Színes » Tudomány

A tartalmasabb ételeket egy hormon segítségével szagoljuk ki

A ghrelin nevű hormon az állatoknál és az embernél is növeli azt a képességet, hogy szaglással fedezzék fel a vonzó ételt – állítják amerikai kutatók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 04., 11:00
0 hozzászólás. 


A Cincinnati Egyetem kutatóinak tanulmánya arra utal, hogy ez a hormon a környezetben lévő kalóriában dús élelem helyét segít beazonosítani a szagláson keresztül, és összekapcsolja ezeket a bejövő információkat az anyagcsere és a testsúly természetes szabályozásával.

"A szaglás szervesen hozzátartozik a táplálkozáshoz, az emlősök gyakran hagyatkoznak szaglásukra az élelem keresésekor, és szaglással képesek különbséget is tenni az élelemforrások között. Az orral történő beszippantás a szaglási folyamat első lépése, amely javíthatja a szagérzékelést és a megkülönböztetést" - magyarázta Jenny Tong kutatásvezető, a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport patkányokkal és emberekkel végzett tesztjei azt bizonyították, hogy a ghrelin hormon adagolása, valamint az éhség is javítja a szagok detektálását, miközben erősödnek, gyakoribbá válnak a "felfedező" jellegű szippantások. Ez a hormon az emlősöknél, így az embernél is akkor termelődik, amikor a gyomor üres, tulajdonképpen az éhségérzet idézi elő elválasztását.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."