Színes » Tudomány

Káros a pipa és a szivar is

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kétféle dohányfogyasztás egyike sem egészségesebb, mint a cigaretta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

cigizo
cigizo
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 19., 11:33
0 hozzászólás. 


Sem a pipázás, sem a szivarozás nem óv meg a krónikus obstruktív tüdőbetegségtől (COPD) – állítják a New York-i Presbyterian Kórház orvosai. 3500 ember légzésfunkcióját vizsgálták meg, és kérdezték a dohányzási szokásaikról. Mint a felmérésből kiderült: azok közül, akik nem dohányoztak, hanem pipáztak vagy szivaroztak, kétszer annyian szenvedtek légúti megbetegedésben, mint a nemdohányzó társaik. Az eredményeket az Annals of International Medicine című szaklapban tették közé.

cigizo

Ugyancsak az amerikai orvosok bizonyították, hogy valóban kevesebb a nikotinlebomlás során keletkező kotinin értéke a pipás, szivaras alanyoknál, mint például a cigarettázóknal, viszont állításuk szerint a káros összetevők ugyanúgy hatnak a tüdőre mindhárom dohányzási típus esetében.

Nem különbözik az égéstermékek lebomlása egyik esetben sem, azaz a dohány – bárhogy szívjuk – mérgező vegyületekre bomlik le. Ilyen például a szén-monoxid. Különbség azért mégis van: a szivarfüst szivarozás és pipázás közben nem kerül olyan mélyre a tüdőben, mint cigarettázás alkalmával. A szájüreg, a szájfenék vagy a gége megbetegedéseit ez azonban nem akadályozza meg, ahogyan azt sem, hogy az ultrafinom porszemcsék lejussanak a tüdőbe.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."