Színes » Életmód

Télmentesítsd okosan az autódat

Befagyott az autód, vagy csak nem találód a hókupac alatt? Hét tipp, hogy jobban induljon a napod.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

HavasUt
fotó: kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. február 23., 08:07
3 hozzászólás. 

Nehéz megmondanunk, az autótulajdonosok mennyire szeretik a telet, de az biztos, hogy elég sok bosszúságot okoz reggelente a felfagyott és behavazott autók takarítása.

HavasUt

Nézzünk néhány hasznos trükköt, ami megkönnyítheti a dolgunk. A mosogatási alapszabály az autóra is érvényesíthető: este örömmel, reggel körömmel.

 

1. Hová parkoljunk?

Ha módunkban áll, akkor autónkat parkoljuk védett helyre, például a tömbház oldalához vagy tűzfal, támfal mellé. Szélvédett helyen kevésbé fagy be az ablak, és az éjszakai havazástól is valamelyest védve lesz a jármű.


2. Lábbal tipord a jégkását

A sárvédőkhöz felragadt kásás havat ilyenkor távolítsuk el egy elegáns spicceléssel, különben reggelre megfagy, és mindamellett, hogy balesetveszélyes, az autónkban is komoly károkat okozhat: a gumiabroncsot is kivághatja.


3. Cipekedjünk!

A hótalanító és fagyoldó eszközöket ne az autóban tartsuk. Reggel kellemetlen, ha a hóbucka alatti kocsiból kell kivakarni a kefét, vagy a befagyott zár akadályoz abban, hogy kivegyük a fagyoldó spray-t.


4. Az autó szempilláját is spirálozzuk fel

Parkolás után az ablaktörlő lapátokat hajtsuk fel, így ha megenged az idő, majd újból megfagy, akkor az olvadt hólé lefolyik és nem a lapát fagy oda az ablakhoz.


5. Nyílástól nyílásig

Reggel az ajtó nyitás előtt az ajtó körüli részen kezdjük a hó leporolását, így, amikor kinyitjuk az ajtót, nem az ülésen landol a nemkívánatos fehérség. Mielőtt folytatnánk a hótalanítást, indítsuk be az autót. Addig is melegedjen, amíg mi hótalanítunk.


6. Tüzet a kulcsnak

Ha az ajtó nem nyílik, ne erőltessük, próbálkozzunk a többinél. A túlzott ajtófeszegetés könnyen a kédergumi kárára mehet.

A legegyszerűbben fagyoldó spray-jel nyithatjuk ki a befagyott zárat. Ha erre nincs lehetőségünk, gyufa- vagy öngyújtó lángjánál melegítsük meg a kulcsot, és így toljuk a zárba. Addig ismételjük a műveletet, amíg felenged a zár.


7. Ablaktisztítás

Semmiképp sem meleg vízzel a mínusz 30-ban. Ha bejutottunk az autónkba, indítás után kapcsoljuk be a hátsó ablak melegítőjét, illetve a levegőt fújtassuk az első szélvédőre.

Az autó letakarításában hagyjuk utolsónak az ablakokat, így addigra a ráfagyott hólé annyira megenged, hogy könnyedén tudjuk lekaparni. A szélvédők és a tükrök megtisztítására fordítsunk nagy figyelmet, hogy indulás után zavartalan legyen a kilátás.

Ha az autónk jeges, akkor nagy valószínűséggel az út is, ezért zárjunk ki minden hibalehetőséget.

Miután beültünk az autóba, a levegőt továbbra is hagyjuk az ablakra irányítva. A testhőmérsékletünktől könnyen pára keletkezhet az ablakon, ami biztos, hogy az első útkereszteződésnél csapódik ki, zavarva látásunkat.

Kapargatás ellen a legjobb ellenszer a megelőzés: védekezz szélvédő fóliával a körömcsikorgatás ellen.


címkék: tel auto

3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
FehérSólyom
2012-02-23 08:54:16
+Tipp
Hozzátennék még egy annyit, hogy az elsõ szélvédõ melegítésénél célszerû mindkét szemellenzõt lehajtani, elõsegítve ezzel, hogy a meleg levegõ körforgásban legyen a szélvédõ felületén. Ezzel gyorsítjuk a ráfagyott pára olvadását.

Az ajtó gumi gédereit érdemes szilikon spray-vel kezelni, mely gátolja az ajtóra fagyását.
avatar
csz
2012-02-23 10:18:22
Ne feledjük az autó tetejéről is lepucolni a havat, különben hófelhőt vonunk a mögöttünk haladó elé, egy hirtelen fékezésnél pedig az egész a szélvédőn köthet ki, ami nem hiányzik egy olyan helyzetben.

Ne állítsuk le a motort, amíg az nem üzemmeleg, mert az hosszú távon nem tesz jót neki.
avatar
kalmani
2012-02-23 11:27:14
Annyit hozzatennek, hogy a vedett parkolohely kivalasztasanal tartssuk szemelott a tetokrol esetlegesen lezudulo havat, az ereszekrol leszakado jegcsapokat, amik nagy kart is tehetnek autonkban!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."