Itthon » Közélet

Élő közvetítés a júniusi tanácsülésről

Hosszú és tartalmas tanácsülésnek nézünk elébe. Kattints szöveges, élő tudósításunkra!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC9500
Ketesdi Imre, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. június 28., 21:26
1 hozzászólás. 

11.18 Az ülés véget ért, köszönjük kedves olvasóink figyelmét!   

11.17 Sinka Arnold egy fiatalember kérésére hívja fel a figyelmet, járdajavítást kértek két utca lakóinak nevében, de egyelőre nem kaptak választ. Ahogy nem kapott választ a Kacsó András-ügyben sem.

Ezzel az ülést lezárják, illetve eldöntik, hogy Ölvedi Zsolt lesz a következő ülés vezetője.

11.14 Orbán Árpád alpolgármester beszél, két jó hírről számol be, mindkettő infrastrukturális kérdés, de a lényeg az, hogy sikerült pénzt szerezni. Van egy rossz hír is, a mezei terelőúttal gond van jogi szempontból, nem tudtak szerződést kötni sajnos. Időben elő kellene készíteni ezeket a dolgokat, reménykednek abban, hogy nem kell teljesen letenni a tervről.

11.09 Mike Levente az első, a város csatlakozik az országos telekkönyvezési programhoz, amiben több mint kétezer ingatlan kerül be a rendszerbe. Benedek Árpád Csaba civil szervezetek kérését tolmácsolja, a szerződések megkötéséről szól ez, mert egy személy felmondott a hivatalban, akinek ez volt a dolga. A polgármester szerint ezt megoldják, nem veszélyezteti a rendezvényeket. Egy másik probléma a Mikes Kelemen utcában adódik, nagytestű, vélhetőleg juhászkutyák veszélyeztetik az ott lakókat. Biró Edith a hétvégi egyesített kórus vasárnapi fellépésére hívja a tanácsosokat. Szavaiból kiderül az is, hogy Hajdó Csaba volt a kórháznak pénzt adományozó személy.  

11.03 Az utolsóelőtti pontban területeket helyeznek át személyes tulajdonba az 1998-ban újrahirdetett 18/1991-es törvény 36. cikkelye előírásainak megfelelően, ez is átmegy. Az utolsó napirendi pontban a helyi költségvetésben lévő pénzalapok kiosztásáról döntenek, amit a vallási felkezetek kapnak, ezt is mindenki támogatja.

A különfélék vannak hátra.

11.00 Néhány napirendi pont van hátra még, most igénylőknek utalnak ki ifjúsági lakást, majd a polgármesteri hivatal szakapparátusa státusjegyzékének jóváhagyásáról szavaznak, tulajdonképpen iskolaorvosok (öt) és asszisztensek (négy) tevékenységéről van szó. Orbán Árpád szerint a jövőben arra is sort kellene keríteni, hogy fogorvos is legyen a középiskolákban.

DSC 9528

A színház apparátusában két poszt módosul, varrónő és színész állásokról van szó, elfogadják.

10.56 Jön a szemétszállítási díjjal kapcsolatos napirendi pont. Orbán Balázs mondja, hogy tárgyalóasztalhoz ültek két napja a szolgáltató RDE tulajdonosainak képviselőivel. Szerinte konstruktív egyeztetés kezdődött. Részletes tárgyalások is lesznek, új alapra helyeződnek ezek a dolgok, más lesz a kommunikáció is a céggel. Szerinte most tárgytalan ez a kérdés, halasszák el a napirendi pontot, ami a szemétszállítási szolgáltatás sajátos tevékenységei díjszabásának módosításáról szólna. Szavazzanak a halasztásról szerinte. Benedek Árpád Csaba azt kérné, hogy az információkat kapja meg idejében az RMDSZ is. Hajdó még annyit hozzátesz, hogy az említett beszélgetésen elhangzott, hogy a város minél kevesebb szemetet szeretne látni a tárolóban, ami más helyről jön. Szerinte áttörés volt, a cég nyitott volt, egyetértettek a dolgokban. Péter Balázs szerint azt is megértették, hogy az a beadvány, ami alapján díjemelést kérnek, jogilag nem állja a helyét, nem biztos, hogy a lakókra terhelhető kérdés. Szerinte is napolják el a kérdést. Megteszik, erről szavaznak. 

