Színes » Nagyvilág

Néha azért a dalai láma is álmodik nőről

Olykor a dalai láma is álmodik nőről - ezt az indiai száműzetésben élő tibeti vallási és szellemi vezetője maga ismerte be 75. születésnapja alkalmából megjelent interjújában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

dalai_lama
dalai_lama
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. július 08., 08:48
1 hozzászólás. 

A dalai láma - aki 1959-ben a kínai megtorlás elől menekült Indiába - elmondta, hogy különösen korábban rendkívül sokat álmodott Tibetről. "Olykor ugyanakkor egy nőről is álmodom" - ismerte el a tibeti vezető a német Bild című lap újságírójának, azt azonban hozzátette: "Ilyenkor azonban álmomban eszembe jut az is, hogy szerzetes vagyok."

A papi nőtlenséget, a cölibátust ugyanakkor támogatásáról biztosította. "Szerzetesként az ember jobban átadhatja magát a hitnek" - fogalmazott a Nobel-békedíjas Tendzin Gyaco, aki szerint a szex az embert az állatokkal hozza közös nevezőre. "A cölibátus valami olyan, ami megkülönböztet engem az állattól" - fűzte hozzá a tibeti vezető, akit a Bild a világ egyik legbölcsebb és legokosabb koponyájaként jellemzett.

dalai_lama


Születésnapjával kapcsolatban elmondta, hogy buddhista szerzetesként az csupán egy nap az életében. Páratlan szellemi és fizikai frissességével kapcsolatban pedig mindennapjaira utalt. "Kilenc órát alszom, meditálok, és lemondok a vacsoráról" - magyarázta a frissességének titkát. "Az elmúlt 50 évben nem vacsoráztam" - tette hozzá. 

Az interjúban a dalai láma elismerte azt is, hogy bizonyos szempontból lustának tartja magát. Naponta legkevesebb öt órát meditál ugyan, sokat imádkozik, a buddhizmus írásait tanulmányozza, ugyanakkor kevés időt fordít angol nyelvtudásának javítására, illetve a számítógéppel kapcsolatos ismeretek elsajátítására - jelentette ki. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nincs is saját komputere, és több mint egy éve televízióját sem kapcsolta be. "Túl kevés az időm" - magyarázta mindezt.

Forrás: MTI



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2010-07-09 08:45:30
Szegénykét a tudás óceánjának tekintik, most derült ki, hogy az elfogultság óceánja. Az ő baja, ha őkelmét csupán a cölibátus - ez az önkínzás - különbözteti meg az állattól, az emberiség mégsem ennek köszönheti fennmaradását. És szomorú, hogy a szexet állati megnyilvánulásnak tartja, ki tudja, milyen tapasztalatai alapján. Örülök, hogy nem jön Erdélybe elhinteni bölcsessége magvait. És János Pál pápának vizet sem vihet egyik túlvilágon sem.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."