Színes » Életmód

Mindig hordozlak

Nem fullad meg? S most oda felrakjátok? Biztos, hogy jó ötlet? Vedd ki, mert megmered! Ilyeneket hallanak a babájukat hordozó szülők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

babahordozo01
Ölbe, babák! Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. október 13., 10:35
0 hozzászólás. 

A hordozási tanácsadók talán még többször. De most eloszlatjuk a ködöt. Nagy színes kendő felbogozva az anyukára, benne egy gombóc gyerek – ez volt minden, amit a babahordozásból eddig láttunk. Szép, szép, de bonyolultabb, mint egy töltött káposzta – gondoltuk.

Aztán beavattak a dologba a téma szakértői, Hadnagy Ágnes és Bekő Fóri Zenkő. Segített nekünk Marci, a próbababa, aki nem olyan, mint a kirakatokban. Kicsi, és olyan élethű, hogy épp meg nem szólal. Előnye egy igazi gyerekkel szemben, hogy soha nem sír, és jól tűri, ha rajta gyakorolnak, ő ezért lett megalkotva.

babahordozo06

A csecsemőt felapplikálni az anyuka hátára ugyan nem tanultuk meg, de azt például igen, hogy milyen előnyei vannak a csíkos kendőknek, és mi mindenre jó, ha hordozzák, és nem cipelik a babát a szülei.

Október első hete a babahordozás világhete is egyben, erre az alkalomra az udvarhelyszéki babahordozók is szerveztek programot a KCSSZ támogatásával. Múlt szombaton a parkban sétáltak egy jó nagyot, jó sokan, hátha más is kedvet kap a hordozáshoz, majd táncoltak és beszélgettek a Pillangó Mozgásstúdióban.

Nagyon bonyolultnak tűnik, de valójában nem az – nyugtatnak meg a lányok, Ágnes és Zenkő, akik egy német iskolában szereztek a hordozási tanácsadó képesítést.

Azt szokták mondani, hogy mi vagyunk a kendőnácik – mondja Zenkő viccelődve. Ez főként azért van, mert ez az iskola erősen szem előtt tartja az anatómiát, vagyis azt, hogy melyik fejlődési szakaszban mire van szükségük a kicsiknek.

Egyébként minden egyén- és személyes igényfüggő, és senki nem lesz rossz anya attól, ha nem tudja vagy akarja hordozni a gyerekét – hangsúlyozzák a tanácsadók.

babahordozo05

Sokan újkeletű hóbortnak tartják, holott valójában hagyománya van a babahordozásnak szinte minden kultúrában. A szülészeti osztály falán is ott a fénykép, amin a székely menyecske hárászkendőben hordozza a babáját. De aztán begurult divatba a babakocsi, és mindenki azt kezdte használni.

Azt is fontos kiemelni, hogy ezek eszközök, és nem zárják ki egymást, ellenkezőleg, különböző élethelyzetekben segítik a családot – magyarázzák a szakértők.

Miért jó a babának?

Mert így megkaphatja azt a testközelséget, amire szüksége van, fejlődik benne a bizalom érzése, megnyugszik. Az érintés, ölelés endorfint termel, ennek fontosságáról itt és itt hallhatsz bővebben Bagdy Emőkétől. A hordozással mondhatni meghosszabbítja az édesanya a baba számára a méhen belül töltött kilenc hónapot, amire egyébként szükségük is van a kicsiknek, így tud az idegrendszerük jól fejlődni.

Az újszülötteket majdnem első perctől lehet hordozni, és ennek fejlesztő hatása is van, mivel a baba izomzata stimulálva van, nem teljesen passzív a hordozóeszközben – tudjuk meg Ágnestől, aki gyógytornász is, szóval tudja, mit beszél.

A hordozóban nem úgy áll, mint Katiban a gyermek– egészíti ki Zenkő. Kati egy természetes igény szülte találmány volt egykor, általában fából készült székre hasonlító szerkezet, amibe beleállították a gyereket, ahonnan aztán nem tudott mozdulni, így csak állt benne. Megfigyelések szerint a hordozott babáknak jobb az egyensúlyérzéke és kevesebbet esnek, harmonikusabban haladnak előre a mozgásfejlődésben, mintha egész nap egy játszószőnyegen pihennének.

babahordozo02

A laza csípőjű babáknak kimondottan hasznos lehet a helyes hordozóeszköz, mert az nem terheli meg a csontjaikat, térdtől térdig megtámasztja a medencéjüket. Fontos azonban az is, hogy egy csípőficamos kisgyerek esetében a hordozó nem helyettesíti az orvos által előírt hámot, viszont kiegészítheti azt, és hámmal együtt lehet használni a hordozót is.

Érdekesség, hogy az afrikai népeknél, ahol nagyon elterjedt a babahordozás, alig ismerik a csípőproblémákat. Míg az Alaszkában élők körében, ahol hónapokig pólyázzák az újszülötteket a hideg miatt, sokkal gyakoribb ez a típusú rendellenesség.

Miért jó a mamának?

