Tech » Szoftver

Készül a jövőbelátó számítógép

Megépítik a bolygó idegrendszerét, hogy megjósolja, mikor kap a Föld idegösszeomlást. Belenéznél a kristálygömbbe?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Googleterkep

A róka majd elvezet, ahova szeretnéd (videó)

A Google térképszolgáltatásának közeljövőben...
ViszlatPaint1

Pá-pá Paint!

Könnyes búcsút veszünk gyerekkorunk kedvenc...
ulo

Ülő munkát végez? Szívás!

Itt egy applikáció, ami segíthet jó néhány betegség...

Lassan mindent meg tudunk nézni egy számítógépen. Akár a jövőt is.
Lassan mindent meg tudunk nézni egy számítógépen. Akár a jövőt is.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. december 06., 17:05
1 hozzászólás. 

A tervezett gép a The Living Earth Simulator (LES) névre hallgat, vagyis a földi életet igyekezne szimulálni, és erre alapozva vetítene előre egyfajta jövőképet. A projekten dolgozó kutatók szerint egy ilyen rendszer kiépítésének költsége közel 930 millió euró.

 

Mindent begyűjt, mindent megeszik

A számítógépet úgy építenék fel, hogy valós idejű információkat gyűjtsön az összes lehetséges forrásból, beleértve a kormányzati statisztikákat, blogokat és a közösségi hálózatokon fellehető adatokat is.

A Daily Mail beszámolója szerint az így összegyűjtött hatalmas mennyiségű adat segítségével a rendszer részletes elemzést készítene az eseményeket és adatokat befolyásoló tényezőkről, és ezeket felhasználva pontosan jelezné, mikor következik be egy újabb gazdasági válság vagy természeti katasztrófa.

Kutatók szerint a rendszer a bolygó idegrendszereként is felfogható lenne, és messze meghaladná a jelenlegi technológiákat.

„Az alapötlet az, hogy rengeteg helyről gyűjtsünk információkat, majd ezeket a valaha épített legnagyobb kapacitású számítógép dolgozná fel", nyilatkozta Dirk Helbing, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet professzora, a projektet felügyelő egyik kutató.

 

Az ember elrontotta, a gép helyrehozza?

A kutató szerint rengeteg olyan probléma van napjainkban, amelyek az emberi viselkedésformákra vezethetők vissza. Ide tartoznak a társadalmi és gazdasági válságok, de a háborúk és a különböző betegségek terjedése is. A svájci professzor szerint még ma sem értjük teljesen, hogyan működik az emberi társadalom és gazdaság, illetve a közgazdasági modellek elavultak – itt segítene a LES.

Helbing úgy véli, a rendszer képes lesz megjósolni az olyan járványok terjedését, mint a sertésinfluenza, segíteni fog az éghajlatváltozás kezelésében, és akár egy gazdasági válságot is megakadályozhat.

Eddig az informatika terén mintegy harminc vezető tudományos központ jelezte, hogy támogatja a projektet, és segédkezni fog a megvalósításban is. A három brit központ (az Oxfordi Egyetem, a UCL és az Edinburghi Egyetem) FuturICT néven konzorciomut létesített, hogy tervek kidolgozásával mozdítsa előre a projektet, amelyet az Európai Bizottság is prioritásként kezel, és részlegesen finanszírozza is.

 

Kell-e nekünk kristálygömb?

„Több gazdasági katasztrófa is várható, de egy-egy ilyen válság részleteit a kiváltó tényezők összetettsége határozza meg, mint ahogy az a legutóbbi, világméretű válságnál is történt. Reméljük, hogy képesek leszünk felfedezni egy ilyen instabilitás előjeleit, hogy időben beavatkozhassunk, így elkerülve egy jövőbeni gazdasági katasztrófát", nyilatkozta Steven Bishop, a UCL (University College London) matematika karán non-lineáris dinamikát oktató professzora, a projekt egyik kulcsembere.

Egy ilyen összetett projekt természetesen a kritikákat is vonzza: egyes tudósok szerint ilyen mennyiségű információt képtelenség tárolni, és egyetlen számítógép nem tudná azt kezelni.

Ian Begg, a London School of Economics európai tanulmányok professzora bírálatát köznapi szkepticizmusra alapozza. Szerinte túl bonyolult a világunk ahhoz, hogy előrelátható legyen, hisz az időjárást is csak pár napra előre tudjuk modellezni. A társadalmi folyamatok pedig nemcsak bonyolultak, de idővel változnak is.

 

A képlet valószínűleg nem ilyen egyszerű

Bár sok részlet nem ismert a LES-el kapcsolatban, abban azért biztosak lehetünk, hogy nem egyetlen számítógépről van szó, hanem valamilyen elosztott rendszerre építik majd a projektet.

Ettől függetlenül az elképzelés finoman szólva is különleges. Az ötlet maga érthető, hiszen rengeteg információra alapozva valóban készíthetők jó minőségű előrejelzések, de a pontos jóslat a valóságtól kissé elrugaszkodottnak tűnik. Az eddigi leghíresebb szuperszámítógépnek, a Bölcs Elmének (Deep Thought) Douglas Adams könyvében is hét és félmillió évébe tellett, hogy kiszámolja a választ az élet, a világmindenség meg mindent érintő végső kérdésre.

És még senki nem is kiáltott Skynetet.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bocci
2011-12-07 11:14:21
beszarsz:)) afrikában nincs mit enni s ez a zseni 930 millát költ kristálygömbre:) magasfoku intelligencia:))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."