10.49 A következő napirendi pontra lépünk át, az elkészült szennyvíztisztító közvagyonba vétele jön, ezt is mindenki elfogadja.

10.47 Nagyon megy a halk beszélgetés, nem tudni, hogy elmozdul-e a holtpontról a kérdés. Visszajön mindenki a terembe.

Arros szerint egy olyan bizottságot nevezzen ki a polgármester, akik végigviszik ezt az ügyet, ebben részt vennének és Derzsit javasolnák. Ami a leltári bizottságot illeti, abban nem szeretnének részt venni, ezt a városháza alkalmazottai kell alkossák. Leltározásban a városházáé a felelősség. A polgármester azt mondja, hogy az öttagú leltári bizottság főosztályvezetőkből áll és azt nem érti, hogy miért nem jelöl az RMDSZ ebbe a bizottságba is valakit. Szerinte szükség van ebbe a bizottságba is RMDSZ-es képviselőre, azt kéri, hogy bírálják felül a döntésüket. Arros azt mondja, hogy nem szeretnék az elveiket felrúgni. Orbán Balázs nem kívánja az RMDSZ döntését kommentálni, ugyanakkor nevesít két koalíciós tagot a leltározó bizottságba, Ölvedi Zsoltot és Biró Jolánt.

DSC 9531

Először az RMDSZ javaslatáról döntenek, a határidők konkretizálásával. Név szerinti szavazás van, de mindenki igennel szavaz.

10.29 Visszajönnek a tanácsosok, a koalíciósok közül ketten Hajdó Csaba fülébe súgnak. Az ülésvezető Bálint Major Áront, az Aqua Nova másik helyi vezetőjét kéri fel, hogy elmondja a véleményét. Bálint szerint csak az idővel van a gond az RMDSZ-javaslattal kapcsolatban, a határidőt rövidebbre kellene szabni. Orbán Balázs is hozzaszól, ma meg kell hozni egy olyan döntést, amitől elindul a folyamat. Azt javasolják, hogy a határidőket szabják szűkebbre. Szerinte sem mond ellent az RMDSZ-frakció javaslata az övéknek. A bizottságba kellene nevesítsen valakit az RMDSZ. Benedek szerint elfogadják a módosítást, de mi van, ha tíz nap múlva dönteni kell? Ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy nem kapjuk időben meg az anyagokat. Benedek azt kéri, hogy hozzanak létre egy új bizottságot, s abba Derzsi Lászlót javasolják. Gálfi azt mondja, hogy a mostani héttagú bizottság nyitott, az RMDSZ próbáljon ebbe a bizottságba képviselőt jelölni. Határozottan kéri, hogy jelöljenek egy személyt ők is. Hajdó hozzéteszi, hogy ez azért is jó lenne, mert akkor elsőkézből értesülnének mindenről.

Benedek újabb öt perc szünetet kér, Hajdó megadja.

10.10 Ülkei Erika, az Aqua Nova marketingigazgatója örül, hogy van egyetértés. Az Aqua Nova és az Urbana között 2006 novemberében jött létre a szerződés. Ami a lehetőségeket jelenti, egy tanulmányt mindenképpen kell készíteni, ami még megelőzné a közbeszerzést. A cég nevében ígéri, hogy a szolgáltatás folytonos lesz addig, amíg ez törvényes keretek között megtehető. Ha regionális szolgáltatást szeretne a város, abban is segítenek. Hajdó megköszöni, majd Orbán Balázs kérésére tíz perc szünetet rendel el. Kimennek a tanácsosok a teremből.  

