Színes » Konyha

Bárány így még nem készült Udvarhelyen!

Nyárson, flekkennek, sódarral, hungarikumként, vagy éppen ahogy te főzöd, sütöd, úgy kóstolhatod május 8-9-én a bárányból készült étkeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

bpfeszt-01
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: (X)
2015. május 04., 08:24
0 hozzászólás. 

Külföldi vendégek, mesterszakácsok, lelkes amatőrök és rengeteg bárányétel várja az udvarhelyieket a 3. Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztiválra. A főzőversenytől a combsaccoláson át az állatsimogatásig, mindenki megtalálja majd a neki megfelelő eseményt.

Benke Laci bácsi Oszkár-díjas mesterszakács és cukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend megalapítója lesz a rendezvény díszvendége, de jelen lesz Miklós Beatrix, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökhelyettese is.

Az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend a Polgármesteri Hivatallal partnerségben idén új helyszínen, a sportcsarnok melletti parkolóban kínál kulináris élményt  a Székelyudvarhely Tavasza rendezvénysorozat első hétvégéjén. A bárányételek mellett pálinka, sajt, pogácsa és bor is helyet kap a gasztronómiai forgatagban.

Gyulai sódar, hungarikumok, vajdasági hagyományok

Rengeteg határon túli magyar szakácsot, lovagrendet, kulináris csapatot vendégül látnak a szervezők, így a bárányhús elkészítésének minden módját bemutatják, illetve ételeiket mind meg is lehet kóstolni.

46 féle hungarikummal érkeznek hozzánk a Békés megyei Culinary Team tagjai, akik tavaly részt vettek a Luxemburgi Kulináris Világbajnokságon, ahonnan ezüst- és aranyérmet hoztak el.

BekesMegyeiCulinaryTeam

Pásztorétellel készül a Gyulaihentesek Hagyományőrző Egyesülete. A vajdaságból érkezők hagyományaik szerint nyárson készítik el a bárányt, és amíg sül az étel, nyolc fazékban is kifőzik a fesztivál állatát.

Jégtől székely a szörp, fánkban a szerencse

A Jedlik Ányos Lovagrend kétszázharminchat literes barátság poharába ezúttal vegyes szörp kerül, majd a végeredményből a Szent Erzsébet Alapítvány és a Szent Ferenc Alapítvány részesül. Azaz a 236 literes pohárba húsz liternyi bodza, áfonya és hecserli szörpöt töltenek, ezt 140 liternyi szódavízzel nyomják fel, végül pedig székely jéggel hűtik le. A szörp érdekessége, hogy a hozzávalókat szerte a Kárpát-medencéből hozzák, és attól lesz székely a 20 kilogrammnyi jég, hogy azt helyi forrásvízből fagyasztják.

Az így elkészült nedűt pedig 1 200 pohárra osztják szét, ezt lehet megvásárolni, és ezzel a két alapítványt segíteni.

JedlikAnyosLovagrend-pohar

Jótékonyságból itt nem állnak le a szervezők, hiszen Fánkban a szerencsém címmel egylejes adománygyűjtést is hirdetnek. A résztvevők két lejért vásárolhatják meg a fánkokat, és ha kedvez Fortuna, akkor értékes nyereményekre lelhetnek a fánkok belsejében.

Báránycombot saccolva pedig szintén támogathatjuk a két alapítvány rászoruló gyerekeit. A feladat: megmondani, megtippelni a comb súlyát, aki a valósághoz legközelebb álló számot mondja, viheti a combot. A tippelős játékra 5 lej lesz a benevezési összeg.

Böjte és Pál atya is fakanalat ragad

A két alapítványt vezető atya is benevezett a főzőversenyre, amelyet két, amatőr és profi kategóriákban hirdettek meg. Előbbire bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy főztjével és sültjével minden hasonszőrű társát lepipálja, vagy legalább olyan jól bánik a báránnyal, hogy azt másoknak is látni kell.

A profi kategóriában lovagrendek mérik össze tudásukat, illetve mesterszakácsokból álló zsűri díjazza a legérdemesebbeket. A minimum háromtagú csapatoknak jelentkezni május 5-ig lehet ide kattintva. A szervezők biztosítják a versenyzőknek a levágott állatokat, melyeket kizárólag a helyszínen lehet megvásárolni 17 lejes kilogrammonkénti áron. Az egyéb kellékeket, mint például a sátrat asztallal és paddal szintén a szervezők adják majd.

Lovagok, avatás, szentelés, főzés

Május 8-án, pénteken felvonulással kezdődik a fesztivál. A felvonuláson jelen lesz: Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend, Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend, Tihanyi Borlovagrend, Szent Vincze Borrend Békés megyei és erdélyi képviselete, Arany Griff Rend, Mohácsi Busójárók, Szabadtűz Lovagrend, Békés megyei Culinary Team.

Pénteken a 16 órakor induló felvonulás után, a barátok templomában megáldják az ünnepi bárányt, pálinkát, kalácsot és kenyeret, majd a polgármesteri hivatalban felavatják az új lovagokat. 18 órától már a sportcsarnok melletti térre látogatnak a vendégek. Az ünnepi megnyitó után a Boróka Néptáncegyüttes és az Oroszhegyi Erzsébet Kórus műsora kezdődik.

Szombaton a főzőké és a bárányétkeké a főszerep, 11 órára várják a főzőverseny jelentkezőit, 12-től pedig indul a megmérettetés. Közben kulturális programmal szórakoztatják a kilátogatókat. A 15 órai zsűrizés után, 16 órakor kiosztják a díjakat, majd Komáromi Pisti koncertje zárja a 3. Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztivált, melynek a részletes programját innen lehet letölteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."