Színes » Érdekességek

Mit gyászol a városháza?

Félárbocon lobog a trikolór a városháza tetején. Ez általában halálesetet jelent, vajon most is erről van szó?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Félárbócon lobog a román trikolór a székelyudvarhelyi városházán
A lobogót nem lehet fennebb húzni
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. október 04., 08:06
7 hozzászólás. 

Egy kitűzött zászlót általában akkor engednek félárbocra, ha haláleset vagy valamilyen, gyásszal kapcsolatos megemlékezés van. A városháza tetején levő zászlórúdon félárbocra engedték a román nemzeti lobogót, így adja magát a kérdés:

ki halt meg a hivatalban?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegnek, ugyanis a polgármesteri hivatal is készül a megemlékezésre. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy a megemlékezést október 6-án tartják, illetve – mint megtudtuk – a zászló már évek óta így áll.

A polgármesteri hivatalban érdeklődésünkre elmondták, hogy amióta a jelenlegi „zászlófelelős" a hivatal alkalmazásában áll, azóta áll félárbocon a lobogó – azaz 2003 márciusától. Már akkor így vette át, ennél fennebb nem lehet húzni – szólt az egyszerű magyarázat.

Azt, hogy bármiféle üzenete lenne a félig felvont lobogónak, tagadták a hivatalban, de volt, aki megjegyezte, hogy Székelyudvarhelyen, egy székely városban, nem is baj, ha csak félárbocon lobog a román trikolór.

Legyinthetnénk is erre, de az alkalmazott szimbólumok igenis jelentéssel bírnak, függetlenül attól, hogy szántunk-e neki vagy sem. De nagyon is jól tudjuk, mit jelent a lobogó, különben nem harcolnánk érte.

Szerinted mit üzen a félárbocon lobogtatott nemzeti lobogó?

A Pallas Nagylexikon a félárbocra engedett lobogóról

 

„A nemzeti lobogó a hajó tatfedélzetéről kinyúló lobogó-rúdra, vagy pedig - vitorlás hajóknál mindég - a keresztárboc-ágra tűzetik ki. Fél orommagasságban mutatott L. egy, a hajón bekövetkezett halálesetet jelent; ..."



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acmilan
2012-10-04 09:41:10
Egy hajókon hagyománnyá vált szokást, úgymond tisztelgést miért is kell ráhúzni egy közintézményre, és annak indirekt cselekvéseire?
"mint megtudtuk – a zászló már évek óta így áll." - kitől Pista bácsitól? Aki évek óta minden reggel elsétál a hivatal előtt, és mindig meg is jegyzi magában, hogy "Ejj Te Gazsi, ez a zászló megint félárbocon van. Jegyzem, mert valamikor hasznos lehet!"
Nem hiszem, hogy ennyire ne lenne téma a városban, hogy egy ilyen semmi jelentőségű, és főleg rosszmájú írás kikerülhet.

Tisztelettel,
Zoli
avatar
boti
2012-10-04 10:07:51
re:
avatar
acmilan
Egy hajókon hagyománnyá vált szokást, úgymond tisztelgést miért is kell ráhúzni egy közintézményre, és annak indirekt cselekvéseire? (...)
Nem hiszem, hogy ennyire ne lenne téma a városban, hogy egy ilyen semmi jelentőségű, és főleg rosszmájú írás kikerülhet.

Tisztelettel,
Zoli


Nem húztunk rá mi semmit... és ha nekem nem hiszel, akkor írd be a keresőbe ezt: "fél árbocra eresztett zászló", de nem is kell, én megtettem helyetted https://www.google.ro/search?q=f%C3%A9l+%C3%A1rb%C3%B3cra+eresztett+z%C3%A1szl%C3%B3&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Az alkalmazott szimbólumok értelmezése miért lenne rosszmájúság?
avatar
acmilan
2012-10-04 10:20:11
Nem az alkalmazott szimbólumok értelmezése a rosszmájúság, hanem a belemagyarázás az. Érzésem szerint legalábbis.
avatar
Koppány
2012-10-04 10:25:40
Előre bocsátom: én tápos vagyok, tessék úgy kezelni a hozzászólásom.

De úgy őszintén: mégis mi dolga a román zászlóval ennek a városnak? Ha a magyar, vagy a székely lobogna rajta félárbócon, akkor még meg is érteném a kérdésfelvetést. De így? Nem mindegy, hogy a román zászló hogyan lobog rajta? Arra akar talán büszke lenni a kedves cikkíró? Hát akkor elköszönnék az anyanelvén: larevedere... (Nem tudom, jól írtam-e, a romántól igazán csak elköszönni tudok...)

Magam is azt gondolnám, talán volna ennél fontosabb, és - különösen - hitelesebb téma Udvarhelyen.
avatar
kszl
2012-10-04 10:29:23
Az Csád Köztársaság zászlaja... :D
avatar
kiralybiro
2012-10-04 12:11:15
kokaskodó
Kinek akarsz rosszat?
Vannak dolgok, melyeknek önmagában örül az ember, és nem veri nagy dobra, nehogy a számunkra megfelelő dolgot megszüntessék.
Egyszóval kedves Botond! marha vagy!
avatar
hahaha
2012-10-04 14:07:44
KEsves ilyen marha cikket lattam eddig. Ha kicsit valaki figyelmes lenne es ebben a varosban el lathatta volna, h reg igy van. Boti egyeb dolgod nincs, h ilyen ertelmetlensegekrol irsz?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."