Színes » Egészség

Rúgd le a lúdtalpat, nevelj ép lábú utódot

Ingyenes lúdtalpvizsgálatot és gyógytornát indítanak gyerekeknek. Játékos tornával előzd meg a későbbi hátfájós felnőttet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

Lúdtalpas gyerek kezelése
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. szeptember 26., 13:14
0 hozzászólás. 

A lúdtalp adottság, ez van, nincs mit tenni, gondoljuk sokan, és nincs igazunk – mondja Bartus Zsuzsanna, a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány gyógytornásza. Sokkal gyakoribb probléma, mint hinnénk. Mindannyiunk családjában, ismerősi körében akad néhány érintett, ha szóba hozzuk.

Pedig teljesen megszüntethető, amennyiben időt szánunk rá, és már kisgyermekkortól kezeltetjük a kicsiket. Mivel későbbi káros hatásai abszolút nem elhanyagolhatók, gerincferdülést, lábfájást, hátfájást, csípőízületi fájdalmakat okozhat, nem érdemes mellőzni a problémát.

Gyermekünk nagyon édes tud lenni, amikor kacsázva elindul, vagy o lábakon közlekedik, telitalpai is enni- és közösségi oldalakon megosztani valók. Ám, amikor tinédzserként kezd szenvedni az említett deformitásoktól, korántsem tűnik olyan cukinak. Főleg, hogy a fizikai elváltozásokon túl akár pszichés zavarokat, gátlásosságot is okozhat az, ami elsőre csupán esztétikai hibának tűnik.

Mi köze a libának a lúdtalphoz?

Szinte semmi. Minden egészséges gyereknek – akárcsak a libáknak – körülbelül hároméves koráig telitalpa van, ami azt jelenti, hogy nem fejlődött ki még a talpboltozat. Hároméves kor körül érdemes ortopéd szakorvossal megvizsgáltatnunk utódunkat, amennyiben nem szeretnénk, hogy élete további részében fájdalmak gyötörjék.

Lúdtalpas gyerek kezelése

Mivel a talpon nem megfelelően oszlik meg a testsúly, már kisiskolás korban jelentkezhetnek a problémák: gerincferdüléses lesz a gyerek, fáj a háta, később a sarka, a lába, és idősebb korában kalapácsujjai is fejlődhetnek, amitől aztán nem tud egy rendes cipőt felhúzni – tájékoztat Fazakas Mihály ortopéd technikus.

Az általa végzett számítógépes talpvizsgálattal a súlyeloszlást vizsgálják a talp felületén, és folyamatosan követni is tudják a gyógyulás vagy rosszabb esetben a romlás folyamatát.

Kemény vagy puhatalpú cipőt a gyereknek?

Bartus Zsuzsannától megtudtuk, hogy egy tudományos szövegből kiragadt részlet alapján félretájékoztatják a szülőket a helyes lábbeliválasztásról. A kisgyereknek hároméves koráig saroktámaszos, rugalmas talpú cipőre van szüksége, valahányszor kemény talajt érint a lába ahhoz, hogy a bokasüllyedést és a lúdtalpat megelőzzük. A pampószerű, puhatalpú és -kérgű lábbeli a már járó gyereknek nem ajánlott.

Lúdtalpas gyerek kezelése

A kemény talaj nemcsak az utcai aszfaltot jelenti, hanem a lakás csempe-, valamint faburkolatát is. Az egyenetlen talajon való mezítláb járás viszont pozitív hatással van a láb- és talpizmok fejlődésére, így a lúdtalpat is megelőzhetjük vele. A szakértő ellenjavallja például a nálunk járókának nevezett, Magyarországon bébikompként ismert jármű használatát, mert a lábujjhegyen való járást tanulja meg vele a gyerek.

Ki, hol, mit, mennyiért?

Az Orbán Alapítványnál végzett lúdtalptornára 3–16 éves székelyudvarhelyi és a környékbeli falvakból származó gyerekeket várnak, utóbbiaknak megtérítik a buszjegy árát. A szolgáltatás teljesen ingyenes, folyamatosan lehet jelentkezni az alapítvány székhelyén, a Bethlenfalvi út 195/B szám alatt, vagy a 0745210222 telefonszámon, de a Bethlen Gábor utca 47/a szám alatti Medical rendelőben is fogadnak jelentkezéseket.

Lúdtalpas gyerek kezelése

Az előjegyzés és a Medical által rendelkezésre bocsátott számítógépes talpvizsgálat után egyénre szabott kezelésben részesítik a kis lúdtalp-áldozatokat.

Etesd meg lábbal a vízilót

A gyógytorna játékosabb és élvezetesebb, mint egy átlagos óvodai tornaóra. A gyereknek érdekes, színes eszközöket használva kell jópofa kihívásokkal megküzdenie. Ilyen például, amikor bizonyos távolságra helyezett függönykarikákba kell üveggolyókat hordania a talpával, vagy játékpallón átkelnie mezítláb. Sőt a vízilovakat lábbal is lehet táplálni – bizonyította be Hunika, az egyik kis páciens a bemutatón.

Lúdtalpas gyerek kezelése

Akár egy mesterségesen létrehozott erdei túrán, műanyagkőről műanyagkőre ugrál a gyerek, aztán áthalad egy kötélhídon, majd egy játéktéglákból épített „fatörzsön" kel át, mindezt mezítláb. Az a lényeg, tudjuk meg Zsuzsannától, hogy minél több inger érje a talpat, hogy minél jobban kifejlődjön a talp izomzata.

Mi mással fordulhatsz hozzájuk?

Sérült gyerekek korai fejlesztésével is foglalkoznak, ebbe beletartoznak a koraszülöttek, az agyvérzéssel született kicsik, vagy egyéb mozgásfejlődési rendellenességgel élő babák 3 éves korig. Őket neurológiai gyógytornában részesítik, amivel kiküszöbölik a későbbi mozgásfejlődési és magatartásbeli zavarokat.

Lúdtalpas gyerek kezelése

Számos kutatás bizonyítja, hogy a nem megfelelő mozgásfejlődés következményei a figyelem és tanulási zavarok, viselkedészavarok, ezért a babakori fejemelés, fejfordítás, kéztámasz, fordulás, kúszás, mászás esetén jelentkező mozgásproblémákat mindenképpen kezelni kell – közli a gyógytornász. Ha nem mászik a baba, kimaradnak mozgásfejlődésbeli szakaszok, mindenképp forduljunk szakemberhez.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."