Színes » Érdekességek

Mikey: táncosként sokkal könnyebb csajozni

Kis táncosnak tartja magát, az általa vezetett akadémia azonban szép sikereket ér el. Ha megunja, fodrászkodik, főz, köt és horgol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

a-0087
Gulya István Mikey, Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. július 04., 08:03
1 hozzászólás. 

Öt éve jár Székelyudvarhelyre Gulya István Mikey táncos, tánctanár, koreográfus, a Magyar Látvány Táncsport Szövetség Európa-bajnokságának zsűri tagja.

Mikey Magyarországon Hip-Hop Táncakadémia Sport Egyesületet vezet, nyári táborokat tart, közben pedig fodrászkodik. A táncról, a táncosokról, illetve a Székelyudvarhelyen szervezett Európa-bajnokságról kérdeztük. Többek között azt is megtudtuk, hogy csajozni nagyszerűen lehet, ha az ember táncol.

Milyen időközönként szerveznek Látványtánc Európa-bajnokságot?

Minden évben rendezünk Európa-bajokságot, és ez az éves versenyszezon végét is jelenti.

Általában márciusban kezdjük el az előselejtezőket. Magyarországon például van hat területi döntő, aminek az utolsó fordulója a magyar bajnokság. Innen jutnak tovább a magyar versenyzők az Európa-bajnokságra. Emellett Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is tartunk kvalifikációs versenyeket. Aztán következik az Európa-bajnokság.

Hogyan lesz Európa-bajnokság belőle, hiszen csak négy ország táncosai vesznek részt?

Négy ország szükséges egy Európa-bajnokság megszervezéséhez, ahhoz, hogy ezt a nevet használhassuk. Ha csak három ország van, akkor Európa-kupának lehet nevezni.

a-0110

A világbajnoksághoz hét ország szükséges, de egyik ország versenyzői egy más kontinensről kell, hogy érkezzenek. Ha mondjuk az egyik ausztrál csapat, és van még további hat Európából, akkor az már világbajnokság.

Mit jelent a Látványtánc?

Ez egy összefoglaló név, ami különböző stílusokat foglal össze. Nem akartuk bekategorizálni, hogy csak hip-hop, latin vagy modern táncstílusú versenyeket tartunk, ezért neveztük el így. A látványtáncba az égvilágon minden táncfajta beletartozik, illetve belefér. Vannak ír szteppesek, amerikai szteppesek, de a balettól a hip-hop-ig minden.

Hogyan pontoztatok?

Megvannak a szabályok, hogy milyen technikai szempontokat kell figyelembe venni. Technika, koreográfia és összhatás, ezek egyenként 10 pontot érnek, ebből tevődik össze egy zsűritag 30 pontja. A pontszámoknak alapján pedig eldől, hogy ki hányadik helyen végez. A magyar bajnokságon 5, az Európa-bajnokságon 7 zsűritag pontoz.

Hogy szerepeltek az udvarhelyiek?

Udvarhelyet a Fortuna Dance Képviselte Csiszár Melinda vezetésével. Ők show tánccal léptek fel. Ez azt jelenti, hogy kicsit diszkósabb jellegű pörgős zenére táncoltak. Nagyon jól szerepeltek.

a-0134

Becsúszott egy-két második hely, de többnyire első helyet hoztak el. Nagyon tehetségesek, de még kezdők. Ettől függetlenül minden évben a folyamatos fejlődést látom. Egyre jobbak és jobbak.

Mi kellene ahhoz, hogy jó táncos legyek?

Azt mondanám, hogy tanulj néptáncot, dzsessz táncot, klasszikusabb alapot, és hip-hop-ot, illetve egy kis boogie-woogie-t. Ha boogie-woogie-zni tudsz, akkor már értesz egy picit a társas táncokhoz is.

Nem szabad feladni. Nehéz megtanulni táncolni, még akkor is, ha van érzéked hozzá, mert az ember számára nem egy természetes mozgásforma, amikor megmondják, hogyan lépj, mozdulj. Ezt meg kell szokni.

Mennyi idő alatt válik valakiből profi táncos?

Az első félév arról szól, hogy felfogod, melyik a jobb lábad és a bal kezed. Aztán elkezded ezeket használni. Ekkor még nem látszik, hogy tudnál táncolni. Az első félév után kezded el élvezni - nem kell koncentrálj arra, ha valamit mutatnak, akkor azt hogy kell csinálni. Az első év után kezd el látványosan fejlődni a mozgásod. Ez legalább heti két alkalmat jelent, de jobb az elején a heti három alkalom. Heti kétszer vagy háromszor másfél óra.

a-0143

Nem elég megtanulni a lépéseket, valami pluszt bele kell vinni, hanem nem leszel jó soha benne. Aki táncol, az nem feltétlenül érzi a zenét, az igazi táncos viszont igen, sőt ennél sokkal többet ad hozzá.

