Színes » Életmód

Állati meleg van

Nem törik el a kanyarban, inkább szalonna lesz a kutyából a nagy hőségben. Mit tegyen a gazdi, hogy a házi kedvenc se szenvedjen?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

sandor zsolt
Fotó: Csedő Attila.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. augusztus 12., 16:11
0 hozzászólás. 

Sándor Zsolt állatorvos szombatfalvi rendelőjében nyáron is nagy a forgalom. Kullancs-, bolhacsípés, de a bogaras gondokon kívül gyakoriak a különböző fertőzések, gyulladások is. Mit tegyen a jó gazdi, hogy házi kedvence is élvezze a nyarat? Tanácsok kezdő és haladó gazdiknak.

Udvarhelyen is leggyakoribb házi kedvenc a kutya, a rendelőjében is az ebek a szinte mindennapi páciensek. Hogy szól a kutyák nyári gondozásának ábécéje?

Ebben a periódusban a házi kedvenceket, így a kutyákat is fokozott megfigyelés alatt kell tartani, mivel nagyon gyakori náluk a hőguta. Ha autóban utaztatjuk a kutyát, fontos, hogy tekerjük le az ablakot, de vigyázzunk, hogy ne kapjon huzatot. Alapszabály, akár a kisgyermekeknél, hogy a kutyánkat semmiképpen se felejtsük bezárva a tűző napon hagyott autóban.

Az "autós" kutyák zöme otthon, a lakásban lakik. A négy fal között hogyan biztosítsuk számukra a jó közérzetet?

A lakás árnyékos, de ott is kell biztosítani a friss levegőt. A macskáknál egyszerűbb a dolog, ők találékonyabbak, könnyebben megtalálják a hűvösebb helyeket. A kutyáknál a másik fontos szabály, hogy a nagy melegben ne tegyük ki őket nagy fizikai megterhelésnek. Ha mégis, akkor biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű vizet.

kutya

Az embernek napi 2-2,5 liter folyadékbevitel ajánlott. A kutyáknak?

Tudni kell, hogy ha nagy a meleg, akkor a kutya akár a testsúlyának egyötödét is „megissza". Ne csak a mennyiségre, a víz hőmérsékletére is figyeljünk: ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Előbbi nem oltja a szomjat, utóbbi pedig könnyen okozhat mandula-, légcső-, súlyosabb esetben tüdőgyulladást is.

Milyen tünetei vannak ezeknek a betegségeknek?

Az első, amit a gazda észrevesz, az állat általános állapotának a megváltozása. Nem eszik, nem iszik, félrehúzódik, rosszkedvű, nem játszik. Súlyosabb esetben köhög, tüsszög, orrfolyása van – ezek a tünetek már utalnak a megfázásos betegségekre, ilyenkor mindenképpen állatorvoshoz kell vinni.

Hőgutára mikor gyanakodjunk?

Jellemző, első tünete, a kiszáradt nyálkahártya. Az orrtükör száraz, repedezett, a nyelv és a szemtükörben levő nyálkahártya nem a megszokottan fényes. Bepirosodik, elveszíti a nedvességét. Súlyosabb esetekben a beesett szem, illetve a fogásra „összegyűrődő" és nem kisimuló, rugalmatlan, vízhiányos bőr jelzi a bajt.

Ilyenkor vizes ronggyal, vagy locsolással minél gyorsabban hűtsük le a kutya koponyáját, mert ott keletkeznek a legnagyobb károk. Arra is kell ügyelni, hogy ne nyelje le a nyelvét, nehogy megfulladjon. Amikor a légutakat szabaddá tesszük, legyünk óvatosak, nehogy leharapja az ujjunkat, hiszen egy rángógörcsben, öntudatlan állapotban levő kutya nem kontrollálja a mozdulatait, létrejöhet a szájzár.

Melyek azok a gyakori eb-problémák amivel mostanában a kutyatartók még felkeresik a rendelőjét?

