Színes » Érdekességek

Napkutyát fogtunk

Nem kell a sintért riasztani, csak egy ritka égi jelenséget sikerült lencsevégre kapni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Ugat róla, hogy napkutya | Fotó: Kakasy Botond
Ugat róla, hogy napkutya | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. január 22., 09:17
0 hozzászólás. 

Szerdán, a déli órákban vált láthatóvá a ritka légköri fényjelenség a Cekend-tetőn. A melléknap(ok) fehér vagy színes foltokként jelennek meg a Nap körül, ami akkor látható ha a légkörben több tényező is együtt áll. Esetünkben jól látható a Nap mindkét oldalán kialakult színes folt, illetve halványan felfedezhető a felső részén is. 

naphalo napkutya melleknap

Később egy szivárványszerű félkör is képződött a napkorongtól észak-keletre, amelynek csúcsa a Nap felel mutatott, ezt még a város területéről is jól lehetett látni.

Melléknap (wikipédia):


A melléknap (parhelia) vagy naphalo (napkutya néven is említik, de ez nem a tudományos elnevezése a jelenségnek), egy a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük.


A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. A jelenség általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is.

Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg.


Éjszaka hasonló módon alakulhat ki a mellékhold jelensége, azonban az jóval halványabb, így észrevétele is nehezebb. Főleg telihold idején figyelhető meg halvány, fehéres fényfoltokként. 

Hasonló jelenséget 2013 októberében fényképeztünk, akkor Székelyudvarhely fölött.

Ha tudod, mi a magyarázat a második légköri jelenségre, vagy sikerült neked is lefényképezni valamelyiket, küldd el nekünk a szerkesztoseg@uh.ro címre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."