Színes » Divat

Tavaszi hajcihő: tedd rendbe a frizurád

Lenőtt, lekopott, zsíros vagy száraz, mint a szalma? A bundasapka lekerülésével napvilágot lát a hajkoronánk. Vágjunk bele!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

szines_erdekessegek/frizura0416
fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, PÁL EDIT ÉVA
2012. április 16., 15:35
0 hozzászólás. 

A mínusz fokok, a sapka és a benti száraz levegő megviseli hajtincseinket, fontos, hogy felfrissítsük, formába hozzuk őket. Ha látványos eredményre vágyunk, ne otthon kísérletezzünk, kérjük fodrász segítségét, aki nemcsak szalonképessé varázsol, hanem személyre szabott tanácsokkal is elláthat. 

1. Vágj bele, ne sajnáld

Lukács Szilvia fodrász szerint hajunk hosszától függetlenül két-háromhavonta mindenképp érdemes beülnünk a fodrászszékbe. A tavaszi szépülés a vágással kezdődik, a fodrász felfrissíti a frizuránkat, levágja a töredezett hajvégeket.

szines_erdekessegek/frizura0416

Fotók: Csedő Attila

Fazont is ilyenkor érdemes váltanunk. Ha tanácstalanok vagyunk, bízzuk magunkat rá, ő tudja, hogy mi illik az arcformánkhoz, és mit lehet kihozni a hajunkból. Otthon ne gyötörjük magunkat a hajmosással, teljesen fölösleges. Akkor tudnak igazán szép frizurát varázsolni nekünk, ha helyben öblítik le a hajunk. 

2. Csodálatos csalán

Otthoni hajmosásnál ne legyen a víz sem túl meleg, sem túl fagyos. Samponból nem kell a legmárkásabbat választanunk, az egyszerű csalánsampon tökéletes. Szilvi is azzal mossa a saját haját - tudtuk meg.

szines_erdekessegek/frizura0416

Kétszer samponozzunk, öblítsünk, majd balzsamozhatunk. Az öblítéshez használhatunk friss csalántea főzetet, szőke hajra kamillát, barnára diólevelet. Az öblítővízbe kevert almaecet meg a citromlé is táplál, erősít, fényt ad, és korpát is eltünteti. Nem  kell tartani a besavanyodástól tőlük, az illatuk elszáll. 

3. Majonéz és fényvédelem

A boltokban már minden hajtípusra kapható pakolás, fodrászunktól kérhetünk vitaminos kezelést, hogy felélesszük a téltől megroskadt hajzatot, de ha nem vagyunk a mesterséges szerek hívei, otthon is előállíthatunk mindenféle csodaszert.

szines_erdekessegek/frizura0416

Vitalizáló pakolás: három-négy kanál mézet elkeverünk egy tojássárgájával, felvisszük a vizes hajra, törülközőbe csavarjuk, és harminc perc dunsztolás után lemossuk.

Száraz hajra ajánlja Szilvi a ricinusolajjal vagy olívaolajjal elkevert tojássárgáját, melyet hetente egyszer alkalmazhatunk. Olajos pakolásokat soha ne tegyünk zsíros hajra, mert tovább nehezítik az amúgy is lelapulásra hajlamos tincseket. A nyári nap káros sugarai, a medence klóros, a tenger sós vize ellen fényvédő samponnal, pakolással, vagy szalmakalappal védekezhetünk.

szines_erdekessegek/frizura0416

Korpás hajra gyógyszertári készítményeket vásároljunk. A hajhullás ősszel és tavasszal természetes jelenség, akkor van baj, hogyha naponta száznál is több hajszálunktól kell búcsút vennünk. A krónikus hajhullásnak egészségügyi és pszichés okai lehetnek, ezért a fordász egyből a bőrgyógyászhoz, ő pedig a fogorvoshoz, vagy a laborba irányít. A szervezetben levő gyulladás, veseelégtelenség, vérszegénység, akár egy rossz fog is okozhatja a gyérülést.

