Magyarországra érkezett Tóásó Előd (videó) - FRISSÍTVE

A rossz kommunikációnak tudható be a Tóásó körüli rejtély? Netán egy összeesküvés tanúi vagyunk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Könnyek közt köszönte meg a segítséget Tóásó fotó: mti
Könnyek közt köszönte meg a segítséget Tóásó fotó: mti
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. április 29., 12:56
7 hozzászólás. 

Rejtélyes és regényes körülmények között hagyta el Bolíviát Tóásó Előd a horvát Mario Tadics társaságában, akiket 2009. február 20-án államellenes összeesküvésért vádoltak meg és ítéltek el. A feltételezett terroristák a bolíviai hatóságok szerint elnökük, Evo Morales elleni merényletet terveztek, ezért a két életben maradt államellenességgel vádolt férfit 5 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Mivel a kiszabott büntetés letöltése után két hónappal a La Paz-i kormány még nem adta vissza útlevelüket, jónak láttak segítséget kérni Magyarországról. A Baptista Szeretetszolgálat és a magyar külügyminisztérium jóvoltából Tóásó és Tadics péntek este többszöri autóváltás után érkeztek meg, majd léptek át a dél-amerikai ország Chungara nevű határátkelőjén.

Tóásó Előd Magyarországra érkezése után a Liszt Ferenc repülőtéren könnyező szemekkel tartott sajtótájékoztatót. Elmondása szerint teljesen legálisan hagyta el Bolíviát, pecséttel az útlevelében és csak biztonsági okokból volt ennyire titkos a menekítő akció. Tóásó felesége is csak utólag értesült arról, hogy férje elhagyta az országot.

A pecsételt okmány valószínűleg a külügyminisztérium által kiállított ideiglenes magánútlevél, de Tadics határon átsegítő irata körül továbbra is teljes a homály. Rengeteg kérdés vetődik fel az ügy körül, például az is, hogy a Baptista Szeretetszolgálat hogyan tudja megszervezni két útlevél nélküli, újonnan szabadult kimenekítését Bolíviából, akiket ráadásul államellenes merénylet tervezésért a titkosszolgálat is megfigyelés alatt tart?

Lukács Csaba, újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa tisztázta a Tadics útlevelével kapcsolatos kérdéseket portálunknak: „korábban már megjelent, hogy ugyanúgy, mint Eduardo Rózsa Flores, aki bolív, magyar és horvát állampolgár volt, tehát három állampolgársággal rendelkezett, Mario Tadics is kettős állampolgár. Bolív gyökerei is vannak. Mint bolív állampolgár van neki bolíviai személyi igazolványa. Latin- Amerikába is olyasmi van, mint az Európai Unióba, hogy az emberek személyivel bárhova utazhatnak, annyi különbséggel az EU-hoz képest, hogy vám azért van. Amikor a határra értünk Mario Tadics elővette a bolív személyazonossági igazolványát és azzal gond nélkül kiengedték az országból. Abba értelemszerűen nem pecsételnek, csak felmutatja, és ha rendben van, jöhet. Neki nem volt szüksége útlevélre. Most azért van erre szüksége, mert haza akar jönni Horvátországba. Most vár Santiago de Chile-ben és amikor a horvát testület kiállítja számára az útlevelet akkor tud hazatérni Horvátországba."

Ezt megelőzően a maszol.ro-nak cáfolta a Transindex portál által megkérdezett biztonságpolitikai szakember feltételezését, miszerint a Baptista Szeretetszolgálat szerepvállalása Tóásó és Tadics Bolíviából való kimenekítésében csupán a magyar titkosszolgálatok közbelépését leplező fedősztori volt. Tóth Tibor szerint a menekítés magán viselte a titkosszolgálatokra jellemző jegyeket, és a Baptista Szeretetszolgálat embereinek nem lehetett része a bonyolult művelet végrehajtásához szükséges kiképzésben.

„Ebben az akcióban nem volt titkosszolgálati jelenlét. Lehet, egy fotelből nézve elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy ilyen akciót a Baptista Szeretetszolgálat végre tud önerőből hajtani, pedig így van. A szeretetszolgálat munkatársai húsz éve járják a világ veszélyes övezeteit, és rendelkeznek kellő tapasztalattal ahhoz, hogy életveszélyes helyzetekben jó döntéseket tudjanak hozni" – nyilatkozta Lukács, aki a Transindexnek utóbb megerősítette, hogy igazából állami feladat lett volna Tóásó kimenekítése, amit az állam nem teljesített.

Mindenesetre Tóásó a sajtótájékoztatón hat év után először találkozott édesapjával, majd megköszönte a Baptista Szeretetszolgálat, a magyar külügy és a rengeteg ismeretlen segítségét, akik mindvégig gondoltak rá és imádkoztak érte.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-04-30 08:09:33
Az úgy történt, hogy Előd éppen a Csíkszenttamási marhavásárra ballagott tehenecskéje mögött, amikor megjelentek az ufók, és Elődünket elteleportálták Bolívia közepébe.
Ott tért magához egy szállodai szobában, néhány forradalmár között, saját kezében egy töltött kalasnyikovval.
Így lett a sikertelen marhavásárlóból világhírű nemzeti hős.
avatar
jutacs
2015-08-17 14:41:43
Hogyne ismerhette volna meg?
Hiszen ott ugy van a sitten, hogy amikor a rabnak tele van a zacsija, szol az öröknek, azok pedig beterelik a legkiehezettebb fehernepeket, akik amugy nem talalnak bikat.
Igy jutott nelkülözö hösünk adakozo fehernephez, aki törtenetesen lehetne a First Lady is, ha eppen olyan vilag van.
De ö sem tudott ellenallni Elödünk varazsanak, megszedült a hös gloriajatol
avatar
stefensoon
2015-08-17 14:59:34
Sőt, Tóásó nem is létezik.
Ez az egész sztori csak azért lett kitalálva, hogy titeket hergeljen. Meg a hozzátok hasonlókat.
avatar
Isty
2015-08-17 16:14:01
re:
avatar
jutacs

Igy jutott nelkülözö hösünk adakozo fehernephez, aki törtenetesen lehetne a First Lady is, ha eppen olyan vilag van.


Jutacs, Toaso felesege nemreg elhunyt egy fertozesben.
avatar
jutacs
2015-08-17 22:36:13
Beke poraira.
Ha egy maffiozonak meghal egy csaladtagja, attol meg a bandita bandita marad
avatar
guguka
2015-08-18 16:33:22
re: re:
avatar
Isty


Jutacs, Toaso felesege nemreg elhunyt egy fertozesben.


Nem látod, hogy ez az ember beteg? Nem kell reagálni az uszításaira, mert ez a célja. Sajnálni sem kell, szidni sem kell, de belemenni a játékába sem.
avatar
jutacs
2015-08-18 17:27:53
Hat igen..
A románok nemzeti hőse Avram Iancu.
A mienk Elődke.
Ne maradjunk le a versenyben

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."