13 dolog, amit Bede Márton Székelyudvarhelyen tanulhat

Reméljük, ezt a cikket is olyan sokat megosztják, mint a 444-est!

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Kakasy Botond fotója
Kakasy Botond fotója
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. április 25., 13:48
6 hozzászólás. 

Tisztelt cikkíró! Erdélyben is sokan olvassák az önök által szerkesztett internetes újságot, bár nincs a nevében semmi magyar, semmi nemzeti.

Most, hogy Bede Márton járt Kolozsváron, éppen itt az ideje, hogy Székelyudvarhelyre is eljusson. Összefoglaltuk röviden, mire számítson Bede Márton úr, ha véletlenül kisvárosunkba tévedne. Székelyudvarhelyi olvasóink ne olvassák, mert drága a Xanax.

Íme a 13 dolog, amit Bede Márton tanulhat:

1. Magyarországon olyan méretű város, mint Székelyudvarhely, sok van. Vagy tízet is megszámoltunk, de egyikre se nagyon emlékszünk, minthogy egyikük sem tartozik a székely anyaváros kategóriába, mint Udvarhely.

Azt tudni kell, hogy a szabad székelyek a történelem folyamán nem azzal foglalkoztak, hogy összehordják egy kupacba a tömérdek kincset, mint a magyar királyok és nemesek, így itt nincs baszott szép gödöllői kastély, és cserébe bazilikákat sem kell nézni.

Udvarhelyen, bárhonnan is jössz, a legnagyobb élmény az, hogy itt mindenki magyar, és ezen el lehet tátani a szád egy hétig is.

Bár Székelyudvarhelyen a kortárs építészet legizmosabb látványossága az egyes, kettes és hármas számú körforgalom, az itt lébecoló egy főre eső magyarországi művészek száma meghaladja a sokéves magyarországi átlagot.

A kulturális- és a sportélet sokkal fejlettebb, mint a legtöbb magyarországi megyei jogú városban. Többször láthatod itt Sárik Pétert meg Bodor Ádámot, mint Hajdúböszörményben, s a G. Caféban télen is Nyáry Krisztián. Kutatni, mászkálni, üldögélni és jól érezni magad itt is lehet.

2. Udvarhelyre bármikor jöhetsz, de pénteken éjjel van a nagy élet.

Katona Zoltán szerint sportkedvelőként február-márciusban érdemes jönni, ekkor vannak a legkiélezettebb meccsek. Ilyenkor akkora csatákat lehet látni a SÉTATÉR melletti sportcsarnokban, mint Magyarországon mondjuk egy Tatabánya-Szeged találkozón.

Májusban már ne gyere, mert akkorra kiesünk. A futsalra pedig pont most érdemes benézni, mert életre szóló élménnyel távozik az ember, ha elkap egy FK-Déva rangadót, amin hazai győzelem születik.

3. Udvarhelyről elkergetnek, ha azt mondod, hogy román földön van.

Létezik két alapszabály, amit érdemes észben tartani, ha magyarként magyarok közé, Erdély földjére lépsz: Erdélyben csak a románokra mondjuk, hogy román, minden más legfennebb romániai.

Romániában csak magyar dolgokra mondjuk, hogy nemzeti. Minden más legfennebb országos lehet. Erdélyben a legtöbb földrajzi és utcanévnek van magyar változata.

Székelyudvarhelyen a strada Kossuth például magyarul Kos út.

Székelyudvarhelyen alacsonyabb a románok aránya, mint Gyulán és román feliratot is szinte csak a közintézményeken lehet látni. Ha a bankkártyád beteszed a Transilvania, az OTP és a CEC bank automatáiba, megtalálod benne a magyar nyelvet, igaz, előfordult már, hogy németül válaszolt.

Mi inkább a románt választjuk, hogy ezzel is gyakoroljuk kicsit a nyelvet.

4. Udvarhelyen mindenről van szobor a Vándor Székelytől a Szekéren át a Vas Székelyig. S ez mind talpig pirosfehérződben. Szoborhelynek vagy Szoborheju Szekujeszknek is csúfolják a várost, pedig még egy rendes lovas szobra sincs.

A minden román város számára sorozatgyártott szopósok szobrát és Mihai Viteazul-t nem kell itt megnézned.

5. Ha úgy gondolod, Kolozsváron nincs látnivaló, akkor használj GPS-t, hogy észrevedd, amikor Udvarhelyre megérkeztél.

6. Futni itt is lehet. Ha románnak vagy balkáninak nevezel minket, még meg is kergetünk. Egyébként szívesen látunk júniusban a Tömegfutáson.

7. Mi nagyon szeretjük a vendégeket (Csak ne nagyon jöjjenek ide. A legjobb, ha otthonról átutalják át a pénzt, az mindenkinek egyszerűbb).

A gasztronómiai kultúránk rendkívül változatos: annyiféle szalmakrumplit ehetsz bécsi szelettel meg sajtos karajjal, ahány vendéglőt látsz. Van háromféle levesünk is: bableves Jókaival vagy anélkül, húsgombóc csorba s még mi is?

