Tech » Web

A Google helyébe lépne egy székely csapat

Lőttek a Readernek, új hírolvasó után kell néznünk. Egy székelyudvarhelyi csapat saját megoldással állt elő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

A Feedvance hírolvasó bejelentkező képernyője
Azt akarják pótolni, ami a Google termékéből hiányzott nekik. És a Facebookon is akarják látni, ki mit olvas.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 02., 10:39
0 hozzászólás. 

Már hónapokkal ezelőtt bejelentette a Google, hogy hírolvasó szolgáltatása, a Reader július 1-től megszűnik. Indoklásuk szerint más termékeknek akarnak több figyelmet szentelni, így a rétegszolgáltatásként elkönyvelt RSS-olvasónak annyi.

A réteg jelen esetben még mindig többmilliós felhasználói tábort jelent, amelynek tagjai elkeseredetten, dühösen vagy éppen rezignáltan, de költöznek. Ráadásul az utolsó pillanatban, legalábbis a SurveyMonkey felmérése szerint, amiből kitűnik, a felhasználók hetven százaléka a Reader bezárása előtti hétben még nem talált alternatívát.

Korábban mi is igyekeztünk új megoldásokat bemutatni mindazoknak, akik költözni akarnak, vagy akár most szeretnék kipróbálni, milyen az, amikor kedvenc blogjainkat, portáljainkat egy helyen követjük. Azóta egy székely példával is gazdagodott a lista.

Olvass színesen

A Software Miracles egy székelyudvarhelyi szoftverfejlesztő cég, amolyan garázsvállalkozás, csak itt a garázs helyett egy lakás konyhája szolgáltatja a főhadiszállást. Geréb Róbert és Hodgyai Árpád itt merülnek el a webfejlesztés bugyraiban, és próbálkoznak újabb és újabb projektekkel.

A Feedvance hírolvasó rács nézete

Legújabb fejlesztésük egy böngésző-alapú webes hírolvasó szoftver, a Feedvance. Lényege, hogy egy felületen gyűjti össze kedvenc hírforrásainkat, kategóriákkal és színekkel egyszerűsíti a mindennapi hírigényünk kiszolgálását.

A Feedvance, akárcsak a többi hírolvasó, RSS és Atom típusú feedeket, vagyis hírfolyamokat képes kezelni, ezeket kategóriákba sorolva listás vagy négyzethálós nézetben megjeleníteni. A Feedvance rendszerezésének egyik alapja a színezés, vagyis az egyes kategóriák külön színt kapnak, így olvasáskor egyértelműen látható, melyik hír milyen csatornában van.

A székelyudvarhelyi fejlesztés az ajánlásos alapon és a saját gyűjteményünkre alapozó hírolvasók határmezsgyéjén mozog: a keresődobozban felvehetjük saját oldalaink feedjeit, amelyeket a szokásos nézetekben olvashatunk, valamint létezik egy válogatás is (Discover Feedvance), ahová a szerkesztők válogattak össze néhány hírfolyamot.

A kezelőfelület letisztult, minimalista, sőt talán túlzottan is az. Beállítási lehetőségünk nem sok van, Google Readerből importálni tudjuk a gyűjteményünket, illetve meg tudjuk adni a nevünket, és ezzel ki is fújt. Olvasásnál választhatunk a listás és rácsos nézet között, illetve a bal oldali menüben az egyes kategóriák közül.

A Feedvance listás nézete

Ide kerültek a legnépszerűbb clip-ek is – ez a Feedvance ajánlórendszere. Amelyik hírt clipeljük, azt ajánljuk a közösségnek olvasásra.

A felhasználói felület túlzott egyszerűsége, az időnkénti lassúság és a testreszabhatóság hiánya a Feedvance legkomolyabb hibái, de javulásra bőven van lehetőség, még csak tesztváltozatról van szó. A fejlesztők nyitottak minden visszajelzésre, ezekkel a hi@feedvance.com címen érdemes bombázni őket.

A székely hírolvasó tesztelése után meglátogattuk a Software Miracles főhadiszállást, ahol Geréb Róberttel a webfejlesztésről és a Feedvance-ről beszélgettünk.

Mióta foglalkozol szoftverfejlesztéssel? Mik voltak az eddigi főbb projektek?

Körülbelül hat éve foglalkozom ezzel, főleg webfejlesztéssel, cégként két éve működünk. Tavaly volt egy nagyobb, magyarországi projekt, amin négy hónapig dolgoztunk, aztán elég rendesen átvertek, nem fizették ki az utolsó részletet. Azt most saját termékként áruljuk, egy közösségi dokumentum-megosztóról van szó, ami kimondottan egyetemeknek készült.

Volt egy épületfelügyeleti rendszer is: különböző eszközök vannak, amikkel figyelni lehet, hogy nyitva vannak-e az ablakok, milyen hőmérséklet van, illetve a kamerák képeit. Ezeket lehet központilag vezérelni böngészőn keresztül.

A webes fejlesztési folyamat hogyan képzelhető el egy laikus számára? Sokak fejében az van, hogy a programozó csak leül, és írja a kódot. Mi van még ezen kívül?

Az első lépés a kapcsolatfelvétel, az igények felmérése, aztán kezdődik a tervezési folyamat. Erre időt kell szánni, én szeretek legalább 2-3 hetet csak tervezésre hagyni, csak úgy sikerül jól egy projekt. Közben az ügyféllel kell tartani a kapcsolatot, neki folyamatosan néznie kell, hogy tetszik-e, amit csinálunk.

Minden esetben előfordul, hogy változások vannak, ezeket be kell építeni, aztán következik egy minél hosszabb tesztelési időszak, majd a projekt leadása.

Tartalmi ajánló a Feedvance hírolvasóban

Miért pont a Google Readerre akartatok alternatívát készíteni? Rétegszolgáltatásról van szó, miért ezt választottátok?

A Google Readerből néhány dolog nekem nagyon hiányzott, számomra például nem volt eléggé átlátható. Bár alapvetően a Google termékeit nagyon egyszerű kezelni, de a Readerből nekem hiányzott például, hogy ha bekategorizáltam a híreimet, nem láttam szembetűnően, hogy melyik hír honnan érkezett, például színek alapján.

Nagyon szerettem a gyorsaságát, erre mi is nagy hangsúlyt fektetünk. A fő motiváció pedig az volt, hogy ha megszűnik, akkor kell egy alternatíva, és elsősorban magunknak készítettük, de most kidobtuk a nagyközönség elé, és kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra.

És miért pont a tiétek a jobb?

Nagyon érzékeny vagyok a jó dizájnra, és az alternatívák legtöbbje, amit megnéztünk, eléggé nem tetsző. Csupán egy-két olyan megoldás van, ami nekünk is tetszett. Sok megoldás fizetős, mi csupán az iPhone/iPad/Android alkalmazásokból tervezünk fizetős verziót is készíteni, ami reklámmentes lesz.

Azt mi is fontosnak tartottuk, hogy nagyon gyorsan át lehessen költözni a Google-ből, ez egy-két kattintással megoldható.

Milyen funkciókat terveztek még bevezetni?

Nagyon szeretnénk bevezetni, hogy saját kategóriákat lehessen létrehozni, színekkel megjelölni ezeket, így a hírfolyamban azonnal látható, hogy melyik hír honnan jön. Kell aztán egy jobb kereső, és egy külön találati oldal, és lesz még egy magazin nézet, ahol minden olvasatlan cikk teljes méretben, kibontva megjelenik.

Lesz szorosabb közösségi integráció, szeretnénk megoldani, hogy ha egy Facebook-ismerősünk clippel valamit, azt mi is lássuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."