Színes » Életmód

A bőrünk elárulja, mit eszünk sunyiban

Készítsd fel az arcod a tavaszra. Az étrend tanácsadó megsúgja, mit egyél, hogy szép sima legyen a bőröd.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

fotók: Szász Attila
fotók: Szász Attila
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. február 24., 11:00
0 hozzászólás. 

A bőr a legnagyobb kiválasztó szervünk és ami a bőrön belül zajlik, az bizony meglátszik kívül is. A pattanásos, korán öregedő, foltos bőr sok mindenről árulkodik. Természetesen a pattanások− életünk bizonyos időszakában − felborult hormonháztartásról is tanúskodhatnak, de az esetek többségében helytelen táplálkozási szokások is súlyosbítják a helyzetet − vallja László Tünde Réka táplálkozási és étrend tanácsadó, aki elárulja nekünk, mit adjunk enni a bőrünknek.

Bőrgyulladás

Ha gyakran jelennek meg pattanások az arcon, háton vagy dekoltázson, az anyagcsere zavarra utaló jel lehet. Elsősorban vizsgáljuk meg a naponta elfogyasztott édesség, csokoládé és sütemény, üdítő mennyiségét és minőségét. A túlzott szénhidrátbevitel túl magas vércukorszintet eredményez, ami elősegíti a bőr gyulladásos folyamatait.

00-kajas-be-01

Helyettesítsük a süteményeket, édességeket szárított gyümölcsökkel. Az édességvágyunk csillapítása érdekében fogyasszunk mazsolát, aszalt szilvát, fügét, vörösáfonyát, datolyát, aszalt barackot. Az üdítőitalok helyett igyunk sok (1,5-2l) tiszta vizet. A víz nemcsak hidratálja, feszesíti a bőrt, hanem segít eltávolítani a salakanyagokat az emésztőrendszerből.

Mellőzzük az édes tej, kenősajtok, zsíros sajtok , valamint a felvágottak, konzervek és füstölt húsok fogyasztását is.

Allergia/ekcéma

Amennyiben gyulladásos, előbb piros, majd száraz foltok jelennek meg a bőrön, lehet, hogy ekcémával vagy allergiás jelenséggel van dolgunk. Ha visszatérő jelenséggé válik, megtörténhet, hogy ételallergia húzódik a háttérben.

Szó lehet glutén-, laktóz- vagy fehérjeérzékenységről, ami megzavarva az immunrendszert, fenntart egy állandó gyulladást a szervezetben. Nem kell feltétlenül intoleranciában szenvedni, a gyulladásos bőrelváltozások már érzékenységnél is megjelennek.

00-kajas-be-02

Legtöbbször a tojás, aprómagvas gyümölcsök, a gluténtartalmú élelmiszerek (pl. búzalisztből készült termékek), a laktóz, tejfehérje (kazein) és a mogyorófélék okoznak allergiás bőrtüneteket is. Ilyenkor érdemes úgynevezett „tiszta étrendet" követni, amelynek összeállításában érdemes egy szakember véleményét is kikérni.

Csirkebőr

Mostanában mind gyakoribb az úgynevezett „csirkebőr" (keratosis pilaris), amely legtöbbször a felkaron jelenik meg, grízes, apró dudorok formájában. Ez sok esetben (ha nem gluténérzékenység húzódik a háttérben) Omega 3 zsírsav hiányra utal. Ilyenkor igyekezzünk gyakrabban halat, tenger gyümölcseit vagy avokádót fogyasztani.

Mi táplálja a bőrt?

A bőr, a táplálkozás szempontjából nem egy külön világ, hanem összefügg a szervezet általános állapotával. A bőrünk tükrözi a belső szerveink és főleg az emésztőrendszerünk állapotát. Mindaz ami táplálja és védi a szervezetünk sejtjeit, az a bőrnek is hasznos.

Az E-vitaminban és telítetlen zsírokban gazdag ételek nagyszerű bőrtáplálók és sejtvédők: ilyenek a diófélék, (dió, paradió, kesudió, mandula, pekándió) és a magvak (tökmag, napraforgómag, őrölt lenmag, kendermag, szezámmag). A magvakat nyersen fogyasszuk, ne sózva vagy/és pörkölve.

