Színes » Egészség

Hogyan válasszunk napszemüveget?

A szemünk ugyanolyan érzékeny a napfényre, mint a testünk többi része, amit különböző készítményekkel védünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

Csaj napszemüvegben
Nem csak a szép lányok szeme értékes, mindenkinek védenie kell a sajátját
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. május 06., 15:12
0 hozzászólás. 

Amerikai kutatók kimutatták, hogy amennyiben a szem tartósan ultraibolya-sugárzásnak van kitéve, megnő a szürkehályog kockázata, ami a megvakulás egyik legfőbb oka lehet néhány évnyi nemtörődömség alatt is. Ha viszont napszemüveget hordunk a szabadban, nagymértékben csökkentjük ezt a kockázatot.

Tehát ne feledjük, hogy ha a napsütés annyira erős, hogy képes megégetni a bőrt, akkor a szemet is jelentősen károsíthatja. Napszemüveget akkor is hordjunk, amikor sízni vagy horgászni megyünk, mert a hó és a víz által visszavert fénysugarak növelhetik az ultraibolya-sugárzást.

Hogyan válasszunk jó napszemüveget?

Az első és legfontosabb, hogy erős ultraibolya-sugárzás szűrője legyen a napszemüvegnek, ami védi a retinát és a szemlencsét, az esztétika csak a második szempont legyen. Az olcsó, de érdekes keretű, piaci napszemüveg nem véd meg a sugárzástól. Hatása káros, mert a színes üveg vagy műanyag ugyan óv a fénytől, de szűrő nincs benne. De választhatunk száz és százféle napszemüveg közül, annyi van a termék-piacon.

Lány napszemüvegben

A dizájner napszemüvegek drágábbak ugyan, de divatosak és egyben UV-szűrőjük is van, ami a szürkehályog kifejlődését is megakadályozza.

Kaméleon látószemüvegek

A látószemüvegek között is vannak fényerővédő lencsével, illetve UV-szűrővel rendelkezők, sőt mindkét opciót tartalmazó szemüvegeket is kapni. A fényerővédő lencsés szemüvegek a fény erősségétől függően a látott színek erősségét is módosíthatják.

Ilyen például az Essilor által kifejlesztett új Crizal termékcsalád, amelynek tagjai teljes körű, első és hátsó oldali UV védelmet nyújtanak színezetlen, fényre sötétedő és napszemüveglencsék esetén is.

Szerencsére ötvözték a Crizal kristálytiszta látásélményt nyújtó technikáját a Transitions kiváló napfény-, és UV-szűrő képességével. Az így létrejött Crizal Transitions szemüvegek minden más lencsénél gyorsabban alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, így már 60 másodperc alatt képesek besötétedni, vagy kivilágosodni. Beltérben pedig tökéletesen átlátszóak maradnak.

A Transitions VII szemüveglencsék gyorsabban reagálnak az indirekt napsütésre, és magas hőmérsékleten még jobban besötétednek, mint a többi fényre sötétedő lencse.

Vigyázzunk a csemetéink szemére

Különösképpen ügyeljünk, ha gyerekeknek vásárolunk szemüveget, hiszen az ő szemlencséjük még nem fejlődött ki teljesen, ezért sokkal érzékenyebb a káros UV sugárzásra.

Még egy fontos dolog: a sötét színű lencsék nem feltétlenül jelentenek nagyobb védelmet, mint a világosak.

Lány napszemüvegben

A fényvédővel, UV-szűrővel ellátott napszemüvegek viselése ajánlott már akkor is, ha tíz percnél több időt töltünk erős napfényben, tehát áprilistól szeptemberig, amikor az ultraibolya-sugárzás háromszor nagyobb, mint a téli hónapokban.

Napszemüveges kisokos

Ultraibolya-sugarak – A drága nem jelent egyben jobbat is napszemüvegeknél. A legfontosabb az, hogy a lencse hogyan szűri az UV-sugarakat, tehát amikor napszemüveget vásárolsz, elsőre mindig azt kérdezd meg, hogy milyen fokú az UV-szűrője.

CE vagy sem? – Amennyiben a napszemüvegnek nincs UV-szűrője, és hiányzik róla a CE egyezményes jel, a sötét lencsék még jobban károsíthatják szemet, mert kitágítják a pupillát és így még több ultraibolya-sugárzást engednek be. A barna és a sárga színű napszemüvegek szűrik a legjobban a szembe hatoló sugarakat.

Figyeld a számokat! – A napszemüvegek szűrői különböző erősségűek, ezek 1-től 4-ig tartanak. Az első az épületen belüli használatra van, a második közepes erősségű védelmet ad, a harmadikat használjuk napozásra vagy a hegyvidékre, a negyedik erősségűt csak olyan helyeken használják, amelyek Romániánál magasabb tengerszint feletti magasságon vannak.

Napszemüvegek autóvezetőknek – Amikor autóvezetéshez választasz napszemüveget, mindig nézd meg, hogy a szűrő nagysága 0 és 3 között legyen. Egy 4-es lencse már túl sötét. Éjszakai vezetésnél vagy csökkentett látási viszonyok között ne használj napszemüveget!


címkék: napszemüveg nyár

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."