Színes » Konyha

Fűszerezd meg az erkélyt!

Aki a fűszernövényt szereti, az ne legyen rest, ültesse cserépbe. Kert nem, kedv kell a hozzá, és illatozni fog az erkély.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

balkonnoveny500
Kis teraszon kis kert. Fotó: talpigno.hu
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 15., 14:31
0 hozzászólás. 

A zöld fűszernövények egész esztendőben jó szolgálatot tesznek a konyhában és egészséünkre is válnak. A cserépben, balkonládában nevelt medvehagyma, kakukkfű - ha tudjuk hogyan ültessük és gondozzuk - illatos dísze és hálás lakója lesz erkélyünknek.

Mennyei medvehagyma

A kora tavaszi zöldfűszerek közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a medvehagyma. Vadon termő, erdei aljnövény, jellegzetes, kellemes fokhagyma illatú levelei és hófehér virágai április végén, május elején jelennek meg tömegesen. A közismert fűszernövény az árnyékos, nyirkos helyeket kedveli, ezért, ha az otthoni termesztésével próbálkozunk, akár cserépbe, akár kertbe ültetjük, nagyon fontos, hogy ezt a feltételt mindenképpen biztosítsuk számára. Ha az erkélyen szeretnénk meghonosítani, akkor széltől és a tűző naptól védett helyre tegyük a ládát vagy a cserepet.

www.medvehagyma.netAz is fontos, hogy nagy méretű edényt válasszunk, mert ha túl kevés a föld, a gumók elpusztulnak. Egy ládába 2-3 hagymát is ültethetünk, lényeges, hogy 5 centiméter mélyen és egymástól legalább 20 centiméter távolságra helyezzük el őket. A humuszos, tápanyagban gazdag, állandóan nedves földet kedveli, ezért az öntözésére, a tápanyag-pótlásra is oda kell figyelni. Az öntözés elhanyagolása a föld kiszáradásához, a gumók elpusztulásához vezet, éppúgy, mint a rothadást előidéző túl bőséges locsolás.

Amikor kihajt, leszedhetjük a friss hajtásokat, de vigyázunk, hogy ne kopaszítsuk le, azaz mindig maradjon meg legalább 3 - 4 levél. A virágok megjelenésével a levelek illata intenzívebbé válik, de élvezeti értéküket csökkenti, hogy sokkal rostosabbak, „rágósabbak" lesznek. A medvehagyma fehér virága mutatós dísz, ezért, ha gyönyörködni szeretnénk benne, tápoldattal dúsítsuk a földet. Az elnyílt virágokról érdemes begyűjteni a magokat, ezeket a következő szezonban el tudjuk ültetni. A virágzás végével a levelek is sárgulni kezdenek, a tápanyag a gumókban raktározódik el, ezért a leveleket csak a teljes elszáradás után távolítsuk el. A gumókat hagyjuk a földben és a "elepünket" a következő tavaszi medvehagyma-szezonig száraz, sötét helyen pihentessük.

A medvehagyma otthoni termesztése tulajdonképpen nem macerás, de kellő odafigyelést igényel, ám az illatos, zamatos, és nem utolsó sorban nagyon egészséges végeredmény mindenképpen megéri a gondoskodást.

Viruljon a kakukkfű

Az árnyékos, nedves helyeket kedvelő medvehagyma ellentéte a napos, meleg helyet kedvelő kakukkfű.

Jellegzetes illatával a napsütötte mediterrán hangulatot varázsolja erkélyünkre a majoránna rokona, a kakukkfű. Ismert és közkedvelt gyógy- és fűszernövény, amelyet megfázáskor és olaszos ételek készítéskor egyaránt „bevethetünk" Ráadásul a június-júliusban megjelenő apró lilás-rózsaszín virágai nagyon mutatósak is, ezért a teraszunkon kialakított házi fűszerkertben mindenképpen érdemes legalább egy cserépnyi, kisebb ládányi helyet szorítani neki.

kakukkfu2, www.kertvarazsmagazinAz évelő félcserjék családjába tartozó kakukkfüvet laza, homokos, semleges kémhatású vagy meszes talajba kell ültetni. Jól tűri a szárazságot és imádja a meleget, a napfényt, ezért válasszuk számára az erkély napos oldalát, hisz igazán csak ott fogja jól érezni magát. Bár nem igényli a gyakori locsolást, és jól megvan víz nélkül is, a fejlődés, növekedés időszakában azért nem árt neki a megöntözés, de persze, csak módjával itassuk. Nagyon gyorsan növekedik, ezért a friss leveleket, hajtásokat mindig csipkedjük le. Ha dúsítni akarjuk, ne sajnáljuk, vágjuk vissza, így újabb hajtásokat fog hozni. Ha beleszerettünk, akkor magról és palántáról egyaránt szaporíthatjuk. Nálunk legismertebb a közönséges kakukkfű, de érdemes felkutatni a citrom illatú fajtát is, amivel nem csak az ételünket tehetjük illatossá, de a lakásunkat is: házi pot-pourri készítésénél semmiképp nem érdemes megfeledkezni róla.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."