Színes » Tudomány

Gyorsabbak a kövér madarak

Van amikor az állatvilágban a testsúly kimondottan előnyt jelent, ilyen eset a vándorló kerti poszátáké is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

kovermadar
kovermadar
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 17., 13:56
1 hozzászólás. 


A tudósok ezúttal azt vizsgálták, hogy mennyit időznek hosszú útjuk során a kistermetű vándormadarak. Hiszen köztudottan zsírtartalékuk feltöltése érdekében szükségük van pihenőre azoknak a szárnyasoknak, amelyek nagyobb utat tesznek meg egyhuzamban (tengeren, sivatagon repülnek át).

Egy olaszországi szigeten német kutatók vizsgálták azt, hogy mennyi időt állomásoznak a kistermetű madarak vándorútjuk során a földrészen. Állításuk szerint míg a súlyosabbak általában már aznap éjjel továbbálltak, addig a cingárabb társaik csaknem két napig maradtak.

Sylviaborin
Kerti poszáta (Sylvia borin)

Tíz kövér és tíz sovány kerti poszátára (Sylvia borin) szereltek rádióadókat, így ellenőrizték, hogy hallhatók-e a készülék jelei a szigeten. A vándormadarak reggel érkeztek meg a Ventonene szigetére, hogy aztán tovább repüljenek északibb költőhelyeikre. Tíz kövér egyed közül kilenc továbbrepült még aznap éjjel, viszont a sovány madarak több mint negyven órát töltöttek el az itáliai földrészen, hogy táplálékhoz jussanak, így feltöltve tartalékaikat.

Wolfgang Goymann
, a németországi Max Planck Madártani Intézet munkatársa szerint a megfigyelés bizonyítja, hogy a megállások időtartama nemcsak a környezeti tényezőktől és a genetikai kódolástól függ, hanem elsősorban a bőr alatti zsír mennyiségétől. Így válnak valóban fontossá az ökológiailag érintetlen pihenőhelyek, ugyanis csak azokon a területeken képesek feltölteni energiatartalékaikat a madarak, és gyorsan továbbrepülni, ahol elegendő rovar-, nektár- és virágporválasztékot találnak.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gima
2010-02-17 15:57:39
Mintha magamat latnam :)
g

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."