Színes » Életmód

Torkunkon akadt a Mikulás

Csokihiányos és cukorbeteg az idei sztaniolba bújtatott ajándékhozó. Teszteltük az édes csizmatöltelékeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

E, mint ehetetlen
E, mint ehetetlen
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. december 05., 11:27
2 hozzászólás. 

Megteltek a boltok csokimikulásokkal, glédában sorakoznak a polcokon. Külsőre szinte teljesen egyformának tűnnek, legfennebb a méret és a szín változik, jelentős különbségek az ízben, összetevőkben vannak.

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan

A gyártók is olvasták a Kis Herceget. Ha tényleg jó Mikulást akarsz venni, érdemes magaddal vinned a nagyítót. Na, nem elemzésre, csak az összetevők kiolvasására. Nem ritkán hiányzik a vonalkód, a hozzávalók listája pedig  miniatűr betűkkel, számtalan nyelven jelenik meg a sztaniol alatt. Jelentős erőfeszítésbe kerül már csak annak a nyelvnek a megkeresése is, amelyen értünk, nemhogy a felsorolt kemikáliák értelmezése.

Milyen színű a Mikulás?

A legtöbb gyártó nem erőltette meg magát a dizájn felfrissítésével, a csokit nyomokban tartalmazó édességek külleme sablonosan piros ruhás nagyszakállú, ajándékokkal a vállán.

Csokimikulás tesztAz általunk tesztelt termékek között egyetlen gyártó állt elő üdítő kivétellel: a Szerencsi étcsokoládés és fruktózos Mikulások barna és narancs színekben pompáznak, formájuk is eredeti.

Az igazi Mikulás nyilván piros kabátos, a gyerekeknek nem biztos, hogy bejön az ettől eltérő színválasztás. Egészen addig, amíg meg nem kóstolják a belsejét. A fruktózos változat édesebb, aromában is eredetibb, az étcsokis keserűbb, de a reformétkezésben jártasak szerint egészségesebb.

Átverésre felkészülni

Vigyáznunk kell a választáskor, a boltok ugyanis különféle neveken említik a csokikat, van, amelyik a gyártót tünteti fel a címkén, mások a márka nevét, miközben ugyanazt a terméket kínálják. Így a vásárló kevésbé tudja összehasonlítani az árakat, mert képtelenség annyi furán hangzó nevet megjegyezni.

Csokimikulás tesztRáadásul a tömegük is nagyon változó, 20-30-45-100-200 grammos kiszerelésben vannak. Az ár-érték arány megállapításához ajánlott megtekinteni az árcímkén található egységárat, vagyis, hogy egy kilogramm az adott termékből mennyibe kerül.

Miben van a kakaó?

Kettő kivételével az összes, általunk tesztelt csokinak nevezett valami összetevői cukorral kezdődnek. Ez azt jelenti, hogy ebből az egészségre káros alapanyagból van a legtöbb a termékben.

Csak utána következik a kakaómassza, ami többnyire kakaót, tejsavót vagy tejsavóport, koleszterin növelő hidrogénezett növényi zsírt, köznyelven margarint, jó esetben valódi tejzsírt tartalmaz. A becsületesebb gyártók feltüntetik a termék kakaótartalmát is, de nem választják külön az egyébként a minőségi csokikban található kakaóvajat és a gyengébbekre jellemző kakaóport.

E, mint ehetetlen

Tesztünk során kiderült, hogy nem érdemes a jobb nevű, igen drága és rengeteg csomagolóanyaggal dolgozó márkát vásárolnunk, hiszen a jóval olcsóbb és nagyobb kiszerelésű termék ízben, dizájnban és tömegben is veri a márkát. Nem nagyon értünk hozzá, laikusként úgy tűnik, a nevezetes csoki falatka cserébe picivel kevesebb adalékanyagot tartalmaz.

Csokimikulás tesztEgy E-vel kevesebb van benne, ami nem feltétlenül jelent valamit, a gyártók ugyanis előszeretettel használnak a rosszhírű E betűs kódok helyett, jobban hangzó kifejezéseket, mint például természetazonos aroma. Keressük helyette a természetes aromát.

A legjobb, ha otthon gyártunk házi csokit, vagy minőségi étcsokoládét olvasztunk Mikulás formába, és szépen becsomagoljuk, akár tavalyról megmentett sztaniolba.

A nagy teszt

Összesen nyolc csokimikulást teszteltünk, 1-10-ig osztályoztuk őket íz és dizájn alapján.

A legborzalmasabb ízű, külsőre átlagos nagyszakállú a Nicole Choco fantázianévre hallgat. A gyártója annyira szégyelli, hogy fel sem tüntette a csomagoláson nevét és címét. Számtalan méretben kapható, mi szerencsére a legkisebbet szereztük be belőle.

7. Nicole Choco

Ár: 1,20

Tömeg: 40 g

Összetevők: cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor 6%, édes tejsavópor, emulgálószerek (E476, E322, szójalecitin, kristályvanilin

Értékelés: íz: 3,20, kinézet: 3,60, átlag: 3,4

Ezután következik az ízre még ennél is szörnyűbb, de megtévesztően cukipofa Mikulás, amelyen Pepita feliratot láthatunk, címkéjén Lingát ír. Egyes egyedül a kinézete rangsorolta jobbra a Nicole-nál. Úgy sejtjük a cukrozott vécétető sem lehet rosszabb, bár nem emlékszünk, hogy utóbbit kóstoltuk volna.

