Színes » Életmód

Háztűznéző: legénylakás, leányálom

Nem verseny, nem esettanulmány, csak kíváncsiság. Így fest ma egy leány- és egy legénylakás Udvarhelyen. Befotóztunk a szennyesbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

2012_0224_leany_legeny_lakas
fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. február 24., 16:00
1 hozzászólás. 

Legénylakást legényestől úgy három perc szervezkedéssel sikerült találni, azonban a leánylakás okozott egy kis fejtörést. A kollégák telefonkönyveinek átböngészése és jó néhány telefonálás után végül Bálint Piroska bevállalta, hogy körülnézzek a lakásában és mindenfélét kérdezgessek. Legény oldalról Csomortáni Botond nyitott ajtót és engedte, hogy beletúrjak a privát szférájába.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Piroskának nemcsak a bejárati ajtaja, de a beltérik is személyesítettek, kézzel készült díszítést kaptak. Albérlet ide, albérlet oda fontos, hogy otthonos legyen.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Miután bennebb jutottam, első helyszínünk a nappali volt. A lakás központja, itt tölti a legtöbb időt vendéglátóm. Tágas, fényárban úszik az egész helyiség. Könyvespolc, tévé, dolgozósarok, elmélkedő: szinte minden egy helyen van, még sincs zsúfoltság. A falon képek, a földön és a bútorokon néhány cserepes virág teszi hangulatossá a szobát. Minden precízen a helyén.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A legénylakás kicsit másabb tájolású. Egyszobás lakásról lévén szó a nappali összemosódik a többi funkcionális, fizikailag hiányzó szobával. Ezért itt tömbösítve kapjuk a dolgokat. Tévé nincs, hiányát a laptop pótolja, de a hazavitt munka is ezen történik. Töltőkábelek, papírra vetett vázlatrajzok és az esti eseményekből visszamaradt kellékek borítják a földet.

A női olvasók ezt valószínűleg úgy határozták meg, hogy kupleráj van. Azonban férfiolvasóink jól tudják, hogy a kupleráj az, amikor nem találjuk a dolgainkat. Itt ilyenről szó sincs. Ezeknek itt a helye és szükség esetén a házigazda is egyből tudja hová kell nyúlnia egy alig használt tányérért vagy egy félig üres hamuzóért.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A nappaliban maradva mindkét lakásban kerül olyan sarok, ahol átmeneti dolgokat tárolnak. Piroska foglalkozását tekintve óvónő. Sokat van gyerekekkel így nála a tévéasztalka mellett egy plüssmaci halom várja, hogy újból játékra fogják őket. Piroska szerint elosztogatás lesz a sorsuk. Uraim figyelem, egy kedves gesztus Piroska felé és lehet, máris kiérdemlünk egy kis plüss mormogót.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A Csomornál más a helyzet. A plüss világa kiszorul. Nála egy sarokba vetett ágy várja, hogy helyére kerüljön. Ez egy igazi legénylakás, ahol az átutazó barátok bármikor meghúzhatják magukat. Ez most is így volt ezért van elől a második „ágy".

