliszkaliszt is, szintén száradás után, amikor már érezzük, hogy összehúzza az arcbőrünk, sikáljuk le. A tisztításhoz semmiképp se használjunk szappant, ha mégis ragaszkodunk eme káros szokásunkhoz, akkor a gyógyszertárban szerezzünk be speciálisan arclemosásra kifejlesztett terméket, gyulladt bőrre például ichtiol tartalmút.

Készítsd ki magad

Ha azt szeretnénk, hogy a tizediken lakó nyugdíjas néni is tudja, becsületesen megpucoltuk az ablakokat, tisztogatás előtt dobjunk fel ábrázatunkra egy látványos, színes pakolást. Az az alapelv, hogy a gyomrunk barátja a bőrünké is. Keverjünk össze némi kefirt pár kanál mézzel és 5-6 csepp olívaolajjal, és hagyjuk rajta kb. 10 percig.

Zöld színben pompázhatunk, ha összeturmixolt salátalevelek, vagy leforrázott spenót levével mázoljuk be a képmásunk. Ildikó tanácsa: uborkasaláta készítése közben nem vész kárba a zöldség két vége, ha végigsimítjuk vele az arcunk, kiválóan hidratál.

szines_erdekessegek/kozmetika

Nem muszáj a kamrát kirámolni, a boltban is kaphatók jó termékek, nem feltétlenül a legdrágábbakat és legreklámozottabbakat kell lekapnunk a polcról. Ildikó teljesen meg van elégedve a román kozmetikaipar gyártmányaival, mindent tudnak, amit megérdemlünk. Helyben ki is próbáltuk a hazai felhozatalt, meg voltunk elégedve.

Az otthoni pakolások hatása tiszavirág életű – figyelmeztet a szakember – pillanatnyilag szalonképessé tesznek, ám tartós hatást a szalonban végzett kezeléssel érhetünk el.

Csodák nincsenek, megelőzés van

Ne képzeljük azt, hogy valamit magunkra kenünk, vagy kenetünk, és egyből eltűnnek a ráncaink, a narancsbőrünk, és egyéb esztétikai hibáink. A krémek csak megelőzésre alkalmasak, nem töltik fel a ráncokat, arra kizárólag a plasztikai sebész képes. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk vizet, sportoljunk – kapjuk a kényelmetlenebbnél kényelmetlenebb tanácsokat.

Szemünk világa

Tilos krémezni a szem környékét, erre speciális szemre kifejlesztett kencét kell használni. A szem alatti karikákat lehűtött teafilterrel, jégkockával, uborkaszelettel tüntetni, utóbbit módjával használjuk, mert hosszútávon ráncosodást okozhat. A felpüffedt, táskás, karikás szemnek egyébként belső, szervi vagy örökletes okai vannak, menjünk orvoshoz, vagy szidjuk rokonainkat.

Használjunk napszemüveget, hogy ne jelenjenek meg a hunyorgás okozta ráncok.

Csoki helyett barack

A túlzásba vitt napozás, szoláriumozás nem divat, és nem is egészséges. Ehelyett barackvirág, és egyéb natúr színekben illik pompázni, mind a természetesség, mind az arcfestékek barátnőinek.

Csak módjával szoláriumozzunk és napozzunk, előbbihez használjuk a megfelelő védő termékeket, és a foltosodás elkerülése érdekében mindig tiszta bőrrel tegyük ki testünket az UV sugaraknak. Olyan nappali krémet válasszunk lehetőleg, mely fényvédőt is tartalmaz, a napolajra se sajnáljuk a pénzt. A szép barna árnyalat elérését segíti, ha nyers murkot eszünk.

Vékonyan vakoljunk

Hogy ne ijesztgessük a járókelőket, nappalra kenjünk magunkra natúr sminket. Hidratálás után jöhet a krémes vagy por állagú alapozó, az a lényeg, hogy egyenletesen, vékonyan vigyük fel. Vigyázzunk arra, hogy passzoljon bőrünk színével, és juttassunk belőle a nyakra, szükség esetén, a dekoltázsra is. Tavasszal a krémes állagú szemfestéket cseréljük por állagúra, az biztosan nem olvad meg.

A smink csak akkor ártalmas – tudtuk meg –, ha elfelejtjük lemosni, a háromnapos szempillaspirál nyoma nemcsak esztétikailag zavaró, egészségtelen is.

Legyünk édesszájúak

Tavasszal az ajkak is hajlamosabbak a kiszáradásra, tévhit, hogy az ajakbalzsam ezt hosszú távon orvosolja: a kozmetikus szerint a méz az igazi gyógyír, 15 percig hagyjuk hatni.

szines_erdekessegek/kozmetika

Idén felejtsük el a vérvörös, bordó színű rúzsokat, inkább a rózsaszínes, barackos árnyalatú szájfények a trendik. A szájkontúr, akárcsak a teljes smink, nem dekorációra, hanem a hibák korrigálására való.

A szájceruzát főleg negyvenen felülieknek tanácsos használniuk a rúzzsal megegyező, vagy annál leheletnyit világosabb színben, mert esetükben a száj és a bőr közötti határvonal kevésbé éles. Ha nem szeretnénk, hogy idő előtt ráncok barázdálják a szájunk körüli finom bőrt, akkor a pakolás felvitele során hagyjuk ki ezt a területet.

Férfi a szalonban

Szégyenlősek az udvarhelyi férfiak, de ők is járnak kozmetikushoz. Régebben inkább csak a pubertás korú, pattanásos kamaszok voltak Ildikó hím nemű kliensei, ma sokkal felkapottabbak részükről is a kezelések, szőrtelenítések. A pedikűröztetést azért még mindig jóval többen felvállalják.

A nőkre érvényes szabályok rájuk is vonatkoznak, inkább illatban, és a borotválkozáshoz kapcsolódó termékekben van a nemek között különbség. A jól ápoltság velük szemben is elvárás.

Az egész kozmetikai hókuszpókusz pedig csak úgy ér valamit, ha mosolygunk – foglalja össze a szépség lényegét a kozmetikus.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."