6. Pepita Linga:

Ár: 0,79 lej

Tömeg: 23 g

Összetevők: kakaómassza tejjel (cukor, növényi zsiradék, tejsavópor, zsírszegény kakaópor), emulgálószerek: szójalecitin, természetazonos vanília aroma

Értékelés: íz: 2,8; kinézet: 5,2; átlag: 4

A picurka Heidi nevű Mikulás román termék, Ilfov megyében gyártják. Émelygőssége és megosztó dizájnja miatt került a harmadik legrosszabb helyre. Kis termetéhez képest sok a csomagolóanyag, jó pont, hogy nem tartalmaz a környezetre ártalmas alufóliát, cserébe nejlon és papír teszi tetszetősebbé. Lágy töltelékkel kitömött féldombormű alkotásra harapunk rá.

5. Heidi

Ár: 1,59

Tömeg: 20 g

Összetevők: cukor, növényi zsírok, kakaóvaj 45 %, teljes tejpor, kakaómassza, sovány tejpor, tejzsírok, emulgáló: szójalecitin, természetes vaníliaaroma

Értékelés: íz: 6,3; kinézet: 6; átlag: 6,15

Nem túl szép, de legalább nagy, és meglepetés játékot is tartalmaz az ANL Choco. Nevéhez illően piros-sárga-kék színekben is pompázik. Annak ellenére, hogy török gyártmány, meglepően jó ízű. A meglepetés játékkal kapcsolatban ne legyenek túlzott elvárásaink, a mienk a korondi seggbefújós kakas kínai változatát rejtette, miniatűr méretben és fülsiketítő hanggal.

 

4. ANL Choco

Ár: 3,7 lej

Tömeg: 120 g

Összetevők: cukor, hidrogénezett növényi olaj, demineralizált tejsavó por, kakaópor, tejpor, emulgálószerek (szójalecitin, E 322, természetazonos aroma)

Értékelés: íz: 6,8; dizájn: 6; átlag: 6,4

Narancs színű a Szerencsi Bonbon Kft. terméke, a fruktózos télapó. Árban borsosabb a többinél, de összetevőit tekintve szerencsésebb választás. A fruktóz, vagy gyümölcscukor jóval egészségesebb a finomított cukornál, ugyanis édesebb, ezért kisebb energiabevitellel jár a fogyasztása, lassabban növeli meg a vércukorszintet, emellett az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet, tehát diabéteszesek is bátrabban kóstolgathatják.

3. Szerencsi fruktózos:

Ár: 3,99 lej

Tömeg: 40 g

Összetevők: fruktóz 34%, kakaóvaj, kakaómassza, tejfehérje, zsíros tejpor, tejzsír, pörkölt törökmogyoró, emulgálószerek (szójalecitin), aroma.

Értékelés: íz: 7, kinézet: 7,2; átlag: 7,5

Ha Árpád ősapánk keresztény lett volna, és Szent Miklós után él, akkor valami olyasféle öltözékben lepte volna meg gyermekeit Mikulás napján, mint amit a Szerencsi étcsokoládés édesség visel. A keserű ízt nem mindenki kedveli, köztük a gyerekek. Ínyenc, gyerekes hajlamú, hősmagyar kollégáinkat lephetjük meg, de a felső szomszéd hangosan trappoló gyermekét is simán megbüntethetjük vele.

3. Szerencsi étcsokoládés

Ár: 3,99 lej

Tömeg: 50 g

Összetevők: sajnos nem tudjuk, nekünk cetli nélkülit hozott a „telipó" (l. Boldog új mackóévet c. rajzfilm)

Értékelés: íz: 7; dizájn: 8,4; átlag: 7,7

A Szerencsi étcsokival azonos pontszámot ért el a német Müller&Müller által gyártott Wawi. Elsőre ki se néztük belőle, hogy az alacsony ár, átlagostól nem sokban eltérő dizájn csokira emlékeztető ízt rejteget.

2. Wawi

Ár: 1,59 lej

Tömeg: 60 g

Összetevők: cukor, kakaóvaj 30%, tejpor, kakaómassza, tejsavópor, emulgálók (szójalecitin, E 476, természetazonos aroma, nyomokban mogyorót tartalmazhat

Értékelés: íz: 8; dizájn: 7,4; átlag: 7,7

Nem azt mondjuk, hogy életünkben nem ettünk jobbat, de a legnépszerűbb udvarhelyi bevásárlóközpontokban talált Mikulások közül a törpék nyerték el leginkább tetszésünket. Jó hír, hogy szarvas és mackó formában is kaphatók. A pici Mikiket egy műanyag hálós puttony tartja egyben, a sztaniol alatt nem mindig Miku rejtőzik, de az íz mindent visz. Extra adalék, hogy giccsesebb karácsonyfákra felakaszthatók. Főbe lőhetőt nem találtunk.

1. Chrest Holland

Ár: 4,99 lej

Tömeg: 100 g

Összetevők: cukor, teljes tejpor, kakaómassza, kakaóvaj, savópor, emulgáló (szójalecitin), aromák, száraz kakaótartalom 28%

Értékelés: íz: 8,8; kinézet: 7,8; átlag: 8,3.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
watson
2012-12-05 16:47:36
Heidi
Az a Heidi nem rossz, de nem igazi csokimikulás, sokkal jobban hasonlít egy táblás csokira az íze. Talán a töltelék miatt.
avatar
mondandO
2012-12-05 16:51:03
Nekem a Heidi a cuki! Ízre is :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."