Színes » Érdekességek

Beharangozó: VII. Erdélyi Humorfesztivál

Újságírónak öntelt humoristát tökönrúgni márpedig szabad. De ez ne ijesszen el. Magával és másokkal eltelt jópofákat keres a Humorfesztivál, hetedjére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

humorfeszt
humorfeszt
szerkesztoÍRTA: SZABÓ TÜNDE
2010. február 18., 09:21
0 hozzászólás. 


Családias, pontosabban szomszédnénis zsúfoltságban harangozta be Béfé és Téesz, azaz a Szomszédnéni Produkciós Iroda a hetedik Humorfesztivált. A sajttáj egyasztalos intimitását Béfé először azzal ideologizálta, hogy így akarják közel vinni az emberekhez a humort, amit ők és az erdélyi humoristák képviselnek, így akarják azt a köztudatba és a Bulgakov többi, szintén foglalt asztala közé beépíteni.

Aztán nem bírt magával, és bevallotta, hogy elfelejtett szólni Orbán János Dénesnek, hogy a Bulgakovba jönnének harangozni. Ez ugyanis még csak az első hírverés, magáról a versenyről és a kifundált változásokról. Az egyik legfontosabb, hogy a 700 lejes fődíjat idén ezer lejre emelik, ugyanakkor a kukker.ro-val közösen ezt megtoldották egy videós versennyel és 500 lejjel, és a Szomszédnéni is megkönnyíti a saját dolgát.

humorfeszt

Eddig ugyanis a hét legjobb versenyző produkciója után még egyszer meghallgatták a három legjobbnak ítélt versenyző ugyanazon műsorát és poénjait, hogy biztosabbak legyenek a döntésükben. Idén viszont már csak egyszer lép fel a Humorfeszt zsűrije előtt a regionális válogatásokon összeszedett hét poénzsák, a gálán már csak átveszik a díjakat.

Változik a gála helyszíne is, színházból moziba költözik, a kolozsvári Republica ezer férőhelyes mozitermében lépnek fel a leghumorosabb versenyzők és a továbbra is titkolt meghívottak. Téesz annyit elárult, hogy egyikük gyűrűt visel, felesége is van, akit nem Karinthynak hívnak, és garantáltan megtölti a mozit, ahova egyébként kétszázzal többen férnek be a nézőtérre, mint a kolozsvári magyar színházban.

Előadói verseny
A regionális válogatásokat a Szomszédnéni mini-Humorfeszteknek szánja, azaz aki fel akar lépni, számítson rá, hogy ezt már ott is közönség előtt fogja megtenni. Jelentkezni a verseny@humorfeszt.ro email címen, illetve a 0740 88 88 64 telefonszámon lehet március tizedikén éjfélig legtöbb öt perces műsorszámmal. Műfaji kötöttség nincs, pantomimtől szövegelésig bármi jöhet, ha vicces, nem sértő és nem obszcén. Obszcenitás-küszöbről Téesztől lehet tanácsot kérni a fenti telefonszámon.

Fontos kritérium az eredetiség:
Téesz figyelmeztette a jelentkezőket, hogy ne az internetről lopják a poénokat, mert tegnap Béfével elolvasták az egész internetet, megvan nekik onnan minden poén, és hamar észre fogják venni, ha valaki onnan ihletődött. És igen, ők ketten zsűriznek majd az előválogatókon, de közönséggel könnyítik a dolgukat: annak reakciója mérvadó lesz a hét legjobb poénkodó kiválasztásában.


Az első előválogatót március 12-én tartják Sepsiszentgyörgyön, március 13-án következik Csíkszereda. A marosvásárhelyi, kolozsvári és szatmári előválogatók időpontját később árulják el a fenti számon, mert most még nem tudják. Április elsején nem válogatnak, nehogy azt higyjék a jelentkezők, hogy az egész egy vicc. A döntő Kolozsváron április 23-án lesz.

A szintén szervező RMDSZ-t Bodor László az ezer lejes fődíjon kívül a humor – kultúra – kulturális minisztérium – Kelemen Hunor vonalon kapcsolta be, meg némi társadalomszervezéssel. Továbbá azzal a bevallott céllal, hogy az RMDSZ ne csak a bebetonozott, szomorú, székely kapu alatt kürtős kalácsot sütő vagy zabáló erdélyi magyarokat exportálja, hanem a felfedezendő humoristák segítségével egy dinamikus, élő Erdélyt.

Társzervezőként és imidzsexportőrként Bodor korábbi Humorfeszt nyertesekkel hencegett, mint például Felméri Péter, aki a Showder Klub humorműsor állandó szereplője, valamint tagja Fábry Sándor gegcsapatának, vagy Zsók Levente, aki tavasszal már másodszor fog szerepelni a magyarországi Comedy Central humorcsatornán.

Videós verseny
A Szomszédnéni és a Kukker idén gondolt azokra a humorgyárakra is, akik nem szeretnek kiállni közönség elé, de egy kamera mögül szívesen megmutatnák, min röhögnek annyit. A Humorfeszt nekik 500 lejes díjazású videoversenyt hirdet, amely a Kukkeren, az erdélyi videomegosztón zajlik március 1-31. között, az alábbi szabályzat szerint:

• A feltöltött videó hossza 30 másodperctől 5 percig terjedhet.
• Egy felhasználó több videóval is versenyezhet.
A versenyben szerepelhet animáció, paródia, jelenet, szkeccs, helyzetkomikum, előadás felvétele, burleszk jelenet, szóval bármi, ami vicces. Fontos, hogy a poénok eredetiek legyenek, a kisfilm nyelvezete, eszköztára bármilyen lehet, ami nem fölöslegesen obszcén vagy sértő.
Kimondottan a versenyre szánt videókat feltölteni március elsejétől ajánlott, feltöltéskor kötelező a humorfeszt-videoverseny címkét feltüntetni. Ha valaki nem bírja ki addig, és hamarabb közzéteszi, a rá érkezett szavazatokat a Kukker működtetője február 28-án éjfélkor törli. A Kukker a versenyre érkező videókat ellátja majd a lökd-a-humort sorozatcímkével is.
A videókat egy zsűri és a Kukker felhasználói bírálják el. A zsűrit Tóth Szabolcs, Bálint Ferenc, Könczey Elemér, Oláh Badi Levente és Soós Róbert alkotja, döntése 50 százalékos arányban számít bele a végeredménybe. A fennmaradó 50 százalékban a Kukker felhasználók döntenek úgy, hogy március 1. és 31. között szavaznak az illető címkékkel ellátott filmecskékre.
Az első tíz helyezett egy-egy belépőt nyer a Humorfeszt április 24-i gálájára, a zsűri a névsort április 11-én jelenti be. Az, hogy közülük ki kapja az 500 lejes fődíjat, Kukker.ro és a Humorfeszt szervezőcsapatának közös felajánlását, magán a gálán fog kiderülni. A legjobb videók bejátszásra kerülnek a Humorfeszt során a verseny előtt, után, szünetekben, körülbelül agyba-főbe.

A Scripta Kiadó munkatársai a videoversenyen – kolosszális tehetségük elismerése mellett – nem indulhatnak!

plakat


Forrás: manna.ro


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."