Színes » Érdekességek

Fából kötik a csokornyakkendőt

Valójában nem kötik, hanem kivágják, pácolják és lakkozzák, majd az ingen nem mindennapi kiegészítőként talál helyet a fanyakkendő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Patore28
Ők kötik fából a nyakkendőt
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. december 08., 13:43
0 hozzászólás. 

Egy karácsonyi ajándékból merítették az ötletet. Panaite Tomi és Szakács Réka gondoltak egy nagyot, majd márciusban belevágtak a kivitelezésbe. Megnéztük a Patore', kézzel készített fannyakkendőket.

Szövettel nem tudnánk labdába rúgni

Úton Keresztúr felé beszélgetünk Rékával és Tomival. Nevetve mesélik, hogy minden egy karácsonyi ajándékból indult: Tomi kapott egy szövetből készült csokornyakkendőt. Vagánynak találták, aztán eldöntötték, hogy ők is készítenek egyet, de nem szövetből, mert az már túl elcsépelt, s azzal nem is nagyon tudnának piacra törni.

Patore1

Elkezdtek gondolkodni, guglizni, majd sorra jöttek a tervek: lehetne üvegből, de azt túl nehéz elkészíteni, akkor legyen fából, hiszen környékünkön kedvelt nyersanyag a fa, könnyen be lehet szerezni az alapanyagot.

Végül ennél maradtak, és már márciusban legyártották az első, fából készült csokornyakkendőt. Azt az első példányt féltve őrzik otthon.

Patore3

Mivel egyikük sem ért az asztalos mesterséghez, sok fejfájást okozott például az is, hogy kivágás után mennyit kell csiszolni, mivel és mennyit kell pácolni, lakkozni a nyakkendőt. De nem csak a termék kitalálásán, hanem az új vállalkozás nevén is sokat agyaltak. A név, a Patore' egy mozaikszó, azaz a PAnaite, a TOmi és a RÉka szavakból rakták össze. A brand megvolt, az első nyakkendő is, nem maradt más hátra, mint legyártani a többit, s piacra dobni a fanyakkendőket.

Zizinek nézték őket

„– Egy jó ideje újra divat a csokornyakkendő, és most, hogy kitaláltuk a fás dolgot, minden egyértelmű lett" – fogalmaz Réka, és hozzáteszi, hogy a szűk baráti kör és a család először nem állt ennyire pozitívan a dologhoz. Miután lefutották a „mit akartok ti?", „miről van szó?" „normálisak vagytok?" köröket, tényleg belevágtak. Azóta már nem nézik szkeptikusan őket, bár még mindig akadnak olyan ismerősök, akik széles mosollyal az arcukon faggatják őket az ötletükről.

Patore4

Tomi például munkahelyén is elmesélte elképzelésüket egyik kollégájának, akitől tanácsot is kért a munkafolyamatot illetően, így jött a képbe Zoltán, aki asztalossággal is foglalkozik. Zoltán műhelyébe megyünk.

A munkafolyamatot valahogy úgy kell elképzelni, hogy Tomi és Réka kitalálják a formát, a mintát, majd odaadják Zoltánnak, aki sorozatban készíti az ingek kiegészítőit. Van, hogy együtt vágják, pácolják, majd lakkozzák, végül Zoltán felesége is besegít abban, hogy a gumipántot rávarrják, amivel könnyedén felölthető a nyakkendő.

Az első mégis udvarhelyi volt

A terjesztést, eladást főként Tomi és Réka végzik. Székelyudvarhelyen például a Suszti Divatáruban lehet beszerezni a Patore' termékeket, de online rendelésre is lehetőség van. Erről Tominak eszébe jutott az első házhoz rendelés története. Azt mondta, nem nagyon akartak környékünkön hirdetni, ezért a Facebook- és a reklámkampányt is az ország nagyobb városaira lőttek be. Meglepődtek, amikor Tomi csomagolni kezdte a nyakkendőt, hiszen azon egy székelyudvarhelyi cím szerepelt. Az első kiszállított nyakkendőt maga vitte a kuncsafthoz, és meg is köszönte személyesen, hogy tőlük rendelt, így a kiszállítási árat is megspórolta a vevő. Azóta küldtek már Temesvárra, Bukarestbe, Kolozsvárra és természetesen Székelyudvarhelyre is nyakkendőket.