Vendéglőből elég sok van: ha olcsón akarsz ehetőt magadhoz venni, válaszd a napi menüt. A pincérek nagyon kedvesek, ha megtudják, turista vagy, csak ne áruld el senkinek, hogy hol dolgozol. Tenger gyümölcseit, ilyesmit egyél inkább a tengeren!

A taxisofőrök, pincérek és mindenki más is nagy valószínűséggel jobban beszél angolul, mint románul. De erre semmi szükség! Ha Udvarhelyre jössz, tanulj meg rendesen magyarul.

8. Egy udvarhelyi utazásnak székely módjára meg kell adni a módját, nem lehet elsietni. Autóval nyolc, busszal 12 óra.

Ha igazán elszánt vagy, vonattal is megpróbálhatod, vagy repülővel, de inkább gyere busszal. Válaszd a Skorpiót, az egyik legjobb médiabarátunkat.

Ha mégis autóval jönnél – ne tedd −, készülj fel a világ legdrágább autópályájára, Korondon az eredeti, kézzel festett műanyag gólyák látványára, a váratlan és jelöletlen éles kanyarokra, tengeribetegségre és a vad Neamț-i sofőrökre.

Mi megmondtuk: gyere busszal. Minden nap van oda-vissza járat többször is, akkor ihatsz nyugodtan, még a buszban is, és aludhatsz a magyar mulatós zene remekműveinek ritmusára egyhuzamban 12 órát, ha nincsenek sokan.

9. De legalább szép a táj.

10. Jó helyek:

Katona a kultúrkocsmákat ajánlja a Bermuda-háromszögben: „Akár pub-streetnek is nevezhetnénk a Szentimre utca alsó részét, illetve a Kőkereszt teret, ugyanis a Szleng – Spíler – Alsó Gé – G. Café – Mokka – Kalapos „hatszögbe" ha beveti magát az ember, könnyen elveszhet. Kicsit olyan, mint Pesten, de vannak fantasztikus helyi jellegzetességek, s ezt nem az italokra, hanem a péntek éjszaka egy-egy jellegzetes alakjára, illetve annak viselkedésére értjük".

Nem kocsmaszerű vendéglátóhelyek, ahova még Csíkból is átjárnak:

Retro (kaja)

Zseb (kávé)

Alexandra (süti)

11. Ha jól akarod érezni magad, fontos, hogy szeressed a zsíros ételeket, a savanyú bort, és tudjál leönteni a torkodon egyhuzamban egy mustárospohár pálinkát. Ezután sírva borulj a házigazda nyakába, hogy itt vannak az igazi magyarok.

12. Nincs Uber, és előfordul, hogy gyalog hamarabb a célhelyre érsz, mint a taxi megérkezne. Esőben, fagyban és éjjeli buli után csak akkor taxizz, ha fedett, meleg helyen megvárhatod a kocsit. Hívd Taxis Zanzit.

13. Székelyudvarhely lényegesen olcsóbb és csóróbb, mint Budapest vagy Kolozsvár – az átlagkereset az egyik legalacsonyabb Románia-szerte. Ennek ellenére egész cuki kisváros, ahol a társadalom minden rétege jól érzi magát a beszédes nevű Csalóka kertvárostól a Magyarországon már hegynek számító tengerszintfeletti magasságú szemétdombbal rendelkező Budvár negyedig.

Itt nincs épp akkora betonrengeteg, mint Kolozsváron, az emberek nagyon igyekeznek, hogy a panelnegyedeket is barátságossá tegyék.

Udvarhelyen nincsen pláza és meki, de nekünk nem is kell. Minek, amikor van a központban egy csomó turkáló, ahol épp úgy megtalálod a legnagyobb világmárkákat alig használtan?

S ha nálunk jöttél, egyél rendes ételt, ne legyél már olyan tápos!6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
miszlik
2017-04-26 11:42:35
Drogtanya az igazi látnivaló
Nem is kellene foglalkozni egy szélsőbalos,anarchista rosszindulatú "útleírásaival" Ezek zsigerből gyűlölnek bennünket,noha semmit nem tudnak rólunk
avatar
Soós Róbert
2017-04-26 11:49:43
Az már biztos. De még gyűlölni sem tudnak rendesen. Ahhoz nem ismernek minket eléggé. Szerencsére.
avatar
jozsef35
2017-04-26 13:13:20
Megalájk! A két előbbi kommentelőnek ajánlom újraolvasni a Xanax-os bekezdést ;)
avatar
miszlik
2017-04-27 08:17:21
Kiváló
Amúgy nagyon jó a cikk
avatar
kesztió
2017-04-29 08:41:51
Zsiger
avatar
miszlik
Nem is kellene foglalkozni egy szélsőbalos,anarchista rosszindulatú "útleírásaival" Ezek zsigerből gyűlölnek bennünket,noha semmit nem tudnak rólunk


Te viszont hálát adhatsz a Gordon-hegyi Pléhkrisztusnak, hogy nyoma sincs benned a zsigeri gyűlöletnek.
avatar
Szentegyházy Ubul Elemér
2017-05-16 20:13:38
re: Drogtanya az igazi látnivaló
Ezek gyűlölnek és lenéznek mindenkit, aki nem az ő fajtájukhoz tartozik.
Aztán meg csodálkoznak, ha jön egy Hitler és rendet vág közöttük...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."