Tech » Web

Ti mennyit tesztek a borítékba?

Mindig tanakodunk lagzi előtt, hogy mégis mennyit adjunk. Most már egy honlap is megmondja a választ.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Pénz a minden az esküvőn?
Ajándék vagy csak egyszerű gazdasági körforgás az esküvői pénzadomány? Akkor helyben sosem tudjuk. Csak azt, hogy adni illik, mert adni szokás. De mennyit?
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. május 28., 14:19
0 hozzászólás. 

Örök kérdés minden egyes lagzi előtt és közben a „ti mennyit adtok?". Erre sosem egyszerű válaszolni. És ritka az az ifjú pár, aki előre kijelenti, hogy nekik aztán pénzt ne. Egyfajta társadalmi elvárás a tömött boríték, mégsincs társadalmi szabvány rá, hogy mennyi kerüljön bele.

Egyébként is évről-évre változik, befolyásolja a házaspárral való kapcsolatunk szorossága, a helyszín és még megannyi körülmény. A catdau.ro-t éppen ezért hozták létre, hogy segítséget nyújtson a nyári dilemmázásainkban, és hozzávetőleges képet adjon arról, mennyire is kell a pénztárcába nyúlnunk.

Elit vendéglőbe megyek, egyedül

A kalkulátor egyszerűen működik: először is ki kell választanunk az esemény típusát, hiszen nemcsak esküvőkre, de keresztelőre, nagykorúsításra, és egyéb ünnepségekre is ad borítékozási tippet. Ha ez megvan, jöhet a település. Szerepel néhány nagyobb város a listában, külön a történelmi régiók, de nagyság szerint is választhatunk településtípust a nagyváros / Isten háta mögötti falu skáláján.

Meg kell jelölnünk, hányan érkezünk a lagziba, milyen viszonyban vagyunk az ifjú párral (a legszorosabb rokoni-baráti kapcsolattól a kötelességig terjed a választék), mekkora a jövedelmünk, milyen típusú helyen lesz a buli (luxusétteremtől hátsóudvarig), és melyik napon.

catdau.ro

Majd egy kattintás a Calculează gombra, és máris hívhatjuk a mentőket. Az oldal ugyanis a legszerényebb beállítások mellett is hajlamos picit túlszámolni a javasolt összeget – bár lehet, csak mi vagyunk lemaradva a trendekkel, és valóban sok száz lejt illik, kell adni.

Nyilván hozzávetőleges összegekről van szó, ezeket saját belátásunk szerint módosítsuk. Erre néhány tippet is adnak az oldal készítői, így megtudhatjuk, hogy lagzira leginkább pénzt szokás már vinni, az ajándék nem annyira menő, ha pedig utaznunk kell a helyszínre, akkor adhatunk kevesebbet. Kivéve, ha külföldről érkezünk, hiszen akkor mi vagyunk a gazdag nagybácsi, akitől busás összeget remélnek.

Jó a papírszűrős porszívó

Ha meg vagyunk győződve arról, hogy ajándékot akarunk adni, és semmiképp sem pénzt, akkor a catdau.ro itt is igyekszik a segítségünkre sietni. A hosszas listából kiderül, hogy a porszívóból a papírszűrős ajánlott, digitális képkeretet találunk az eMagon, kávéfőzőből pedig a Bosch, a DeLonghi, vagy a Krups a jó választás.

Az ajándéklista máskor is jól jöhet, nemcsak esküvői, de kimondottan gyerekeknek szóló ötletek is kerültek rá dögivel, így ha már kinőtte a pelenkát az unokaöcsi, a legközelebbi szülinapjára innen is lehet válogatni.

Azt azért jó tudni, hogy az oldalt román nemzetiségűek készítik, ami csak annyiban jelenthet problémát, hogy eltérő ajándékozási, pénzelési szokások alapján állították össze. És hogy a szociológiai kimutatások szerint a romániai magyarok jövedelme, életszínvonala átlagosan alacsonyabb román honfitársaikénál. Mindezt és saját lehetőségeinket is vegyük figyelembe, amikor lagziba megyünk.

Népi bölcsesség helyett

Az oldalt böngészve akár morális aggályaink is lehetnek, hiszen kicsit úgy állítja be az esküvőket, keresztelőket, mint pénzhajhász eseményeket. Erre a javaslatoknál is találunk utalást. Van is benne igazság, gondoljunk majd vissza erre, mikor a lagzi közepén elkezdik felbontani a borítékokat, és hangosan felolvasni, hogy ki mennyivel is járult hozzá az ifjú pár „kőházához".

Jövedelmünk és az árak közötti szakadék indokolja is, hogy az egybekelők közösségi forrásokból finanszírozzák közös életük start-upját, és ugyanígy ne legyenek gátlásaink, hogy ehhez a népi tudás netre költözött változatából tájékozódjunk. És hogy bővítsük azt: a honlap szerkesztői várják a helyi információkat, és kiigazításokat ígérnek.

A dolgunkat az is megkönnyíti, hogy a borítékkalkulátort mobilra is átültették, tavaly szeptember óta ingyenesen letölthető a Google Play áruházból 4.0-ás és újabb Android rendszerekre.


címkék: esküvő ajándék

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."