Színes » Életmód

Ajándékötletek - Tíz tipp, hogy ne vegyél hülyeséget karácsonyra

Karácsony tájékán még a fületlen nyulat is el lehet adni. Ne te légy az, aki megveszi, se az, aki jövőre ajándékba kapja bosszúból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

ajandek8A
Fotók: Komsa Andrea / Soós-Nagy Erzsébet
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA
2016. december 15., 12:42
0 hozzászólás. 

Egy ajándék értékét a másikra irányuló, csak neki szóló figyelem adja. Ez akkor is így van, ha valaki méregdrága ajándékokat szeret adni vagy kapni. Mivel az ajándék valójában a szeretet, figyelmesség, tisztelet, hódolat és együttérzés becsomagolva, így nem az anyagi vonzata fogja hitelesíteni.

Tökéletesen kifejezi azt, hogy valaki mennyire szentelt figyelmet neked, mennyire érdeklődő saját személyed iránt, mennyire ismer téged, és milyen szinten van a kapcsolatotok. Ugyanezt fejezed ki te is, ha ajándékot adsz.

ajandek7

1. A személyes ajándék első kérdése: kinek veszel ajándékot, vagyis mit jelent számodra az adott személy?

Ha már meghatároztad a kapcsolatod közelségét, az rögtön behatárolja a ráköltendő összeget és a beszerzésre szánt energiát és időt.

2. Lépj túl a "nőknek csoki", "férfiaknak bor" sztereotípiákon!

A távolabbi kapcsolataid ajándékai sem kell kimerüljenek a szokásos nőknek csoki, férfiaknak finom ital véges variációjában.

Vidd tovább ugyanazt a gondolatmenetet, mert a bor-csoki alapötlete jó. Hiszen vagy elfogy, vagy tovább lehet adni.

ajandek4Lásd a viccben, ami székelyföldi valóság volt a '90-es években, amikor ugyanazon pár doboz csoki keringett kézről-kézre, és amikor valaki önző módon megkockáztatta felbontani, már romlott volt.

Vagyis a bor-csoki gondolatmenetet követi például egy üveg hidegen sajtolt olaj, különleges fűszerecet, speciális teakeverékek, érlelt olasz vagy spanyol sonka, vagy egyes helyi prémium termékek.

3. Tágítsd ki a fejedben, hogy mi számít ajándéknak

Nemcsak a karácsonyfa alatti piros masnis dobozba betehető ajándék az ajándék. Gondolkodj élményekben is!

Az élményszerzés csodás ajándék: lehet az egy eseményre vagy szolgáltatásra való befizetés, mint egy koncert, operajegy, kalandparki belépő, masszázs, wellness, táncest, hegyi túra, lovaglás, szánozás stb.

4. Gondolj az ajándék hasznosságára és további életére.

Soha ne vegyél műbőr bor-bőröndöt egy-két bornyitóval a belső zsebekben, mert egész egyszerűen nem tartjuk a bort bőröndben, és miután elfogyasztottuk a bort belőle, nem lesz mit kezdenie az ajándékozottunknak vele.

ajandek2Szóval, az ajándéknak legyen értelme. Nem minden ajándék hasznos, de a nem hasznos ajándéknak is lehet értelme. Sok kreatív, „csak ti értitek ajándék" eléri a célját hasznosság nélkül, és értelmet ad annak, hogy elkészítetted, mert a másik féltve őrizgeti majd, ilyenkor nem teher a port törölni róla.

5. Az ajándékvásárlást soha ne hagyd utolsó percre!

A legtöbb hülyeséget nem az elképzeléseinknek vagy társunk ismeretének hiánya, hanem az idő sürgetése veteti meg velünk, mert az utolsó percekre hagyott beszerzésnél biztos nem fogsz a legjobb barátod személyes igényeire hangolódni, vagy napokig ötletelni.

6. Sose vegyél lakásdekorációt!

A dekorációk a legszemélyesebb ízlést tükrözik, a lakásdekorok meg az egyéni önkifejezés lehetőségei saját környezetünkben.