00-kajas-be-03

A bőrsejtek fontos tápláléka az Omega 3 zsírsavak, amelyek nemcsak táplálnak, de megakadályozzák a gyulladások kialakulását is. Ha nem tudunk elég halat, tenger gyümölcseit lenmagot vagy avokádót fogyasztani, érdemes halolajat vagy krillolajat szedni táplálék kiegészítőként, legalább 3 hétig.

Mit érdemes enni, hogy bőrünk feszesebb, fiatalosabb legyen?

Nem tudom vettétek-e észre, hogy a vegetáriánus étrendet követők bőre egy idő után milyen szépen kitisztul? Most nem a vegetáriánus étrend mellett kívánok érvelni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a friss zöldségek és gyümölcsök hatását.

A színes és sötét színű zöldségek és gyümölcsök is kiváló sejtvédő hatásúak a polifenol tartalmuknak (flavonoidok) köszönhetően. Ezek olyan antioxidáns hatású színanyagokat tartalmaznak, amelyek megvédik a bőrt a korai öregedéstől és segítik a C vitamin hatékonyabb felszívódását beépülését: ilyen a fekete áfonya, vörös áfonya, feketeribizli, málna, fekete berkenye (arónia), citrusfélék, cékla, spenót, brokkoli, színes paprika, spárga, petrezselyemzöld, alma stb.

A sárgarépa, édesburgonya és sütőtök többek között az A vitamint is biztosítja, ami különösen fontos a bőr egészsége szempontjából.

A tejtermékek közül a kefirt, a gabonafélék közül pedig a zabpelyhet emelném ki mint bőrbarát ételeket. A teafélék közül a zöld tea valamint a rooibos tea kiemelkedő gyulladásgátló hatással bírnak.

Ami az állati eredetű táplálékokat illeti, mennyiségük nem kellene meghaladja a 20 százalékot. Ez azt jelenti, hogy az a jó, ha az elfogyasztott ételmennyiség 80 százaléka kizárólag növényi eredetű. Az állati eredetű termékek (húsok, sajtok, felvágottak, kenősajtok stb.) több salakanyagot tartalmaznak, amelyek terhelik az emésztőrendszert és azáltal a bőrünket is.

Nagyon fontos: ha tiszta bőrt szeretnénk, kerüljük a tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és színezékekkel készült termékeket! Különösképpen a kenhető hús- és tejtermékekhez, valamint az édességekhez használják ezeket az idegen anyagokat.

00-kajas-be-04

Ezektől az idegen anyagoktól igyekszik szabadulni a kiválasztó rendszerünk és ezt a bőrünkön keresztül is teszi, pattanás, mitesszer, szennyeződés formájában. Az alkoholfogyasztás és dohányozás nagymértékben súlyosbítja a bőrproblémákat.

Külsőleg: nagyszerű frissítő és tápláló a kávézaccos-olívaolajos bőrtisztító. Zuhanyozás után jó erősen dörzsöljük át a bőrünket a keverékkel, majd néhány perc múlva langyos vízzel mossuk le.

Tápláló olajkeveréket állíthatunk össze magunknak a következő összetevőkből: 1/3 szezámmagolaj, 1/3 rész kókuszolaj, 1/3 rész kakaóvaj (gőz fölött olvasszuk). Zuhanyozás után, a nedves bőrbe jól dörzsöljük bele. Nemcsak táplál, de nyugtatja és gyógyítja is a bőr gyulladásos elváltozásait.

Még mire figyeljünk oda?

A pihentető, napi 7-8 óra alvás nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából is. A stresszes életmód és túl kevés alvás idővel megviseli a bőrünket is, fáradtabb, nyúzottabb, vízhiányosabb lesz. A rendszeres, közepes intenzitású mozgás és a szauna is segíti a bőr természetes tisztulását.

00-kajas-be-05

A friss levegő, a tavaszi napfény biztosítja a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődést (napi 20-30 perc) és segít a bőrünk fiatalságának megőrzésében. Ne engedjük, hogy leégjen a bőrünk, ugyanis a kor előrehaladtával lassúbb a bőr megújulási folyamata. A túl sok napfény korai ráncosodáshoz, foltosodáshoz vezethet.

Ne feledjük, ami belül van, az kint is meglátszik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."