Patore6

Azt is kitalálták, hogy apró ajándékot tesznek minden egyes megrendelt fanyakkendőhöz, kis csokit, vagy illatosítót rejtenek el a faforgáccsal kibélelt dobozba.

Tomi, hogy népszerűsítse a terméket, „ráírt" több romániai „sztárra" a Facebookon, megkérdezte tőlük, hogy elfogadnának-e egy ajándékot. A celebek természetesen igent mondtak, sőt Andreea Bănică még ki is posztolta a közösségi oldalon a nyakkendővel készült képet. Kapott már fából készült nyakkendőt Ciprian Marica, Marius Moga és Cătălin Măruță is.

Patore12

Egyelőre Románia és Magyarország a piacuk, ezért nagyobb városokban található üzletekkel is megpróbálják felvenni a kapcsolatot. Legutóbb Kolozsváron egy dizájnkiállításon vettek részt, ahol találtak is egy partnert. Egy olyan cégről van szó, amely kézzel készült ruhadarabokat és kiegészítőket forgalmaz. A kolozsvári megbeszélés óta már Patore'-nyakkendőkkel is foglalkozik az ottani üzlet.

Nem csak hipszterek hordják

Réka nagyon vegyes öltözethez, de a nagyon elegáns viselethez is ajánlja a csokornyakkendőt. „Nem kéri az öltönyt, a zakót és nem feltétlenül lagzis cucc. Szerencsére a hipszter irányzatba is illik, így ők is vásárolnak. Van például bajusz formájú nyakkendőnk is" – magyarázta Réka.

Patore19

A lány fő munkaidőben teherszállítás-szervezéssel foglalkozik, és Tomi is másodállásban áll a nyakkendők mellé. Rengeteg tervük van, nem állnak le a csokornyakkendőnél, sőt már mandzsettagombot, nyakkendőtűt, bank- és névjegykártyatartót is készítenek, mindezeket fából. Nem beszélve a fadobozokról, amibe termékeiket csomagolják.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szeretnének elérni a nyakkendőbiznisszel, mindketten, szinte egyszerre vágták rá, hogy ebből szeretnének megélni, és persze az sem lenne rossz, ha mondjuk, olyan világmárkákkal egy lapon emlegetnék a Patore'-t, mint a Zara. „Hiszek abban, hogy ha az ember valamit nagyon jól akar csinálni, és odaáll mellé, akkor az összejön" – fogalmazott Réka.

Patore24

Eddig több mint 400 fanyakkendőt adtak el. Volt olyan kuncsaftjuk is, aki egy csutakot küldött és arra kérte őket, hogy abból a bizonyos fából készítsenek neki öt darab nyakkendőt. „Igen, küldött egy csutakot, mert azzal a fával foglalkozik, s mindenképp ebből kellett neki a nyakkendő" – mesélte nevetve Tomi.

Patore27

Egyébként dió-, akác-, tölgy-, és cseresznyefából készülnek a nyakkendők, és azzal is szerencséjük van, hogy akár hulladék fából is előállítható a kisméretű kiegészítő. Eddig nyolc típusú nyakkendőt készítettek, ezek közül lehet rendelni, de igény szerint, akár a leendő tulajdonos nevét is belegravíroztatják a fába.

Egy nyakkendő magából a fából készült csokorból, a gumipántból és egy fémcsatból áll.

Patore16

A legkedvesebb sztorijuk egy lagzihoz kötődik, egy leendő ara arra kérte őket, hogy készítsenek egy bizonyos zöld anyagból és persze fából nyakkendőt, mindezt azért, mert a férjjelöltnek ugyanolyan színű cipő készült, ugyanabból a bőrből. Volt olyan megrendelésük, ami öt nyakkendőt jelentett, mind egyformát, és a megrendelő Mexikóba vitte a koszorús fiúknak.

Terveik közt szerepel, hogy Székelyudvarhelyen nyitnak majd egy műhelyt, ahol nem csak csokornyakkendőket, de normál, fából készült nyakkendőket is készítenek majd.

Patore11

Mire a műhelybe érkeztünk, már mindent tudtunk a fából készült ötletről, igaz, élőben, kézben fogva teljesen más, mint mondjuk a Facebook képek alapján. Mi is felpróbáltuk, s már alig várjuk az alkalmat, hogy fából kössük a csokornyakkendőnket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."