DSC 9525

10.06 Biró Jolán szól hozzá, azt mondja, hogy ne húzzuk az időt, ne nézzük a formalitásokat. A várost egy érdekli: legyen vízszolgáltatás, a díjak ne legyenek nagyok. Ebben a kérdésben haladjunk előre, közben meg lehet egyeztetni az álláspontokat. Hajdó Csaba szerint örvendetes, hogy a folyamatokat elindítják, mert ebben a témában kétharmados döntések kellenek majd. Derzsi reagál megint, szerinte nem szabad szem elől téveszteni, hogy folyamatosan kell fejleszteni és nem az időt akarják húzni, csak minden opciót akarnak tudni. Még három hozzászólás van. Orbán Balázs szerint az Aqua Nova jelen levő képviselőinek is lehetőséget kell adni. Orbán Árpád szerint az Aqua Nova jó munkát végzett és nem kéne kizárni azt, hogy akár regionális szolgáltató legyen. Arros Orsolya románul olvassa fel, hogy egy 2006-os dolgot kell módosítani. A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól – mondja Arros. Több mint tíz évvel ezelőtti dologról van szó, amikor nem volt tanács, polgármesteri rendelettel hozták az akkori döntést.

9.58 Derzsi határidőkről beszél, negyven, illetve ötven nap lennének ezek. A másik része a dolognak az új közbeszerzés, amire bárki jelentkezhetne, az Aqua Nova is. Azt javasolják, hogy hatalmazzák fel a polgármesteri hivatalt, hogy a tenderfüzetet „validáltassák" szakhatósággal, mert ha elfogadják vagy nem, akkor többet tudnának. A másik lehetőség egy regionális szolgáltató létrehozása lenne a környező településekkel, mert így lehetőség lenne a fejlesztésre is. Nem tudjuk mi sem, hogy mi a jó – mondja. Ha magánszolgáltatóval kötnek szerződést, akkor az EU-s forrásokból nem lehet majd fejleszteni. Ezért azt javasolja, hogy akár bizottság jöjjön létre, ami megvizsgálhatná a regionális szolgáltató lehetőségét. Minden egyes opciót, lehetőséget meg kéne vizsgálni, mielőtt 20-25 évre döntést hoznánk.

DSC 9516

9.52 Módosító javaslata van az RMDSZ-nek. Gálfi azt mondja közben, hogy megvannak a lépések, Hajdó szerint mindenki azon van, hogy a probléma elmozduljon a holtpontról. A módosítást Derzsi László mutatja be. A szerződésbontásnál pontosítani szeretnék, hogy mit értenek a folyamaton – szerintük ún. audit-ot kell rendelni az Aqua Novával kapcsolatosan, mert a város valószínüleg köteles lesz kifizetni az említett ötmillió eurót. De nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ha a város kifizeti ezt az összeget, igazolni tudja, hogy tényleg jogos volt-e az összeg. „Nem feltétlenül vonjuk kétségbe, hogy ez a szám megfelel-e a valóságnak, de ezt független szakértő állapítsa meg" – mondja Derzsi. Akkor meg tudjuk szavazni.

9.48 Gálfi Árpád szerint a törvény kötelez, szakemberek segítségét kérte és tegnap reggel négyoldalas tájékoztatót küldött, illetve ma azt a tizenegy lépést, ami megoldja a kérdést. Arra kéri a testületet, hogy a törvény betartásával döntsenek. Szerinte pozitív előrelépés lenne. Hajdó szerint a célokban nincsen nézteletérés, csak az odavezető utat látják másként. Derzsi László beszélne, de Benedek Árpád Csaba akar előbb szólni – utóbbi mondja, hogy furcsa, hogy nem volt egyeztetés, csak tegnap kaptak egy anyagot.

DSC 9513

9.44 A 18. napirendi pontnál tartunk, itt arról van szó, hogy nem működik törvényesen az ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatás a városban. Most még nagyon az elején vagyunk, de a lényeg az, hogy versenytárgyalást fognak kiírni, de az egyik legfontosabb dolog, hogy ötmillió eurót fektetett be az eddigi szolgáltató, az Aqua Nova. A nyerő szolgáltatónak át kellene vállalnia ezt az összeget, amit a vízdíjba építenének be. Az első a szerződésbontás lenne, a másik a tenderfüzet elfogadása.

Többen hozzászólnának a témához.

9.40 Jönnek a telkek, területek magántulajdonból közterületbe vétele, így a II. Rákóczi Ferenc utcai állatpiac területéről, aztán a Középlok dűlőben levő járda és útszakaszról döntenek. A következőben vissza kell vonni egy korábbi határozatot a prefektúra kérésére. A Termés utca 2. szám alatt található Fajtanemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal épületének a város köztulajdonában lévő javak leltárából történő törléséről döntöttek. Kákán a csomót – jegyzi meg Hajdó Csaba.

