Színes » Nagyvilág

Új kokás üdítőitalt dobtak piacra Bolíviában

Kokalevelek felhasználásával készült új üdítőital került a boltok polcaira Bolíviában, ahol ezzel próbálják elejét venni annak, hogy a cserjéből kábítószer készüljön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 20., 12:05
0 hozzászólás. 


A Coca Brynco elnevezésű energiaitalt hivatalos ünnepség keretében mutatták be a vásárlóknak az ország fővárosában, La Pazban. A vállalkozás Evo Morales kormányának támogatását is bírja. Bolíviában már a második koka-italt dobják piacra azzal a céllal, hogy kábítószer helyett üdítőital legyen a kokacserjékből. A tavaly bemutatott márka a Coca Colla nevet kapta.

A dél-amerikai ország célja, hogy üdítői felvegyék a versenyt a híres amerikai kólákkal. A gyártók egyelőre napi négyezer liter előállítását tervezik.

Evo Morales elnök - a kokatermesztők szövetségének feje - már régóta szorgalmazza a koka "békés célú" felhasználását. A növény felhasználásával már teát, lisztet, fogkrémet és röviditalt is gyártanak. A kokacserjét leginkább az ország fejletlenebb középső vidékén, Chopare tartományban termesztik.

Bolívia - Kolumbia és Peru után - a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője. A magasan fekvő országban 2008-as adat szerint 30 500 hektárnyi területet borítanak kokacserjék. Morales többször is beszélt arról, hogy az andesi országokban háromezer éves múltra tekint vissza a kokatermesztés. Az ott élők rágcsálják a leveleket, mert segít leküzdeni az étvágyat és a magaslati betegségeket. Az ENSZ 1961-ben nyilvánította tiltott narkotikummá a kokalevelet, több kábítószer alapját.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."