Színes » Életmód

Krizantéma: ezt viszik a temetőbe

Mások már május óta készülnek a halottak napjára. Nem baj, ha te még nem vetted meg a virágokat, lehet alkudni. Mutatjuk, mire.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Ibolya néninek a lelke is virágból van
Ibolya néninek a lelke is virágból van
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. november 01., 13:19
0 hozzászólás. 

Jó, hogy nem sietted el a vásárt, rengeteg virág van még a székelyudvarhelyi piacon, s az éjszaka úgyis megfagyott volna. Az árusok többsége fóliaházban növelt kövér krizantémokat kínál, de van a szerényebb kertben termesztett fajtából is.

Érezte a havazást

Az első, akivel ma reggel találkoztunk a piac bejáratánál, Erzsike néni volt Fenyédről. Ő a saját termesztésű virágait árulja, a koszorúkat a lánya készítette. A néni azt mondja, őt nem érte váratlanul a havazás, már tegnap érezte, hogy olyan hideg van.

krizantem17

Beljebb már a cserepes krizantémok vannak többségben. Az áruk igencsak változó, a kisebb 3 lejestől a dúsan virágzó 15 lejes darabokig minden fellelhető.

Ami a színeket illeti, idén sincs nagy változás a trendekben, a fehér és a sárga dominálnak, helyenként rozsdavörös és ciklámen virágokat is látni.

krizantem1

A nagyvirágú fajtákat szálanként 4 lejért adják, de ma már alkudni is lehet − árulta el az egyik piacos. A standokon fellelhető legtöbb krizantém egyébként egy nyárádszeredai kertészetből származik, és olyan is van, aki Homoródkarácsonyfalváról szerezte be a pompás portékát.

Ment az üzlet

A tegnap a Patkóban is nagy volt a kínálat, az árak itt is hasonlóan alakultak, a legolcsóbb virág 2 lejbe, a legdrágábbak 20-30 lejbe kerültek.

krizantem5

A rossz idő ellenére jól ment az üzlet − tudtuk meg egy Maros megyei termelőtől, aki azt is elmondta, hogy ők már májusban elkezdenek készülni a halottak napjára, ekkor kell ugyanis elülteni a krizantém palántákat.

Koszorú, miért vagy olyan szomorú

A virágüzletek kínálata sem tér el nagyban a közterületen kapható virágoktól és koszorúktól, helyenként műanyag díszeket is árulnak azoknak, akik a tartós szépségre esküsznek.

krizantem12

Jakab Ibolya a Bethlen Gábor utcai üzletében mosolyt is ad a virág mellé, azt mondja, ez mindenkinek jár.

Nála többnyire klasszikus stílusú, mohából és szalmavirágból készült koszorúk kaphatók, pár méterrel arrébb, egy másik üzlet kirakatában a modernebb változat is fellelhető, faforgácsból készült virágokkal díszítve.

krizantem9

Bónusz: a temetőben hideg szokott lenni, erre kínál megoldást az uraknak az a bákói árus, aki bundasapkákkal érkezett az udvarhelyi piacra. De a fiatalok nem vevők a dologra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."