Színes » Életmód

Miért nem paprikás a székely?

Fokhagyma, csombor, zsálya – a disznóvágás-szezon ellenére mindössze ezt a három fűszert láttuk a keddi piacon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

disznovagas5
Parasztok sertést vágnak, Pieter Brueghel németalföldi festő alkotása, 1616 után
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. december 15., 16:38
0 hozzászólás. 

Csökkent volna a disznóvágási kedv? – tettem fel magamnak a kérdést, hiszen feltűnt, hogy évek óta nem hallok decemberben hajnali disznósivalkodást a Szentimre utcából.

A városi piacon pedig egymást érték az olyan árusok, akik a disznóvágáshoz szükséges kellékeket, fűszereket árusították, illetve az ilyen hidegekben nem volt ritka a házi sertéstermékek, a véres-májas, szalonna, kolbászok, stb. látványa sem. Idén már töltenivaló belet sem lehet kapni.

disznovagas1

Ezen a héten egy asztalnál láttunk véres-májast, illetve szalonnát, ilyen jellegű termékeket viszont bőséggel kínálnak a piacon jelenlevő mozgóárusok a speciális járműveikből.

A kolbászt is az áruházban fonják már

Manapság már a kolbászt is az áruházban vásárolják, s egyáltalán mindent, ami hentesáru, jóval kevesebben vesződnek a disznóvágással a városban, sőt falun is – mondja az egyik árus, aki speciel nem disznóhús-fűszert árul, hanem zöldségeket, de a disznóvágáshoz nélkülözhetetlen fokhagymát nála is meg lehet találni.

Utóbbi egyébként nem hiánycikk, van elég belőle a piacon és az üzletekben is. A piacon apróbbakat látni, nem a félökölnyi kínait, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. No meg az ereje is.

disznovagas4

A véres-májashoz nélkülözhetetlen csombor kétféle formában is kapható: kis tasakban az egész szárított növény két lejért vehető meg, a „kidörzsölt", szárított csombort pedig kimérősen is lehet venni. Ez adja a véres hurka igen finom, jellegzetes ízét, smakkját.

Ha a májasba zsályát teszünk, attól is finomabb lesz, szárított zsálya is potom áron van a piacon.

Feltűnt, hogy az elmúlt évektől eltérően nem lehet kimérős pirospaprikát kapni. Az árusok szerint egy üzletben árulják, de pontosabbat ők sem tudnak róla – és ezzel elérkeztünk az örök kolbásztémához.

Tegyünk-e bele paprikát vagy ne tegyünk?

Ez itt a kérdés, amit több szempontból is meg lehet közelíteni. A magyarországiak általában nem látnak tovább a paprikás kolbásznál, főleg az alföldön vagy a Viharsorokban, Békéscsabán és környékén gyakorlatilag lekacagják az emberfiát, ha nem tesz őrölt pirospaprikát a kolbászhúsba.

Van élet a paprikás kolbászon túl is, s erről nemcsak Olaszországban és Németországban tudnának beszélni az ottani jóemberek, hanem Székelyföldön is, ahol szintén elterjedt szokás az, hogy paprika nélküli kolbászt is készítenek. „Sápadtkolbászt" – vágnák rá az alföldiek. Ennek az oka az udvarhelyi piaci árusok egyike szerint a „szűkvilág".

disznovagas3

Egyrészt régebb nem volt könnyű beszerezni, másrészt pedig a kolbásznak sokat kellett állnia, még nyári melegekben is, s az egybehangzó vélemények szerint a paprikától megavasodhat a késztermék. Ezért van az, hogy egyesek „kispórolják" a paprikát a kolbászból – s higgyék el, ennek is nagyon finom tud lenni az íze.

Jó-jó, de egészséges-e a disznó?

Ezt Székelyudvarhelyen is el lehet dönteni, nem kell bemenni Csíkba, mint mindenért. A disznóvágás reggelén a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság körzeti hivatalába kell bevinni egy kis darabot a levágott sertés rekeszizmából (a mészárosok tudják, hogy mekkora darab ez, és hol van), amit ott helyben leellenőriznek, és közlik a tulajdonossal, hogy trichinellózissal fertőzött-e az állat vagy nem. Ha nem, akkor lehet megenni. 

Hétköznapokon ezt reggel fél kilenc és fél tizenkettő, szombaton és vasárnap 9 és 13 óra között lehet megtenni. Viszonyításképpen: egy kéthónapos szezonban körülbelül 150-200 ellenőrzést végeznek, két éve nem volt pozitív minta.

Székelyudvarhelyen kívül a körzeti állatorvosok végzik el ugyanezt a műveletet, tehát a disznóvágás napján a vidékieknek sem kell bemenniük Csíkba, maradhatnak otthon, mert aznap sok a munka.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."