Színes » Érdekességek

2017 fája a vadalmafa, madara a tengelic

Az állat- és növényszeretet napján számba veheted a vadállomány 2017-es választottjait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Tengelic (Carduelis carduelis)
Tengelic (Carduelis carduelis)
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. május 15., 14:18
0 hozzászólás. 

Világszerte csökken a vadvilág növényeinek és állatainak száma. Ezért minden évben egy magyar természetvédelmi egyesület kiválasztja a biológiai sokszínűséget fenntartó egyes fajokat. Romániában az ilyen állományokat az 57/2007-es sürgősségi kormányrendelet védi, amit a romániai WWF, a SOR és Natura 2000 szervezetek programjai promoválnak.

A 2017-es év madara a színes tollazatú tengelic, ami Európától-Ázsiáig elterjedt pintyféle. Az év madara szavazáson a fülesbaglyot és házi verebet utasította maga mögé. A szavazást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bonyolította le, és teszi ezt már 47 éve.

Az év madara program célja olyan fajok és madárfajok széleskörű ismertetése, amelyek védelmében a lakosság szerepet játszhat. Idén főként a gazdálkodók figyelmét hívják fel a tengelic figyelésére és védelmére, mivel a tengelic a falvak gazdasági területeinek gyakori költőfaja, de előfordul a kertek, parkok övezetében is.

A tengelic állományait a lakosság, egész évben kihelyezett itatókkal és téli etetéssel (magvakkal), esetleg fészekanyaggal (széna, szalma) tudja segíteni.

Szeretnéd, ha vadalmafa lenne?

A 2017-es év fája a vadalma lett. A vadalmafa fontos szerepet játszik a nemes almák termesztésének vadalanyaként. Oltáskor ugyanis egy vadalmafa csemetét oltanak be egy kívánt almafajtával és ez biztosítja a későbbiekben az almafa ellenálló képességeit.

A vadalmafát permetezés nélkül sem bántja a lisztharmat, a mozaikvírus, a varasodás és elég jó a fagytűrő képessége is. A jövőre való tekintettel ezek a tulajdonságok felértékelődnek, mivel a klímaváltozás komolyan próbára teszi a mosatni almafajok rezisztenciáját. Emellett a vadalmafa virágja méhlegelőnek számít, gyümölcse pedig a szarvasok, őzek, vaddisznók, madarak táplálékának.

Azért került a veszélyeztetett fafélék listájára, mert ritkulásával a termőkorú fák nagy távolságra kerültek egymástól és ez megnehezíti a kölcsönös beporzást, emellett a vadak károsítják a sarjait.

Béka nászruhában

A 2017 év kiemelt vadonélő növényei és állatai még a híres nászruhás kékbéka, ami csak néhány hétig kékül be a párzás idejére. Az év gombája a világító tölcsérgomba, a vadvirágok közül pedig a hóvirág került újra fel a listára, mert annak ellenére, hogy védett növény, még mindig eléggé ritkítják, nemcsak virágját, hanem hagymáját is.

A rovarok közül a látványos agancsokkal (rágók) rendelkező szarvasbogár, a halak közül a harcsa és az év emlőse a nagy szemű, párnázott tappancsú pele, vagy helyesebben a mogyorós pele, aminek érdekessége még, hogy októbertől egészen tavaszig téli álmot alszik. A különleges kék nászruhát magára öltő mocsári békáról ide kattintva nézhetsz videót.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."