Színes » Életmód

Mosás havi 5 lejből?

Megoldható! Méghozzá természetesen. Bevált mosószerreceptet osztunk meg abban a reményben, hogy cserébe tőletek is kapunk majd házi praktikákat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

mososzer-vanda-bamutatja
Mosó masa mosodája
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. február 26., 19:08
4 hozzászólás. 

A magazinokban és interneten fellelhető csináld magad cikkeknek se szeri, se száma. Itt egy újabb. Annyi különbséggel, hogy kétéves próbát állt ki a recept, Sógornő is kijelentette, hogy tisztábbak lesznek tőle a ruhák, mint a mosóportól, egyszerű és olcsó. Annyira egyszerű, hogy gyerekjáték elkészíteni.

mosomacik1

Mit tehet az újságíró, akinek otthonról, beteg gyerek mellől kell produkálnia valamit? A láz csillapodása után kikapcsolja a rajzfilmet, és odaállítja az egész nap közös játékért nyavalygó ötévest mosószert gyártani az olvasóknak. Magában hálát ad a Jóistennek a rugalmas munkahelyért.

Az öröm és büszkeség garantált. Ötéves a végén teljes mellszélességgel kijelenti: „– Az egészet én csináltam, egyedül. Te csak fotóztál anya!"

Hozzávalók:

150 g mosószappan – 1,7 lej

150 g vagy 12 púpozott evőkanál mosószóda – 0,5 lej

6 púpozott evőkanál szódabikarbóna – 0,35 lej

3 liter víz

Összesen: 2,55 lej. Nem jön ki az öt lej, de számoljuk még hozzá az öblítőnek használható ecet, a víz és a gáz/áram árát.

Megvalósítás

1. Feltesszük a vizet melegedni a tűzhelyre.

2. Megmérjük és lereszeljük, vagy turmixgépben apróra daráljuk a szappant.

szappanmeres

Megnyugtatjuk az ötévest, hogy ez nem fáj a szappannak.

szappanpehely

3. Beleöntjük a szappanreszeléket a vízbe, és néhányszor megkavarjuk.

olvadoszappan

4. Megmérjük a mosószódát. Fejlesztő tevékenységként megszámoljuk, hogy a 150 gramm az hány kanálnyinak felel meg. Letöröljük a munkapultot, fel a padlót.

mososzoda-vanda-osszetoltogetes

5. A mosószódát feloldjuk kb. két deciliter forró vízben, majd a kihűlt szappanléhez adjuk.

puding

6. Megcsodáljuk, hogy elkezd pudingosodni, vagy szalonnásodni – ki mit szeret jobban – a massza.

szodapor

7. Kimérjük a hat kanálnyi szódabikarbónát, hozzákavarjuk a masszához, és megdöbbenéssel vesszük tudomásul, hogy az egész kocsonyás állagúvá vált. Rácsodálkozunk a hétköznapi kémiára, illetve fakultatív tevékenységként szidjuk magunkban azt, aki kitalálta, hogy nem hasonló dolgokkal kezdik a kémiaoktatást az iskolában.

mososzer2

8. Egy nap múlva leturmixoljuk a tetején megszilárdult, alul vízszerű mosószert, felhígítjuk kb. hat liternyire, üvegekbe töltjük, vagy fazékban is hagyhatjuk, ha nincs szükségünk az edényre, és minden mosáshoz egy decilitert loccsintunk. Rázzuk, keverjük össze használat előtt. A nagyon koszos ruhákhoz tehetünk többet, a fehérekhez szódaport. A foltokat marhaepe szappannal helyileg kezelhetjük, vagy a mosószappan mellé eleve reszelhetünk belőle a masszába.

9. Öblítőnek használhatunk ecetet, illatosítónak mosóparfümöt (35 lej internetről rendelve a közel egy évre elegendő mennyiség).

mosomasa

Az egész művelet mindösszesen félóra. Gyerek segítségével megtörténhet, hogy kétszer annyi, kivéve persze a várakozási időt. Ugyanennyi időbe telik lecammogni bolti mosószerért a legközelebbi abc-be. Ezúton is köszönjük naturmaminak, hogy megosztotta a receptet további sok hasznos környezetbarát háztartási tipp társaságában.

Várjuk szeretettel olvasóink bevált házi praktikáit a szerkesztoseg@uh.ro címre, hiszen egy-egy apró trükk jelentősen megkönnyítheti az életet, és vigyázhat a pénztárcánk súlyára is. 



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2015-02-27 08:23:45
Koszi a tippet, gyogyulast az edi leanyzonak.
avatar
editeva
2015-02-27 10:19:51
re:
Köszönjük szépen, átadtam neki a jókívánságot.
avatar
blackbird
Koszi a tippet, gyogyulast az edi leanyzonak.
avatar
önkiszolgáló mosoda
2015-12-06 17:24:20
Önkiszolgáló mosoda
Ha Budapesten jártok, ne felejtsétek el megnézni az http://onkiszolgalomosoda.hu oldalon minden megtaláltok róla, de a http://mosodabudapest.hu oldalon még kiegészítő információk és tanácsok is vannak az önkiszolgáló mosodákról. Ameddig a gépek tisztára varázsolják a ruhákat addig pedig a www. electriccafe.hu ban lehet szórakozva eltőltei az időt.
Aki pedig lusta megnyitne ezeket az oldalakat az a BP. VII. Dohány utca 37-ben találja a netkávézót és a mosodát is, ahol 100 Ft/óra a netezés ára és 800 Ft/8kg a moás és szintén 800 Ft/8kg a szárítás ára is.
avatar
laboda
2015-02-27 10:48:20
Egy jó tanács!
Mi már elég rég átestünk ezen a kotyvaszd magad akción. A feleségem NDK-s mixerrel dolgozta meg a kulcsszappant stb. Annak ellenére, hogy patyolattisztára mosta ki a műszert én nagyon megszívtam. Néhány nap múlva kávét őröltem a mixerrel és megfőztem. Gyönyörűen habzott, de nem foglalkoztam vele, örvendtem, hogy van kávé. Éreztem, hogy egy kicsit furcsa íze van de kicsire nem adunk alapon megittam az egész adagot ami lefőtt. Aztán több órán át rohadtam a budin. Kínomban még a Ceausescu beszéddel dugig töltött egykori Előre újságot is kiolvastam.
Szóval egy ilyen akció után, amikor úgy gondolod, hogy jól elmosogattál, akkor a mixert áztasd be megint és mosd el újra.
Megéri.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."