Színes » Életmód

Jön még a repcére gyümölcs!

A méhészet olyan, mint a halászat. Megmagyarázni nem, csak megtapasztalni lehet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

fotó: Pál Edit Éva
fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. október 24., 12:46
0 hozzászólás. 

Édes hétvége volt a Patkóban, a méhészek megmutatták a Mézes Napokon, hogy nem csak zümmögésben, rímfabrikálásban is tudnak nagyot alkotni.

04

Az időjáráshoz képest elég jó vásárt csaptak – volt, aki egész télire beszerezte a teába és a kenyérre valót. Huszonkét lejért adtak egy kiló vegyes mézet, a propoliszt 12-ért propagálták.

01

A méhész évente három és fél hónapig távol van a családjától, amíg a méhek kilegelészik magukat. A hársmézet például a Duna-deltában gyűjtik. Ezalatt a méhész társaságban vagy egyedül teljesen nomád életmódot folytat. – Egy ilyen túra után rájössz, hogy mekkora találmány a WC! – mesélte egyikük.

kislany

Ez olyan, mint a halászat. Látod, hogy a másik éjszaka mínusz öt fokban a tó mellett fagyoskodik, és nem érted, miért. Mert ez a szenvedélye, az életformája, a méhészkedéshez is valami ilyesmi kell.

07

A havasi vagy fenyőmézet a levéltetvek által előállított mézharmatból gyártják a méhek. Sötét színe miatt nem volt túl népszerű a 2000-es évek elején. Azt hitték az emberek, hogy valami bele van keverve. Tápértéke még a vegyes virágmézénél is gazdagabb, de ez a fenyő, a levéltetvek és a méhek munkájának közös eredménye. Na meg a méhészé, aki elénk tárja.

09

Megtudtuk azt is, hogy a repcemézet Tőkés Attila méhész terjesztette el Udvarhelyen, egyik mézvásárban néhány éve addig kínálgatta, hogy mára már sokan kimondottan a „megcukrosodott" állagú mézre buknak, ami az összes mézféle közül az egyetlen bázikus kémhatású.

06

Gál Attila elmondta, a gyerekei által készített viaszgyertya is tiszta egészség a boltban kapotthoz képest. Nemrég jöttek rá, hogy a természetes színeket egy kis zsírkrétamaradékkal meg lehet színezni. A gyertyákért kapott pénz a gyerekeié, ők dolgoztak érte – mesélte a kénosi méhész.

cukorhelyett

Évről-évre változik a méhészet, újabbnál újabb ínyencségeket találnak ki, és a standok berendezése is egyre látványosabb. A jövő trendje állítólag a gyümölcsös méz lesz, összeturmixolják a gyümölcsöt a mézzel – ebben lesz a méhészek szerint a vitamin.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."