Világviszonylatban hol helyezkednek el a magyar táncosok?

Eléggé az élvonalban vannak, de nincsenek elismerve. Akit elismertek, az külföldön dolgozik. Például az óceánjáró hajókra a legtöbb táncos Magyarországról megy ki. Van, hogy egy külföldi rendező rakja össze a koreográfiát, de akkor is nagyrészt magyar táncosok vannak benne, mert nagyon jók.

Te tanulsz még?

Nem, legalábbis nem úgy. Eljárok kurzusokra, workshopokra, továbbképzésekre, de heti rendszerességgel tanítok, ezzel foglalkozom, persze közben is tanul az ember. Heti hat napot biztos tanítok, ha fellépés is van, vagy színházi előadás, akkor heti hét napot is. Naponta 3-6 órát. Legalább hármat.

Hip-hop táncakadémiát is vezetsz.

Alelnök vagyok és koreográfus. Volt egy régi egyesületem, ami felbomlott, közben megismerkedtem Tárnok alpolgármesterével Radics Ernővel, aki azt mondta, hogy csináljunk egy sport egyesületet, és így jött ez a dolog. A hip-hopot mindenképpen szerettük volna tovább vinni, emellett persze más táncokat is. Azért hip-hop a neve, mert ez elég vonzó a fiatalok számára.

a-0140

Táncakadémia pedig azért, mert ezt a katonás vonalat képviseljük. Például a ruhám összerakottabb, nem a street vonal, hanem a komolyabb. Nem töltünk be akadémiai funkciót, ez csak a nevünk. Kilencven leigazolt gyereket tanítunk, de ezen kívül Győrben, Csornán, Kapuváron, Pesten, Tárnokon tanítok. Minden városban vagyunk egy-két napot, aztán megyünk tovább.

Mivel foglalkozol a táncon kívül?

Forgattunk videó klipet, ott például a helyszínt én szerveztem le, forgatókönyvet írtam, megcsináltam a főszereplő haját, mert fodrászkodom is. Készítek hajtetoválást, néha ruhákat tervezek. Tudok kötni, varrni, horgolni, mert megtanultam nagymamámtól minden ilyen jellegű dolgot. Nincs a főzéssel sem problémám. Ezek mind hobbik, hogy ne unjam meg a táncot. Mert, ha mindig ezt csinálod, akkor egy idő után meló lesz, bele lehet fáradni. Ilyenkor kellenek a kikapcsolódós hobbik, mert kocsmába sem járhatsz minden nap.

Hogy lett belőled táncos?

Elkezdett érdekelni ez a Michael Jackson-os vonal, ezért lettem Mikey is, és elkezdtem csinálni. Tetszett egy lány, akiért lementem egy táncpróbára - a lány nem jött össze, a tánc maradt. 13 évesen kezdtem el táncolni, 15 évesen megvolt a saját csoportom, 16 évesen Ausztriában Európa-bajnokságon másodikok lettünk. 24 gyereket tanítottam. Azóta tanítok.

Ez is a végzettséged? Táncos vagy?

Hivatalos végzettségem pincér.

Miről álmodozik egy nagy táncos?

Nem tudom, hogy egy nagy táncos miről álmodozik, de egy olyan kicsi, mint én például, egy olyan show-t szeretne, amit teljesen ő készít el. Saját táncosaimmal, az általam készített hajakkal, az általam készített koreográfiával csinálni egy performanszt. Sok emberrel dolgoztam, LL Juniorral, Király Lindával, a Dolly Rollal, Fenyő Mikivel - sok műfajból sok emberrel. Így gondolom, lenne hozzá némi tapasztalatom.

Egyelőre az a célom, hogy nyissak saját termet, vannak tanáraim, akik az én kezem alá tartoznak.

Van magánéleted?

Nincs, nekem a tánc az életem. És ebbe az életbe tartozik minden.

Könnyebb egy táncosnak csajozni?

Sokkal. Egyrészt, mert jobban tud kommunikálni a csajokkal, jobb a testbeszéde és másabb a táncos személyisége. Az arányok is nagyon jók. A táncosok 90 százaléka nő, 10 százaléka férfi. Csajok között táncolsz, így könnyebb. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy táncoljon, ha nem is lesz táncos, de táncoljon.

Ugyanakkor nehéz egy fiút rávenni arra, hogy táncoljon, mert cikisnek érzi először. Ez egyébként nagyon nem igaz, mert pont ez az előnye: ha jól táncolsz, akkor könnyebben csajozol. Engem is cikiztek, alig vártam, hogy elmenjek az általánosból, mert folyamatosan kaptam az ívet. Középiskolában kinyílt a világ. Onnantól kezdve buli volt az élet, és ma is az.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
riopassiones
2014-07-04 10:48:06
Congratulations...
WOW.Congratulations!Just be yourself&feel free&try to be modest forever...VIVA SAMBA!VIVA LIBERTAD...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."