A bolha- és a kullancsfertőzés. Ezek szezonja májustól kezdődik. Vannak még más, különböző fertőző betegségek is, amelyek ellen van védőoltás, de néha a gazda ezt nem tudja vagy elfelejti. Melegben, nedvességben a vírusok is virulnak, túlélik a kánikulát, és szaporodnak s egyik állatról a másikra is átterjedhetnek.

sándor zsolt

Élősködőket távol tartó nyakörv, spray: valóban hasznosak?

Többé-kevésbé hatékonyak ezek, de ennél jobbak a cseppek. Ezek az állatpatikákban kaphatóak, nagyon széles a skála, mindenki a zsebe szerint választhat. De vásárlás előtt érdemes kikérni a szakember tanácsát, mert ezeknek a készítményeknek vannak mellékhatásai is.

Minden állat egy külön egyed, más a szervezete, és lehetnek különféle betegségei. Ha például a kutyánk epilepsziás, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy milyen gyógyszert kap. Az egyébként gyógyhatású készítmények okozhatnak akár komoly allergiás tüneteket, pusztulást is.

Apropó allergia. A kutyáknál is előfordul pollenallergia.

Igen, és ugyanazokat a tüneteket produkálja a kutya is, mint az ember: orrfolyás, tüsszögés, könnyezés. Előrehaladottabb állapotban nyálkahártya dagadás, asztmás jellegű roham, légzési elégtelenség.

Nyáron gyakrabban kell fürdetni az ebet?

A tiszta víz nem, a samponos víz árthat a kutya bőrének. Havonta maximum egyszer kell fürdetni, spéci kutyasamponnal, legrosszabb esetben babasamponnal, de semmiképpen nem felnőtteknek szánt kozmetikummal. Szimpla vízzel bármikor lehet fürdetni a kutyákat, vigyázva arra, hogy az állat fülébe ne menjen víz, mert gyulladást okozhat.

A kánikulában az étvágyunk nem az igazi- a kutyáké sem?

Ilyenkor a kutyáknak az étvágya kb. a felére csökken: ha a tápból télen egy kilót eszik, számíthatunk rá, hogy a hőségben ugyanannak a mennyiségnek csak a felét fogyasztja el. Nincs is szüksége többre, mert a melegben nem kell a hő termelésre fordítania az energiáját – ez elsősorban a kint tartott kutyákra érvényes. Szóval nem kell betegségre gondolni, ha keveset esznek, nem kell nekik több.

Vannak, akik más kisállatot, nyulat, hörcsögöt, teknőcöt, nyuszit tartanak. Ők milyen szabályokat tartsanak be nyáron?

Felhívnám a gazdák figyelmét, hogy a terráriumot, akváriumot soha ne tegyék olyan helyre, ahol süti a nap. Gyakran jönnek hozzám azzal, hogy az ékszerteknőc szeme be van gyulladva. Az történik – és ez még a jobbik eset – hogy a víz hőmérséklete nagyon ingadozik, óriásit változik, akár 10-12 fokot is, és ezt az állatok nem bírják. Ha a hörcsögöt, nyulat napra tesszük, nincs árnyék ahová elbújjon, kimelegszik, és akár el is pusztulhat. Az árnyékos hely az akváriumra is vonatkozik, a 30 fokos víz egyenes pusztulást jelent a halaknak.

sandor zsolt

Ha felkerekedünk, és magunkkal visszük a kutyát, macskát, legyen-e nálunk vészhelyzetre elsősegély-csomag?

Nem ajánlok gyógyszert, mert adagolása veszélyes is lehet. A legfontosabb, hogy legyen nálunk megfelelő minőségű, hőmérsékletű és mennyiségű víz.

Van még lényeges, kánikula időszakra vonatkozó aranyszabály?

A déli órákban semmiképp ne sétáltassuk a kutyát, inkább a reggeli, kora esti órákban tegyük. Délben abszolút ne adjunk nekik enni. Inkább az esti, hűvösebb órákat ajánlom, és azt is, hogy etetés után minimum két óra hosszát ne mozgassuk, hagyjuk pihenni az állatot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."