Színes » Érdekességek

Egylejes sztori a pénzről

Megrongálódott, elszakadt, sérült pénzt kaptál vissza az üzletben, de nem tudsz megszabadulni tőle? Vissza már nem veszik? Van megoldás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. január 19., 18:12
0 hozzászólás. 

A minap egy kollégám hívta fel a figyelmet arra, hogy mi történik akkor, ha elszakadt pénz kerül hozzád és nem tudsz megszabadulni tőle? Egy vásárlás során visszajáróként kapta a megsérült egylejest, amit három kisüzletben sem vettek el tőle, mondván, hogy szakadt pénzt nem fogadhatnak el.

Bedohazi

Fotó: Kakasy Botond

A történetet könnyű rövidre zárni, ha időben, például a kasszánál észrevesszük, hogy hiányzik egy darab a papírpénzből: ne fogadjuk el mi sem.

De nem figyeltünk és egy adag más értékű bankjeggyel szakadt pénzt kaptunk kezünkbe. Ilyenkor megpróbálunk vásárolni vele, túladni rajta, de van, hogy nem sikerül. Erre is van megoldás.

Több bankfióknál érdeklődve megtudtuk, hogy elméletileg minden üzletben el kellene fogadniuk a megrongálódott pénzt. Akkor van baj, ha a bankjegyen a sorozatszám sérült, nem olvasható vagy hiányzik – ebben az esetben irány a bank. Sokan úgy vélik, hogy csak és kizárólag a Román Nemzeti Bank fiókjaiban kötelesek beváltani ezeket. Ez korántsem így van.

Minden olyan bankfiókban beváltják a megrongálódott bankjegyeket, amelyek kapcsolatban állnak a Román Nemzeti Bankkal, persze bizonyos, jól meghatározott feltételek mellett és bankonként változó illetéket számolnak fel a sérülés mértékétől függően.

Van olyan pénzintézet, ahol csak azokat a sérült bankjegyeket váltják be, amelyeken a két sorozatszám közül az egyik teljesen, míg a másik legalább 25 százalékban látható és nem rongálódott. A sérülés nagyságától függően nőhet, illetve csökkenhet az illeték értéke.

A használt bankjegyeket általában a tulajdonosa is forgalomban hagyja, viszont amelyekből hiányzik egy darab azokat igyekeznek beváltani vagy számlára helyezni.

Ha nem nagy összegről van szó, akkor egyszerűen levásárolják, túladnak valahogy rajta. Végül esetünkben is ez a jól bevált módszer maradt: ugyanott több bankjegy közé helyezve „levásároltuk" ezt a rettentő nagy összeget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."