Színes » Érdekességek

Melyik a legszebb magyar szó?

A politikusok hallgatnak, a szavazópolgárok pedig úgy vélik: „ennél szebb szó, hogy szeretet, a nagyvilágon nincs".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Melyik a legszebb magyar szó?
Melyik a legszebb magyar szó?
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 14., 14:23
0 hozzászólás. 

Édes anyanyelvünk szóbőségének zavarával kell megküzdenie annak, aki fülének, lelkének legjobban tetsző magyar szót akarja kiválasztani. Hiszen ki tudná eldönteni, hogy a gyöngy szavunk a szebb, vagy a pillangó?

A kérdésben dűlőre soha nem jutunk, hiszen mindig is lesz magyar ember, akinek a dülmirigy a kedvence, és sérti a fülét a Kosztolányi Dezső által legszebbnek tartott fülolaj.

Az évek során több felmérés is készült, amelyből kiderült, hogy a többség szerint melyik a tíz legszebb magyar szó. A top 10-es lista évről-évre változik.

Amíg 1933-ban a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír szavak voltak a legek, addig 1991-ben az édesanya, szerelem, boldogság, szeretet, gyermek, csillag és haza szavakkal bővült a lajstrom, 2009-ben pedig a lenolaj, édesem, fricska, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek és alkony szavak találtattak a legszebbeknek.

Mivel épp tegnap volt a Magyar Nyelv Napja, mi az udvarhelyieket kérdeztük meg, mi tetszik nekik a leginkább anyanyelvükben, melyik szót tartják a legszebbnek.

A felmérések eredményét is lehet vitatni, de akár azon is elmélkedhetünk, hogy vajon a kínaiak miért épp a cipőfűző szavunkat tartják a legszebbnek. Szerinted melyik a legszebb magyar szó és melyik az, amit legszívesebben kitörölnél a szótárból?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."