Színes » Érdekességek

Most te lehetsz a fény az éjszakában

Péntek éjjel villogj a város utcáin. Nem szokványos bringázásra hív a Szekler Teker.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

led bicikli kik-1
Világíts, hogy lássanak.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. szeptember 16., 14:34
0 hozzászólás. 

A Night Ride nevet kapta az az új akció, amellyel a Szekler Teker baráti társaság és a Bringázz, Udvarhely! mozgalom a biztonságos biciklizésre szeretné felhívni a figyelmet. Ennek is az egyik igen veszélyes részére, az esti biciklizésre.

A kerékpárra szerelt lámpa ugyan sokat segít abban, hogy lássunk a sötétben, de nem elég az, ha a kerékpáros lát. A balesetek elkerüléséhez ugyanolyan fontos, hogy a kerékpárost is lássák. Az esti biciklizésre az átlagos biciklilámpáknál jobban felszerelt „világító" bringásokat várnak, így az összegyűlt kerékpárosok egyfajta fénytengerként fognak végighömpölyögni a város utcáin.

A figyelemfelkeltő akció aktuálisabb, hiszen egyre korábban sötétedik. Az eseményen való részvétel kizárólagos feltétele a törvény által előírt láthatósági felszerelés megléte: fényvisszaverő ruházat, láthatósági mellény vagy láthatósági pánt, első-hátsó fények, küllőprizmák, vagy ezt helyettesítő küllőfények. A bicikli és utasa „feldíszítése", mindenkinek a fantáziájára van bízva.

Így tedd fényesebbé a bringád

Megnéztük, miként lehet fényárba öltöztetni a kerékpárt némi otthoni barkácsolással. Ez sajnos nem megoldható legalább egy kisebb összeg ráfordítása nélkül. A kerékpáros üzletekben kapható LED-es, izzószálas, elemes, vagy dinamós, fehér, illetve piros fényű világítókon túl látványos megoldás lehet a LED-sor.

Ezt már méterszámra is vásárolhatjuk, ára a LED-ek nagyságától, teljesítményétől és színétől függ – tájékoztatott Szakács József világítástechnikában jártas szakember. A legolcsóbb fehér fényű LED-sort már 5 lej/méterért megvehetjük. Ehhez akár ötméteres kiszerelésben is hozzáférhetünk, ami egyben vagy kisebb darabokra szabdalva is használható. Egy öt méteres szalaggal az egész biciklit betekerhetjük.

led bicikli-1

A LED-sornak öntapadós a háta, így akár fel is ragasztható, de ha nem szeretnénk végleg a bringán hagyni, akkor rögzítsük egyszerűen néhány műanyag kötegelővel.

Aki nem elégszik meg az egyszerű LED-ekkel, az választhat a nagyobb méretű, így értelemszerűen nagyobb teljesítményűből is, illetve feldobhatja színes világítókkal is. Igaz, az ár is felkúszik megközelítőleg 17 lejre méterenként.

led bicikli-6

Aki a színes LED-eket választja, annak egy Control Box-ot is be kell iktatnia, amivel irányítani tudja, hogy éppen milyen színűen világítsanak a LED-ek. Ez körülbelül 26 lejbe kerül, de cserébe távirányító is jár, amivel gombnyomásra színt válthatunk, vagy választhatunk a négy előre programozott mód közül, és ki-be kapcsolhatjuk.

led bicikli-5

Még szükségünk van egy áramforrásra is, aminek egy 12 voltos akkumulátornak kell lennie. Egy kisebb méretű 1,2 Ah-s aksi 25 lej körül van, amivel az öt méteres kisebb teljesítményű (de ez is kiváló fényű) LED akár 3 órát is világít, amíg a nagyobb fogyasztású legalább 1 órát. Természetesen aksiból is vehetünk nagyobbat, ötven lej felett már 5,5 Ah-at kapunk ami ötször tovább működteti a LED-eket. Igaz, itt már méretben is és súlyban is nagyobb áramforrást kell magunkkal cipelnünk. Az aksit is egyszerűen rögzíthetjük az ülés alá vagy az üléscsőre egy kicsit vastagabb kötegelővel vagy széles ragasztószalaggal (Duct Tape). Bár az akkumulátort feltöltve vásárolhatjuk meg, a későbbi használathoz szükségünk lesz egy 12 voltos töltőre, amit autóalkatrész üzletben szerezhetünk be.

led bicikli-2

Az alap ötméteres LED-sor és hozzá a kisebb akkumulátor 50 lej alatt megoldható, további extrákkal viszont akár triplája is lehet az összeg. Ha lejárt a felvonulás, a LED-ek tovább hasznosíthatók, a gyerekszobában, konyhában, folyosón, karácsonyfán hangulatvilágításnak, így az alkalmi beruházást sem kell megbánnunk. Ezeket bármelyik hobbi elektrotechnikai üzletben megvásárolhatjuk.

Ennél könnyebben is hozzá juthatunk fénydekorációhoz, ha Szekler Teker közösségi oldalán jelentkezünk az eseményre és kisorsolnak, ugyanis a jelentkezők között különböző fénydekorációkat és láthatósági mellényeket osztanak ki.

led bicikli-8

Aki kedvet kapott az esti bringázáshoz és szeretne része lenni a fényárnak, azt szeptember 18-án, pénteken 21 órára várják a városi parkban a szervezők. Ahonnan a következő utat teszik meg: városi park – Városháza tér – Bethlen Gábor utca – Kisköved utca – Bethlen negyedi park – Céhek utca – Bethlen Gábor utca – Villanytelep utca – Városháza tér – Kossuth Lajos utca – Rákóczi Ferenc utca – körforgalom – 1918. december 1. utca (a Merkúr áruház első parkolója).

A parkolóban egy rövid bemutatóra is sor kerül, amelyen a szervezők szemléltetik az éjszakai láthatósági felszerelések fontosságát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."