Színes » Életmód

Panelkertészek: erkélykertet létesít Csedő és Katona

Szappanopera az uh.ro-n: erkélykertészkedni kezd két kollégánk, Csedő és Katona hetente-kéthetente számolnak be legfrissebb tapasztalataikról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

k-4300
Betongyerekek akcióban
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. március 21., 09:51
0 hozzászólás. 

Kezdjük mindjárt a kihívással: az a cél, hogy egy Tábor-lakótelepi erkélyen bebizonyítsuk, hogy kis területen, virágcserepekben, műanyagpalackok levágott aljában egy kis hozzáértéssel is lehet illatos, szép, tetszetős kertecskét létrehozni.

Lehet, hogy egy növény sem bújik ki a földből, mert annyira rosszul csináljuk – de az is, hogy csak egy részük él meg, ez már minimum egy tapasztalat.

Lelki szemeink előtt az van, hogy valamikor augusztus végén mindketten nyugodtan, és elnyúlva pipázunk a megannyi illatos zöldfűszer és színes zöldség között, megteremtve a blokki paradicsomot – ezt most nem a termésre értettük.

Elképzelésünk szerint hetente-kéthetente jelentkezünk a legújabb fejleményekkel.


Betongyerekek az erkélyen


Habár Csedő kertes házban nőtt fel, egyáltalán nem ért a kertészkedéshez – szülei annál inkább, így több jó tanácsot és dolgot (pl. palántákat) tőlük fognak kapni panelkertészeink.

 

Katona tipikus blokklakó, mindig tömbházban élt és csupán gyermekkorában volt néhány évig veteményesük a Tábor-negyed szélén. Ő sem ért hozzá, de nagyon megmaradt benne, meg szeretné tanulni. A videók, a szakkönyvek, valamint a barátok, ismerősök segítenek nekik tanácsokkal, palántákkal, esetleg földdel és biztatással.

Turkálunk az anyaföldben

Adott az erkély és néhány virágcserép – mellettük egy kiszuperált, régi tévé, illetve a télire eltett bicikli. A kerékpár-szezon megkezdődött, úgyhogy legelső körben fogjuk a bringát és levisszük a blokk elé. Amúgyis ott tartjuk, csak telelni hoztuk fel a teraszra.

k-4211

A második, szintén a helycsinálást előkészítő mozdulat, hogy megszabadulunk a régi tévétől – ez már a kacatok („Valamire még jó lesz vagy egyszer megjavíttatjuk!"), hasznavehetetlen dolgok közé tartozik. Nem úgy, mint a bicikli.

k-4225

Alapból kell néhány műanyag edény, illetve olyan dolgok is, aminek szintén hasznát tudjuk venni – ilyenek a kertészkesztyű, a kicsi ásó, a kisgereblye, a műanyag öntöző.

k-4271

Eleinte még olyan, mintha homokozóban játszanánk, de hisszük és reméljük, hogy az első hajtások megjelenésétől, illetve a palánták elültetésétől komolyra fordul a dolog.

Kicsit piszkos meló a föld szétszortírozása, a számítógéphez és a fotómasinához tapadó kezeink nem ehhez szoktak, de jólesik turkálni, aprózni, tenni-venni az édes anyaföldet.

k-4248

Virágföldet keverünk homokkal, Csedő otthonról a kertből is hozott „házit", ami szerinte ganyézott, bár nem látszik rajta. Vagy nem értünk hozzá, és azért nem látjuk.

Atombomba helyett zöldfűszer

Nem árt beszerezni néhány szakkönyvet sem – voltunk könyvtárban is, a kertészettel és a fűszernövényekkel kapcsolatos könyvekből kölcsönöztünk néhányat.

k-4236

Belelapoztunk, jegyzeteltünk, megtudtunk pár dolgot. Kezdetnek jó, de nem elég.

Szétnéztünk a legnépszerűbb videómegosztó csatornán is, ahol ráakadtunk Megyeri Szabolcs kertészmérnök videóira – ezek nagyon vagányak, élvezetes, nézhető kis filmecskék, Szabolcsnak a blogját és a Facebook-oldalát is fogjuk követni.

k-4287

„Ennyi erővel atombomba készítésnek is nekifoghattunk volna" – jegyzi meg Csedő. „A középiskolában arról a témáról, hogy elméletileg mi kell hozzá, talán többet tanultunk, mint arról, hogy egy palántát vagy egy dughagymát hogy kell elnyomni." Nem baj, majd megtanuljuk ezt is, az atombombát meghagyjuk másnak. Közben fogunk csalódni és örülni is, de ettől lesz jó az egész.

Mit termesszünk?

Hosszas gondolkodás és tervezés után eldöntöttünk, hogy mit akarunk termeszteni – ez viszont változhat, mert az sem biztos, hogy csak ennyi edénnyel maradunk. Csak lazán, nem kell semmit kőbe vésni.

A zöldségek közül a paradicsomot szinte egyszerre mondtuk ki, melléje a másik edénybe paprika kerül, a kettő együtt jár. Csedő javaslatára csilipaprika is lesz, azt hoz otthonról, magból nyomjuk.

k-4284

Ami a zöldfűszereket illeti, a bazsalikom a király és a metélőhagyma. „A snidling" – jegyzi meg Csedő, szerinte svábos akcentussal. Nagy kedvence, a koktélparadicsom sem maradhat ki – az is lesz. Csak nőjön meg.

Katona soha nem tudja elfeledni az öccse által készített rukkolás lazacot, így a rukkola is felkerült a listára, ez majd a falra jön, az egyik palackaljba. Ugyancsak Katona javaslatára több tő mentát is fogunk termeszteni, mert a finom mentatea jól jön majd a délutáni pipázásokhoz.

De a tervek szerint lesz még kapor, majoránna, oregánó, levendula, citromfű és petrezselyem is, ha az isten is megsegít.

k-4290

Szóval kalandra fel, Katona szerint az erkélykertész vagy zöldfűszer sokkal szebb összetett szavak, mint az erkölcscsősz, a programcsomag vagy a rétegzene.

Ápdét: kedden voltunk piacon, Jére Lajos bácsitól vettünk kapor- és bazsalikom-magot, elültettük. Kérdés, hogy kikelnek-e?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."