Színes » Érdekességek

Állatmentés a Csere utcában

Egy fa tetejére szorult kifejlett nyest keltett riadalmat vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Hétfőn délben szabadult.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

szines_Nyestmentes
szines_Nyestmentes
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 12., 15:10
1 hozzászólás. 

Valószínűleg tyúkra vagy galambra vadászó nyest akadt fenn egy felső Csere utcai diófa ágain vasárnap este: az állat farka olyan szerencsétlenül akadt meg két ág között, hogy segítség nélkül képtelen volt kiszabadítani magát. A kínlódó állatra dr. Szabó József hívta fel a figyelmet egy közösségi oldalon megosztott fotóval.

11 óra 29 perc: Stábunk helyszínre érkezésekor, fél tizenegy körül az állat még ott vergődött a fán, néha közel szálló madarak vették körül. A 45 éve itt élő Berze Erzsébet elmondta, hogy a nyest tegnap este óta van a fán. „Hallottam, jöttem ki, s látom, hogy a madarak, a szarkák köröznek felette s ott vergődik" – mondja az idős asszony.

szines_Nyestmentes

Fotók: Csedő Attila

A szomszéd, a 71 éves Sepssy Sándor születése óta itt él – mint mondja, a tyúkjai közül görény ölt meg kettőt is tavaly, de nyestet még nem látott. Szerinte ez veszélyesebb, mert a tojást is megeszi, nagyobb kárt tesz benne

Videó: Csedő Attila

11.35: Megérkezett a helyszínre Ambrus László környezetvédő, az Agora Munkacsoport részéről, majd szemrevételezve a helyszínt és a körülményeket, elment egy ipari alpinistáért.

11.40: A szomszédok közben kezdtek össze- és kigyűlni a kapuk elé („Ilyent az Animal Planet-en se lát az ember!"), végignézni a mentési „akciót".

11.45: A helyszínre érkezett Péter Szilárd, akinek szintén Szabó József szólt – a környezetvédő fiatalember ugyanis vállalta, hogy felmászik a fára és lehozza az állatot.

11.49: Szilárd felmászott, de az ágak túl vékonyak voltak, egy kis fűrészt kért Sepssyéktől, lejött a fáról.

szines_Nyestmentes

11.55: Visszaérkezett Ambrus is, s a vele jövő Szalkay Huba ipari alpinista pedig felmászott a fára, a fa alsó részéről Szilárd segíti – tartja az ágakat, kezébe adja a kézifűrészt.

11.57: Huba lefűrészelte az ágat, a nyest viszont továbbra is lógott az ág hegyén – majd hirtelen kiszabadult és állati ösztönétől vezérelve rátámadt a megmentőjére, aki kénytelen volt védekezni. Erőteljes hangokat hallat, harapni készül, Huba ággal és kézzel odacsap néhányszor, az állat is visszahőköl.

szines_Nyestmentes

12.01 Harangozni kezdenek délre, a nyest pedig átmászik a szomszéd Sepssy fájára, Hubáék pedig lejönnek a diófáról. A nyest láthatóan jól van, nyugodt, várja a pillanatot a lelépéshez.

12.02 „A leheletét is éreztem, annyira közel volt" – mondta Huba. Az állat még a másik fán van, összekucorodva, a kutyák nyugodtabbak, mindenki távozik a helyszínről, hogy a nyest tudjon lejönni a fáról és eltűnni a házak között.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-03-13 10:24:07
Nagyon jól dokumentált, minden részletre kitérő cikk. Kiderül, hogy Sepssy Sándor 26 évvel többet töltött a Csere utcában mint szomszédja Berze Erzsébet, aki a 45 évével már idősnek számít.
Az is kiderül, hogy a nyest a Csere utcában ritka állat lehet, hisz a 71 éves őslakós még nem látott ilyet. :D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."