Színes » Érdekességek

Eltűnő mesterségek nyomában: a szíjgyártó

Szíjgyártó, nyerges volt, azt tanulta. Lószabónak tartja magát, de még bányászott is harminc éven át. Az utolsó élő szíjgyártó mesterrel beszélgettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

2012_0206_szijgyarto
2012_0206_szijgyarto
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. február 06., 18:26
0 hozzászólás. 

„Mesterem másodmagával nyitotta meg a műhelyt, három hónapja volt s a másikot kifizette, mert szerette az italt. Mesterem spórló ember volt, kifizette s elment volt a másik, akkor vett fel engemet. Mesterem, Pózna Dávid" – így kezdi történetét Rudolf Nándor – bár őt mindenki csak Nándi bácsinak szólítja. A mesterrel szerény otthonában beszélgettünk, miközben felelevenítettük a múltat.

2012_0206_szijgyarto

Fotó: Kakasy Botond

A mesterember már a nyolcvanas éveit járja, így történetünk messzire nyúlik vissza. Mesterségét 1944-ben kezdte, három évig volt Baróton Pózna Dávid inasa. Itt tanulta el a szakma csínját-bínját.

 

A felszabaduláskor adtak egy pár Burger csizmát,

vagy egy rendruhát, akkor divat volt. „A három év alatt megvolt a kosztpénzem" – emlékszik vissza Nándi bácsi. Három év után az inasokat szélnek eresztették és vették fel a következőket, hogy ne kelljen fizetni. Rudolf Nándor a szíjgyártás mellett bányaipart is tanult, így 1947-ben a bányában kezdett dolgozni.

Miközben az bányász szakma lépcsőfokait járta, bekerült Udvarhelyre. Itt egészen 1977-ig munkálkodott a bányásziparban, majd amikor ez is kezdett alábbhagyni, illetve több munkafolyamatot is gépiesítettek, más megélhetés után nézett. Ekkor kanyarodott vissza másik tanult szakmájához, hiszen, ahogyan ő fogalmazott: „én lószabó vagyok".

2012_0206_szijgyarto

„Valahová el kellett húzódni. Ismertek a szakik, mert aki szíjgyártó volt itt Udvarhelyen az is valamikor csizmadia volt. A kisipari szövetkezet nyitott egy szíjgyártó műhelyet, oda transzferrel mentem át. Szíjgyártó munkásként dolgoztam, volt egy főnököm ő vállalta a munkát s mi a munkatársammal csináltuk. 1980-ba átmenetem a siménfalvi szövetkezet műhelyébe, majd '82-ben eljöttem nyugdíjba. Még Siménfalván tanítottam ki három inast, mert a siménfalvi szíjgyártó sem volt tökéletes szakember. Ő is úgy tanulta idősebb korában. Siménfalván mindenki szíjgyártó akart lenni" – kacagja el magát a mester.

2012_0206_szijgyarto

Nándi bácsi nyugdíjas éveiben egy kis mellékes keresetért otthon vállalt el egy-egy javítást. A ház pincéjében alakított ki egy kis műhelyt. A jó mesterembernek még csak híre sem kellett menjen, hisz a környéken mindenki ismerte. A kollektív megszűnésével az emberek visszakapták a rossz hámokat, amelyek legtöbbször Nándi bácsinál kötöttek ki. A javítások mellett a teljes hámok készítése is egyre gyakoribb rendelés volt.

2012_0206_szijgyarto

„A fiam is beletanult a szakmába, s bár ő járt szakiskolába, szabadidőnkben ketten csinálgattuk a javításokat. Teljes hámot csak úgy vállaltam, hogy a megrendelő itt várt, amíg kivágtuk az anyagból darabszámra, hogy miből mi lesz. Mert egyszer én is mentem, hogy vegyek bőrt, s az eladó azt mondta ebből pár hám kitelik, de tudtam, hogy nem lehet mind beletenni. Ha két lovat beterítettem vele, akkor elégnek kell lennie, ha a szíjgyártó a felét el nem lopja, mondta az árus. De köszönöm, tudom én, hogy mihez mennyi kell" – mesél az árusok trükkjeiről.

 

Agyonütötték a mezőgazdaságot, agyonütötték az ipart

A mezőgazdaság hanyatlásával és a gépiesedéssel egyre kevesebb lovat tartanak, ezért munka is kevesebb van, a szakma kezdett leépülni. „Udvarhelyen az utolsó vagyok, aki tanultam a szakmát" – mondja nem ok nélküli büszkeséggel a szíjgyártó.

Ma már Nándi bácsi sem dolgozik, csak az ismerősöknek, ha akad egy-egy javítanivaló munka, azt bevállalja. A saját keze munkáját nemhogy ő, de még a piacon is megismerik, s megmondják, hogy ezt Nándi bácsi csinálta.

2012_0206_szijgyarto

Az öreg mestert kis kérlelés után sikerült rávennem, hogy lemenjünk a műhelybe. A pince torkát elhagyva a házi kedvenc őrzi a műhely ajtaját. Nem mintha azt úgy kellene őrizni, csak a hideg elől ide van elrejtve az eb. Rögtön a gazdája tenyerébe nyomja két mancsát, így üdvözli őt.

A műhelyben, mint a kórházi műtőben, minden a helyén, a legnagyobb figyelemmel elrendezve pihen. Egy igazi mester sosem tudja letenni a szerszámot, így műhelye szinte naprakész. Nándi bácsi kézbe is kapott egy bőrdarabot és már mesélte is a munkafolyamatot.

2012_0206_szijgyarto

Az anyag kettőbe hasított marha méretében kerül a műhelybe. Első lépésben a bőrt állapotától függően kezelik, majd a szabályozható kés segítségével méretre vágják. Ha az anyag túl vastag, akkor szintén állítható serfoló késsel gyalulják a megfelelő méretre. Ha az anyag vékony, akkor duplázzák – mindig a funkciónak megfelelő keménységre kell összeállítani.

Az összevarrásnál speciális szerszámmal alakítják ki a rovátkát, hogy „a cérna belehaljon". Ezután a varrószéken összevarrják a különböző elemeket, majd szappanos vízzel kezelik, ez fényt ad neki.

2012_0206_szijgyarto

A műhelyben minden visszakerül a helyére, majd Nándi bácsi zárja az ajtót utánunk. Nincs nagy érték odalent, csak számára, a szerszámok legjavát például saját maga készítette.

Hogy mikor nyílik újra a műhely ajtaján a zár, nem lehet tudni. Talán már holnap berobog valaki egy szakadt hámmal, de az is lehet, hogy most csuktuk be végleg a szakma ajtaját.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."