Ne ártsd bele magad abba! Egyetlen kivétel, ha biztosra tudod, hogy az ajándékozottad pont arra a tárgyra vágyik.

7. A ruha sokszor a legnagyobb mellényúlás lehetősége.

Valljuk be, ha a ruhánál túljutottunk az ízlés dolgán, még mindig ott van a méret, az anyag, a minőség, a márka, a szín, a minta, a gomb, a cipzár és egyéb variációk kérdése.

ajandek5Ha mindenképp ruhát szeretnénk ajándékozni, inkább hagyatkozzunk egy nagyobb kínálatú üzlet vásárlási utalványára. Ez most már nagyon sok üzletben működik. Ha nincs is díszes ajándékutalványuk az eladóknak, akkor könnyedén készíthetünk egy sima szövegszerkesztőben fotóval, szöveggel és színes nyomtatással. Lepecsételtetjük, aláíratjuk a kiválasztott üzletben és máris átadható ajándékká vált a pénz.

8. Vegyél helyit!

Székelyföldön is egyre minőségibb kézműves termékeket lehet beszerezni. Egyre nagyobb a kínálat, és egyre több a vásár, ahol mindezek beszerezhetők.

Előnyük, hogy kézenfekvő, egyedi ajándékot tudsz rendelni, lehetnek speciális kéréseid a szín, méret, íz, anyag variációkat illetően. Könnyedén tudod személyesíttetni névvel vagy szimbólummal, ráadásul nemcsak egy embernek adsz, ha helyi kézművestől vásárolsz.

9. Két örökzöld ajándék: a könyv és a zene!

Ha olyan embernek adsz ajándékot, akinek a zenei ízléséhez semmit sem konyítasz, szinte biztos, hogy nem indokolt az ajándékozás, vagy fogadd el, hogy csak formaság.

Nem létezik a Földön olyan ember, aki ne szeretné a zenét! Így csupán a lejátszás lehetőségeiről és a zenei műfajról kell gondoskodni, mert a zene tuti ajándék.

Ráadásul, ha nem ismered valakinek legeslegkedvencebb előadóit, attól még tudsz adni általánosan jó zenét neki.

A könyv már több figyelmességet követel, de beleolvasva a legtöbb esetben eldönthető, hogy illik-e az adott személyhez.

Vagy ott is van a mentőöv, a klasszikusok. Aztán a könyveknek manapság még van egy újabb ajándékkategóriája. Újabban mindenkinek van egy vagy több hobbija, vagy minimum szeretne magának. Ilyenkor jönnek a „csináld magad" szakkönyvek végtelen lehetőségei.

10. A közösségi ajándék mindig ütősebb!

Az alacsony költségvetésnek, az ötletek megsokszorozódásának, a kivitelezésnek és a meglepetés erejének is igencsak jót tesz, ha rábírod barátaidat, rokonaidat, hogy pótoljatok össze, és a közös szeretteteknek úgy ajándékozzatok.

Itt egy szerepkört valakinek fel kell mindenképp vállalni: a szervezést.

Ha céges ajándékozásról van szó, legalább nőkre és férfiakra külön gondoljunk munkaadóként.

ajandek6Az a tény, hogy manapság a legtöbb alkalmazott bort, naptárt és határidőnaplót, vagy a cég egy adott termékét kapja ajándékba év végén, nem nagy tanúsítvány arról, hogy mennyire érdekli a dolgozók személye az alkalmazót.

Persze, ez függ attól is, hogy mekkora méretű cégről beszélünk.

A csomagolás, tálalás, átadás fél ajándék!

Az ajándékozás egyik húzóereje a meglepetés izgalma. Ajándékunk értékét fokozhatjuk, ha időt szentelünk a tálalásnak is. A kibontás külön öröm, és az átadásba is belecsempészhetünk némi csavart. Megválaszthatjuk az átadás helyszínét, idejét, ezzel is növelve az ajándékozás élményét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."