2012_0224_leany_legeny_lakas

Második helyszínünk a konyha. Ahogy mondani szokták, minden házibuli legjobb helyszíne. Piroskánál itt is minden a helyén van. Nincs egy felesleges kanál, egy asztalon felejtett sótartó. Egy személyre berendezkedve, de természetesen bármikor vendégül tudja látni barátait egy reggelire.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A legénylakásban a konyha nem kap túlságosan nagy hangsúlyt. Ennek talán a mérete lehet az ok, ami vetekedik egy nagyobb gardróbbal. Most a női olvasók ismét felszisszenhetnek, hogy mi van itt. De a férfiember egyszerűen értelmezi: a mosatlan a kagylóban, azaz a helyén, a vacsora meg az asztalon, ami most tulajdonképpen a reggelihez megterített asztalt jelenti.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Egy nő hálószobájába nem mindig rövid az út. Azt hiszem egyéni rekordot állítottam fel, ugyanis ilyen könnyen és gyorsan még nem sikerült senkiébe bejutnom. Piroska hálószobájában spirituális énjének egy jelentős része fogalmazódik meg a fizikai valóságban. Budha szobrocskától az indiai szentképen át Jézus érintéséig minden teret nyer. Elmondása szerint ő csak összegyűjtötte a számára fontos szellemi és lelki értékeket és a hiányosságokat több kultúra ötvözésével próbálta pótolni.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Emberünknél nincs ilyen multikulturális ölelkezés. Az ágyból bámulva egyszerű képregény rajz díszeleg a falon. Feketén-fehéren és bonyodalmak nélkül. Bár látványból még jut más is, mint például a szárító, ami több funkciót is ellát. A száradó tiszta ruha mellett a szennyes összegyűjtésére is rendkívül alkalmas állványzat harmad sorban ruhásszekrényként is fungál. A kauflandos műanyagszatyor ebben az esetben, kiegészítője a bútorzatnak, tároló rekeszként tesz szolgálatot. A dolgozóasztal tudatosítja Botiban minden reggel, amikor ránéz, hogy ma is dolgoznia kell.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A nemek az éjjeli szekrényen is más dolgot tartottak szem előtt. A lánylakásban az éjjeliszekrényen néhány hangulatkeltő mécses és egy ex-től kapott félkész bizsus doboz foglal helyet. Egy nőnek valószínűleg fontos, hogy ha lefekszik, akkor megfelelően tudjon ellazulni. Ha valaki megzavarná, akkor egy mozdulattal magára aggat néhány nyakláncot, karkötőt és máris fogadóképes.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Legényemberünknél inkább egy kis olvasnivaló és néhány testszagot elnyomó spray és egyéb kencefice hever. Váratlan látogató esetében valószínűleg fontosabbnak tartja, hogy szagilag tegye ember elé valónak magát.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Mindketten szeretik, ha van valami kis kedvenc. Piroska szárnyas barátainak biztosít kovártélyt és egy kis elemózsiát. Vagyis csak szeretett volna, mert valami oknál fogva nem akarnak odakapni a madarak. Lehet, a madárházat nem sikerült olyan jól berendezni, mint a sajátját.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Csomor nem bíz semmit a véletlenre. A házi kedvenc az legyen házi kedvenc. Lehessen simogatni, etetni, hullassa a szőrét és sértődjön meg, ha valami nem tetszek. Cirmos teljes jogú társlakó a házban. Saját jelszava van a laptophoz, a pihenő szék a magasságához van állítva, és bármikor bárhova beszimatolhat, nem lesz megszidva.

2012_0224_leany_legeny_lakas

Minkét lakásban kicsire sikeredett a fürdőszoba, bár mindketten jól elvannak benne. Talán ez a két lakás legjobban hasonlító pontja. Piroska a melegebb színű csempék között szokta testi és lelki felfrissülését végezni. Hogy szórakozottabb napjain se felejtse el miért is jött be, tükörre ragasztott idézet emlékezteti.

2012_0224_leany_legeny_lakas

A legénylakás fürdő színei hidegebbek, de itt másfajta felfrissülés kap hangsúlyt. Vagy inkább úgy mondanám, a megkönnyebbülés. A bekészített gyújtó és telefon jelzi, hogy nem szereti elkapkodni a nagy dolgokat.

Mindketten jól érzik magukat az otthonukban és elfogadták, hogy egy ez őket tükrözi. Piroska elégedett: pár apróbb simítást leszámítva úgy érzi, sikerült berendeznie a lakását. Boti még néhány dolgot hiányol, de jelenlegi életvitelébe nem fér bele több.

Neked melyik tetszik jobban?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-02-24 16:15:46
Szep :)
Nagyon jo! Valoban otthonos , melegseget araszt a kis kegli! Jopofa a cica is a fotelben :) "Perla" asvanyvizes palackban kis borocska ugye? S tavasz van mar az en szivemben :lol:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."