A romló város: konfliktus az esővíz miatt?

Verekedés lett nézeteltérés miatt két szomszéd között. Az ok: az évek óta szivárgó szennyvíz – így az egyik fél. Esővíz – így a másik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

garazs viz 01
Fotók: Szász Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 03., 07:30
1 hozzászólás. 

Rendőrségi feljelentés lett és feltehetően bírósági ügy is lesz abból az esetből, ami másfél hete, június 23-án délután történt a Szemlér Ferenc utcában. Két garázsszomszéd, a 73 éves Szász Gergely, valamint a 31 éves Demeter András összeverekedtek, mindkettő sérüléseket szenvedett, utóbbi komolyabbakat is.

A konfliktus oka egy évek óta, a kettejük épülete között elhelyezkedő vezeték volt – az idősebb férfi tudomása szerint ez egy szennyvízvezeték, ami miatt régóta kellemetlen szag terjeng a környéken, a másik fél pedig azt állítja, hogy ez csupán egy esővizet elvezető csatorna, ami nemcsak az ő, hanem szomszédai esővizét is összegyűjti.

garazs viz 03

A Szemlér Ferenc utcában évtizedek óta több garázs-sor áll – a garázst építők, bérlők és birtoklók nem minden esetben csak autót tartanak az épületekben, hanem műhelyek, cégek is vannak, a tulajdonosok és bérlők különféle tevékenységeket folytatnak itt.

A terület nincs közművesítve, nincs szennyvízvezetéke. Nemcsak garázsok, hanem ezekre ráépült nagyobb épületek, lakóházak is vannak – többek között ilyen a Demeter Andrásé is.

Az egyik panaszos, Szász Gergely szerint a szomszédságában levő ház tulajdonosával, Demeter Andrással évekig normális, köszönő viszonyban voltak, soha nem volt még csak szóbeli konfliktusuk sem. Ám a 73 éves férfi szerint

elmérgesedett a viszonyuk,

mert a Demeter lakóházából kifolyó szennyvíz egy vezetéken az ő garázsa elé folyik ki már évek óta. Mivel az itteni házaknál nincs szennyvízvezeték, a házaknál általában ülepítő van, azokba gyűl a szennyvíz, de Szász szerint ezeket a szennyvíz-elszállítással foglalkozó Aqua Nova még soha nem szívatta ki.

Mindig zavarta a környéken terjengő szag, állítása szerint másokat is, s ezért jelzett nap délutánján betömte a garázsa melletti vezetéket. Ennek az lett az eredménye, hogy az eső után a szomszéd garázsába, illetve házába visszament a szennyvíz.

garazs viz 04

A konfliktus ebből eredt, a két férfi összeszólalkozott, összeverekedett, mindketten megsérültek, a sürgősségi osztályon, illetve a rendőrségen kötöttek ki. Az idős ember elmondta, hogy fél, mert szomszédja és annak testvére megfenyegették, állítása szerint fejszével támadtak rá, ő egy fúrópisztollyal védekezett.

Ezzel szemben a másik fél, Demeter András azt mondta el, hogy nem szennyvízvezetékről, hanem

egy esővíz-vezetékről van szó.

Ez a vezeték a garázsokra épített lakóháza (ez hivatalosan is lakóház, telekkönyveztetve van), illetve további három sornyi garázs esővizét gyűjti össze. Egyáltalán nem a ház szennyvízcsatornájáról van szó, mert az a garázsa alatti ülepítőbe, pöcegödörbe vezet. Azonban az történt, hogy a dugulás után az esővíz befolyt a pinceablakon át a pöcegödörbe, s ezért telt meg a garázs szennyvízzel.

Demeter is hangsúlyozta, hogy évekig normális viszonyban voltak az idős garázstulajdonossal, s amikor a baj megtörtént, akkor azt mondta Szásznak, hogy „kárt okozott a butaságával!", amikor bedugta a csatornát. Ebből lett a konfliktus, a verekedés, amit több szemtanú is látott.

garazs viz 02

Szász azt állítja, hogy Demeterék támadták meg, a fiatalember pedig azt mondja, hogy az idős ember támadt rá egy fúróval. A rendőrségen mindkét fél feljelentést tett, az ügy kivizsgálása tovább folytatódik, valószínűleg bírósági ügy lesz belőle.

Akármi is lesz az ügy kimenetele, az mindenképpen nagyon rossz, amikor egy békésnek tűnő kisvárosban az emberek a közös problémák megbeszélése helyett, a hirtelen haragtól, felindulástól vezérelve egymásnak esnek, egymásra támadnak.

A romló városban „a szent menedék" néha nem is annyira idilli, mint amilyennek azt véljük, sajnálatos módon néha emberi konfliktusokat, tettlegességet szül a meglétük.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-07-03 12:13:15
Az úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszaütött.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."