Színes » Érdekességek

Sárga gyémántot árvereznek New Yorkban

A New York-i Christie's aukciósház októberi árverésén egy különlegesen ritka, élénksárga színű, 32,7 karátos gyémánt kerül kalapács alá

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. augusztus 30., 07:52
0 hozzászólás. 

 

 

Az előzetes becslések szerint a különleges drágakő leütési ára akár a 8 millió dollárt is elérheti. A gyémántok minőségi osztályozásával és értékbecslésével foglalkozó Amerikai Drágakőtani Intézet (GIA) a rendkívül ritka és hihetetlenül élénk, illetve intenzív színükről ismert Fancy Vivid gyémántok családjának egyik legkülönlegesebb darabjaként azonosította a mélysárga, körte-alakú ékkövet.

"Ennek a Vivid Yellow kőnek úgy izzik a színe, amihez hasonlót még sohasem láttam" - mondta a Christie's amerikai intézményeinek ékszerrészlegét vezető Rahul Kadakia, aki szerint ilyen vételre csupán "egyszer az életben van lehetősége" egy igazi gyűjtőnek.

A sárga gyémántok különleges színét a szerkezetükben lévő szénatomok egy részének a helyébe beépülő nitrogénatomok adják. Minél több van belőlük, annál mélyebb színe lesz a kőnek. Az aukciósház szerint a Vivid Yellow akár túlszárnyalhatja a karátonkénti 203 ezer dolláros árat is, amelyet 1990-ben fizettek ki egy londoni aukción a 18,49 karátos Golden Drop (Arany Csepp) elnevezésű sárga gyémántért.

A szakértők szerint a színes gyémántok árai az utóbbi években jelentős növekedésnek indultak. "Az ékszerekre már jó ideje biztos és könnyen kezelhető hosszú távú befektetésként tekintenek, ezért a gyémánthoz hasonló, kézzel fogható és hordozható vagyontárgyak iránti kereslet fellendülése nem számít teljesen váratlannak a gazdasági nehézségek idején" - mondta a szakember.

A várakozások szerint a 32,7 karátos, foglalat nélküli sárga gyémánt lesz a New York-i aukciósház október 18-i ékszerárverésének központi darabja. A licitet megelőzően a drágakő világkörüli turnéra indul londoni, genfi és hongkongi állomásokkal. A Christie's decemberi árverésén a néhai Elizabeth Taylor - becslések szerint - több mint 100 millió dollár értékű ékszerei kerülnek kalapács alá.

Forrás: MTI



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."