DSC 9475

9.35 Már a tizedik pontnál vagyunk, ez az 1351/2001-es kormányhatározat 3-as számú mellékletében található, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában lévő javak leltárában szereplő utca műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szól. Mike Levente szerint megfelelő a határozattervezet, de még mindig nem tökéletes, szerinte ki kell egészíteni. Megszavazzák.

9.32 A kórház egy jogi személy adományából tizenkilenc ezer lejt kap, ezt elfogadják, így módosul a költségvetés. Az ötödik napirendi pontban két korábbi határozatot módosítanak, amik arra vonatkoznak, hogy hozzáférési jogot biztosítanak a város magán- és közterületeihez, elektronikus kommunikációs infrastruktúra telepítése céljából – tulajdonképpen a munkát könnyítik meg ezzel. Négy napirendi pont jön az inkubátorházzal kapcsolatosan, a működési szabályzatát, szerződésmodellt fogadnak el. Gyorsan megy, Ványolós István odaszól, hogy milyen gyors az elnök úr, ebből kacagás lesz, Hajdó is replikázik.

DSC 9502

9.25 Megint szünet, egy gyors megbeszélés, a Jakab Attila által betöltött helyeket kell átvegye Ketesdi, Jakab háromban volt benne. Ezek formalitások, de meg kell csinálni. Kész is van. 

9.24 Ketesdi Imre itt van az ülésen, Benedek Árpád Csaba, az Érvényesítő Bizottság titkára mondja, hogy minden renben, elfogadják Ketesdi mandátumát. Jön az eskü, Bodnár László jegyző felolvassa románul ennek a szövegét. A tanácsosok állva hallgatják. „Esküszöm. Jur." – mondja Ketesdi, aláír, majd leül a tanácsosok közé, Szarvas Zsuzsanna és Péter Balázs közé.

9.17 Az első napirendi pontban az önkormányzat érvényesítő bizottsága összetételének módosításáról döntenek, Jakab Attila helyét Hajdó Csaba veszi át ebben. „Ez ma az én napom!" – viccelődik Hajdó. Öt perc szünet itt mindjárt a legelején, át kel nézni a mandátumigazolás dossziéját.

9.14 Gálfi Árpád emel ki néhányat a napirendi pontok közül, sorolja a fontosabbakat. Például módosítanak dolgokat a központi munkákkal kapcsolatosan, de szó lesz a inkubátorházról, több közterületet köztulajdonba vesznek. Változik a hivatal, valamint a színház státusjegyzéke. Szó lesz az Aqua Nova és a város közötti szerződésről is.

DSC 9484

9.08 Egyszer ülésvezetőt kell választani, mert a legutóbbi ülés dísztanácsülés volt. 18-an vannak jelen, plusz egy „kandidátus", Ketesdi Imre. Az ülésvezető Hajdó Csaba lesz, mindenki elfogadta. Hajdó neki is fog, elmondja, hogy a napirendi pontokból 22 lesz, hármat a szakbizottságok kérésére összevontak. Lesznek különfélék is, illetve megszavazzák a napirendi pontokat.

9.02 A tanácsosok elcsendesednek, bejön a polgármester, az erkélyre nyíló ajtó nyitva, mert meleg van. Kezdünk. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből!

Huszonöt napirendi pontot tárgyal ma az önkormányzati testület és ezek között kényes kérdések is lesznek. Jakab Attila helyére Ketesdi Imre kerül, de nem ez fogja a port felverni, hanem az olyan témák, mint a szeméttelep vagy a szennyvíz.

Módosítják a költségvetést is, támogatásokról döntenek és az Aqua Nova ügye ha nincs is napirendre tűzve, biztosan szóba kerül majd, hiszen az RMDSZ-frakció már tegnap azt közölte, hogy több mint ötmillió eurót kell kifizetnie az önkormányzatnak az Aqua Nova Hargita Kft. fele, amennyiben megszünteti a vízszolgáltatásra vonatkozó szerződését a céggel. Szóval, kalandra fel!



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2017-06-29 13:46:07
Ketesdi emerich
Ketesdi emerich

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."