4. Színezd újra!

Divat a tincselt (melírozott) és a festett haj, idén különösen az élénk színek, mint például a pink, a vörös minden árnyalata. Válasszunk olyan színt, amit szívesen viselünk, illik a személyiségünkhöz, a bőrszínünkhöz és a ruhatárunkhoz.

Lehet, hogy olcsóbb "a szomszédasszony ingyen megcsinálja módszer", de feltűnő lesz, ha kánikulában kötött sapkában közlekedünk. A boltban kapható festékek jók, csak házi használatkor nem biztos, hogy a kívánt színhatást érjük el,  ezért a színezést inkább bízzuk szakemberre.

szines_erdekessegek/frizura0416

Az ammóniamentes festékek kevésbé károsítják a hajat, hátrányuk, hogy az ősz tincseket nem fedik jól be. Hasonló a helyzet a hennával is, ami mindent megfog, kivéve a hajunk fehérjét. Bármennyire is szeretnénk, hogy sikk legyen a félig lenőtt festett haj, erre még várnunk kell.

Így jelenjünk meg havonta-másfél havonta a fodrászunknál, hogy updatelje a szőkeségünket.

Ha nem szeretnénk tartós hajfestéket használni, de valamilyen színnel feldobnánk a hangulatunkat, vásárolhatunk hajszínező sprayt, habot. Ezek könnyebben eltávolíthatók, és fényt adnak a fakó hajnak. 

5. Hajmeresztő tippek, hajgyilkos módszerek

Szilvi zselét, hajviaszt ajánl a rövid hajra, habot a hosszúra. Lakkal tehetjük tartósabbá a frizuránkat. A sör kívül-belül táplál, B vitamin tartalma serkenti a hajnövekedést, nyugtat, és a legjobb természetes hajformázó.

szines_erdekessegek/frizura0416

A frissen mosott hajat tilos sűrűfogú fésűvel tépni, túl magas hőfokon szárítani, törülközővel erőteljesen dörzsölni. A fiataloknál divat a hajvasaló. Hasznos eszköz, a gond az, hogy naponta többször is simogatják vele a hajukat. Kevésbé károsító a teflonos változat, ezzel is bánjunk óvatosan azért.

6. A fésű olyan, mint a fogkefe

Mivel különböző gombák, bőrbetegségek telepedhetnek meg benne, soha ne adjuk kölcsön a fésűnket, hajkefénket. Legjobbak a természetes anyagból, fából készültek.

szines_erdekessegek/frizura0416

Legalább hetente tisztítsuk, fertőtlenítsük hajkeféinket a boltban kapható speciális folyadékkal, de beválik az egyszerű szappanos víz is.

7. Pénzzel minden pótolható

Szilvi nem dolgozik póthajjal, mert Udvarhelyen nincs rá kereslet. Különben is drága mulatság, körülbelül 1200 lejbe kerül, és a varrás vagy ragasztás, amivel rögzítik a póttincseket, fél évig tart.

szines_erdekessegek/frizura0416

A paróka már nem divat, csak egészségügyi okokból és farsangkor alkalmazzák.

8. Amitől égnek áll a fodrász haja

Szilvi váltig állítja, hogy szereti a munkáját, nem fárasztják a vendégek, szívesen diskurál velük. A szakmájához hozzátartozik a fodrászi titoktartás, bár szociológiai tanulmányt lehetne írni a különböző vendégtípusokról, az elhangzó diskurzusokról.

szines_erdekessegek/frizura0416

Nagy nehezen kihúztuk belőle, hogy mitől áll meg az olló a kezében. A fodrászok rémálma a hisztis vendég – meséli –, akinek nincs konkrét elképzelése, mindvégig aggódik, utasítgat, elfelejt bejelentkezni, és kikéri magának, hogy nem lökik ki azonnal a kedvéért a székben ülő vendéget.

Változtatni akar, de nem fogad el semmilyen tanácsot, mereven ragaszkodik a fotón látható Beckham házaspárhoz, s nem érti meg, hogy két szál hajból nem lehet dús hajkölteményt varázsolni.

szines_erdekessegek/frizura0416

Ezért sokáig akarjuk élvezni azt a fodrászt, akinek végre a hajunkra áll a keze, vigyázzunk a lelki egészségére.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."