Mert minél közelebb van a saját súlypontjához a plusz teher, annál könnyebb együtt mozogni vele, és könnyebbnek is érzi, a megfelelő súlyeloszlás miatt. Gyorsabban tud reagálni a gyerek igényeire, könnyebb így közlekedni, mint például egy babakocsival.

babahordozo08

Nem mellékesen felszabadulnak a kezei, ami minden helyzetben jól jöhet, egyesek még mosogatni is tudnak így. Vagy a másik gyereket pelenkázni. Attól függ, kinek mi a szuperképessége.

Milyen a jó babahordozó?

Puha, kényelmes és az apukán van. Na jó, lehet az anyukán is, vagy a nagymamán. Ágnesék a szövött hordozókendőt ajánlják a leginkább, mert az születéstől a hordozós időszak végéig használható, és a legjobban alakítható a babák meg szülők testére. Helyesen felkötve egyenletes alátámasztást nyújt a gerincnek és a csípőnek tehermentes helyzetben. A kicsi hasonló pozíciót vesz fel a kendőben, mint az anyaméhben, vagy alvás közben.

A keresztsávos szövésű kendő még azért is jó, mert egyik irányban sem nyúlik, erős, többtíz kilót is elbír, és nehezen szakad el, ha beleakad valamibe, csak egy szál húzódik ki – fejtegetik az előnyöket a tanácsadók. Lepedővel tehát nem igazán helyettesíthető a hordozókendő. Tudnak olyanról is, aki függőággyá alakította át a hordozót, miután kinőtték a gyerekek.

babahordozo07

A megfelelő hordozóeszköz kiválasztásánál a baba mozgásfejlődési szintje a meghatározó. A legkisebbeknek szükségük van a csigolyák megtámasztására, amit a kendővel lehet a legkönnyebben elérni. A nagyobbak, akik már ülni, járni tudnak, más eszközökben is biztonságban vannak, például csatos, formázott hordozóban.

A hordozók között a tanácsadók segítenek eligazodni, ők kisujjból kirázzák, hogy mi az, és mire jó a mei tai, az SSC, vagy a karikás kendő. A lényeg, hogy mindenféle igényt ki tudnak szolgálni ezek, ha csak az autóig kell levinni a babát a negyedikről, vagy órákig sétálni akarsz vele a parkban, netán túrázni mennél már a totyogóval. Mindenre van megoldás.

A kenguru maradjon Ausztráliában

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy ne hordozzuk a gyerekünket kenguruban, ha jót akarunk neki. A kengurunak (nem az állatnak) nem alkalmas a kialakítása arra, hogy a gyerek a terpesztett guggoló tartásban pihentesse a lábait, így az ágyéki tájékra nehezedik a súly. Emellett a gerincét és a fejét sem tudja csigolyáról csigolyára megtartani a merev, párnázott eszköz.

babahordozo09

De az anyukának sem kell tönkre tennie magát a gyerek miatt, és elöl hordozni a tíz kilós „csöppséget". Mindenkinek más a teherbírása – mondják a szakértők – ezért figyelembe kell venni a test jelzéseit. Általában 7 kilóig ajánlott elöl hordozni a babákat, utána már jobb a hátra tenni a batyut, mert így sokkal könnyebben cipel az ember. Emellett a gyerekek 3-4 hónapos koruk után igénylik azt, hogy ugyanabba az irányba nézzenek és haladjanak, mint az anya.

Azt egyik tanácsadó sem ajánlja, hogy elől kifele fordítva hordozzuk a babát, mert így túl sok ingernek tehetjük ki őt, és nem tud helyes testtartást felvenni a mellkasunknak támaszkodva.

És nekem ki segít?

Az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületén belül három éve létrejött az Ölbe babák klub, aminek tagjai azóta is minden hónap utolsó péntekjén találkoznak a Zseb Játszóházban. A klubhoz lehet csatlakozni és segítséget kérni, tapasztalatokat megosztani vagy csak kimozdulni otthonról, a babaszobából.

Ágnes és Zenkő potom pénzért személyre szabott babahordozási tanácsadást is nyújtanak, ahol elmagyarázzák az anatómiai alapokat, és néhány óra alatt megtanítanak magadra kötni az utódot. Még az apukáknak is, sőt, nekik könnyebben.

babahordozo12

A tanácsadók emellett hordozóeszköz-kölcsönzőt is működtetnek. Körülbelül 30 darab különböző típusú és méretű hordozót lehet kipróbálni, mielőtt vásárlásra adná a fejét bárki. A bérlés egyébként legkevesebb egy, legtöbb négy hétre szól, és 10 lejbe kerül hét napra.

Ami az árakat illeti, nem kell a legdrágább kendőket megrendelni, sőt lehet használt is, mert az már be van törve, puhább – magyarázza Ágnes. Kezdőknek leginkább a csíkos kendőket ajánlják, mert a minta segítséget nyújt a helyes kötésben, jobban látszik, hogy hol kell igazítani az anyagot. A turkálómániásoknak jó hír, hogy a függönyök, sötétítők között néha lapulnak hordozókendők is, érdemes tehát figyelni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."