Itthon » Civilek

Kezdik megszeretni a mézet Udvarhelyen

Több mézet adnak el méhészeink, mint néhány évvel ezelőtt, ez a hétvégi vásáron is bebizonyosodott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

mezesnapok3
Sok finomságot kínáltak a hét végén
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. október 19., 13:32
0 hozzászólás. 

Ötödik alkalommal tartott az Örösi Méhészegylet és az Udvarhelyszéki Mézlovagrend Mézes Napokat a Márton Áron téren. Szombaton és vasárnap sok finomságot meg lehetett kóstolni. Volt koszorúzás is a Kossuth Lajos utcában szombaton délelőtt a névadó Örösi Pál Zoltán emléktáblájánál.

A Patkóban húsz méhész kínálta a termékeit, többségük udvarhelyszéki volt, az egyesület tagjai, ketten Csíkszeredából jöttek, egy méhész pedig a magyarországi Gyuláról érkezett. Mint Szőcs Leventétől, az egylet titkárától megtudtuk, az Örösi Méhészegylet körülbelül kétszáz méhészt tömörít, többnyire udvarhelyszékieket, de kolozsvári és háromszéki tagjuk is van.

A rendezvényt megelőző napokon 3 400 méz-szelvényt, körülbelül 200 kilogramm mézet osztottak ki az iskolákban és a napközikben a gyerekeknek. Szőcs az idei méztermést illetően elmondta, hogy jó, átlagtermés volt idén, a méz nagybani felvásárlási ára körülbelül 24 lej lesz kilónként.

mezes1Az érzékelhető, hogy a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelentősen megnőtt a mézfogyasztás Udvarhelyen, rendszeresen vásárolnak mézet a termelőktől a fogyasztók. A termelők 3-4 nagybani felvásárlónak adják el a mézük többségét, exportálni nem tudnak, olyan bürokratikus előírások vannak.

Ami az Udvarhelyszéken előállított méz ízvilágát illeti, Szőcs elmondta, hogy a környéken nem alkalmaznak vetésforgót, emiatt nem változatosak a növénykultúrák, következésképpen pedig a nálunk vegyesméznek hívott termék sem tud igazán változatos lenni. Ezzel a fogalommal is vannak bajok, hiszen Magyarországon azt a terméket nevezik vegyesméznek, amit többféle méz összekeveréséből állítanak elő. Nálunk a tulajdonképpeni vegyeszmézre azért kellett kitalálni a havasi méz kifejezést, hogy megkülönböztessék azt a magyarországitól.

Székelyföldön az akácméz örvend a legnagyobb népszerűségnek, de csak azért, mert későre kristályosodik. Vele szemben a vegyesméz néhány hónap alatt, a repceméz pedig néhány nap alatt kristályosodik. Mindegyik féléből lehetett vásárolni a vasárnap este zárult mézes napokon, ahol több száz érdeklődő fordult meg naponta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."