Színes » Életmód

Éld túl a kánikulát

Akár 37 fok is lehet helyenként az országban – a kánikulával is okosan kell bánni, be ne csavarodj a légkonditól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Hőség esetén irány a vízpart
Hőség ellen jó a vízpart is, csak óvatosan
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 21., 10:35
0 hozzászólás. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint nemcsak meleg, de igazi dögmeleg köszönt be az egész ország területén. A 35-36 fok teljesen megszokottá válhat, de helyenként 37 fokban is lehet izzadni.

A nagy meleg örömére összeszedtünk néhány jó tanácsot a Katasztrófavédelmi Felügyelőség jóvoltából, hogy megpróbáljuk egy kicsit elviselhetőbbé tenni a kánikulát.

Ha otthon tartózkodunk, vagy épp az irodában olvadunk bele a legújabb kínai ingünkbe – tehát zárt térben vagyunk – akkor érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb elektromos berendezést használjunk, lehetőleg a lámpákat és minden egyéb hőforrást is kapcsoljunk le. A laptop töltője kiváló lábmelegítő lehet télen, most inkább igyunk egy limonádét helyette.

Ajánlott a sötétítők beszerzése: legalább azokra az ablakokra tegyünk, amelyeket közvetlenül ér a napfény. Sőt, csukjuk is be ezeket, ha kint melegebb van, mint a szobában. A ventillátor jó dolog, de 32 fok fölött inkább ne használjuk, hiszen csak a forró levegőt keveri, és többet árt, mint használ.

A légkondival sem árt óvatosnak lenni, ne állítsuk túl hidegre, legtöbb 5 fokkal legyen kevesebb a szobában, mint kint.

Hűsülj szökőkútban

Ha a szabadba merészkedünk, akkor ezt lehetőleg reggel vagy este tegyük, válasszunk árnyékos helyeket, ha pedig kint kell dolgoznunk, mindenképp oldjuk meg az árnyékolást valamilyen módon. Az orvosok szerint 11 és 18 óra között érdemes kerülni a tömeget, a napot és a nehéz fizikai munkát.

Az öltözékünk is sokat számít, lehetőleg viseljünk lenge, természetes anyagból készült lenge ruhát és kerüljük a műszálast.

Hőség idején kiemelten fontos, hogy az étkezésre is figyeljünk: igyunk meg naponta legalább két liter folyadékot (akár 15-20 percenként egy pohárral), együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és kerüljük a gyorsan romló kajákat.

Szintén nem ajánlatos sok koffeintartalmú italt fogyasztani (sem kávét, sem teát), de a magas cukortartalmú, elsősorban szénsavas italok sem tesznek jót – a felsoroltak mindegyike vízhajtó hatású. Az alkohol sem okos döntés: bár jól esik a melegben egy hideg sör, csak mértékkel vedeljünk, hiszen dehidratál, vagyis elvonja a vizet a szervezetből.

Legyünk tekintettel másokra is, főként az idősekre és a gyerekekre: segítsünk nekik, ha szükségük van rá, a gyerekeket pedig semmiképp se hagyjuk magukra az autóban, de lehetőleg máshol sem.

A munkáltatók részéről is szükséges az odafigyelés: csökkentsük az alkalmazottak által végzendő fizikai munka intenzitását és sebességét, lássuk el a munkahelyet megfelelő szellőzéssel, iktassunk be pihenőidőket és biztosítsunk napi 2-4 liter vizet minden alkalmazottnak.

Hűsülj a vízben

Lassan megszokhattuk, hogy forróság idején egyre több munkájuk akad a tűzoltóknak – ezt megelőzendő tartsuk be a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat is. Jó tudni, hogy kánikula és hosszantartó szárazság idején tilos a tarló és a száraz növényzet, illetve növényi hulladék égetése.

Erdőben tilos a nyílt láng használata az erre kijelölt helyeken kívül. Vigyázzunk a cigarettával és a gyufával is: egy ártatlannak gondolt csikk erdőtüzet is okozhat.

Bár a fürdés kiváló módszer a kánikula okozta kellemetlenségek enyhítésére, itt sem árt a fokozott óvatosság. Főként a kisgyerekekre vigyázzunk, soha ne engedjük őket egyedül fürödni, mindig figyeljünk a vízben vagy vízparton tartózkodó gyerekekre.

Lehetőleg csak fürdésre kijelölt helyen fürödjünk és tartsuk be az esetleges figyelmeztetéseket és előírásokat. Ne fürödjünk egyedül, vagy olyan helyen ahol senki sem tartózkodik a közelben – ez különösen fontos abban az esetben, ha nem vagyunk jó úszók.

Kerüljük a tóban, folyóban, vagy egyéb, nem kiépített helyen történő fürdést, ne fürödjünk olyan helyen ahol nagy a sodrás, illetve a meder tele van növényekkel, ágakkal, esetleg fatörzsekkel.

Ittas állapotban inkább ne menjünk a vízbe és lehetőleg kerüljük a balesetveszélyes helyeket. Ne menjünk hideg vízbe miután sokat tartózkodtunk a napon és semmiképpen se szökjünk magas helyekről a vízbe, könnyen megsérülhetünk.

A legtöbb tipp magától értetődik, de a nagy hőségben hajlamosak vagyunk felejteni. Tartsuk be a jó tanácsokat és máris könnyeben vészelhetjük át a rekkenő hőséget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."